16 Ağustos Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Sony, deepfake şarkılara savaş açtı: 75 binden fazlası kaldırıldı
Haberler

Sony, deepfake şarkılara savaş açtı: 75 binden fazlası kaldırıldı

İrem Alimoğlu
18 Mart 2025
2 dk okuma

Sony, yapay zeka tarafından üretilen deepfake şarkılara karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Ünlü sanatçıları taklit eden 75 binden fazla sahte şarkıyı dijital platformlardan kaldıran şirket, AI destekli müzik üretiminin telif hakkı ihlallerine ve etik sorunlara yol açabileceğini vurguluyor. Ancak Sony yetkilileri, bu durumun yalnızca buzdağının görünen kısmı olduğunu belirtiyor ve sorunun tahmin edilenden çok daha büyük olabileceğine dikkat çekiyor.

Deepfake teknolojisinin hızla yaygınlaşması, müzik sektörünü ekonomik ve etik açıdan derinden etkiliyor. Sony, sahte içeriklerin yalnızca sanatçıların gelirlerini değil, aynı zamanda itibarlarını da zedelediğini belirtiyor. Şirket, bu nedenle hükümetlerden, yapay zeka modellerinin sanatçıların eserleriyle eğitilmesini düzenleyecek yeni telif hakkı yasalarının bir an önce yürürlüğe girmesini talep ediyor. Özellikle İngiltere gibi ülkelerde bu tür düzenlemelerin eksikliği, müzik sektöründeki büyük aktörler için ciddi bir endişe kaynağı.

Yapay zeka, içerik üretimini kolaylaştırma ve maliyetleri düşürme potansiyeline sahip olsa da beraberinde getirdiği sorunlar teknolojinin olumsuz yönlerini de gözler önüne seriyor. Üretken yapay zeka, görsel ve işitsel içeriklerde büyük esneklik sağlarken, metin üretiminde zaman zaman mantık hataları yapabiliyor. Yapay zeka destekçileri, bu teknolojinin insan yaratıcılığını tamamlayıcı bir araç olduğunu savunurken, eleştirmenler ise film stüdyoları ve müzik endüstrisi gibi yaratıcı sektörlerde kalite kaybına yol açabileceğini öne sürüyor.

Deepfake şarkıları ayırt etmek mümkün mü?

Deepfake şarkılarının orijinalinden ayırt edilmesi giderek zorlaşıyor. 2023 yılında, Drake ve The Weeknd’e ait gibi görünen bir AI şarkısının piyasaya sürülmesi büyük yankı uyandırmıştı. Bu olay, yapay zeka ile üretilen içeriklerin gerçek sanatçıların eserlerinden fark edilemez hale gelmesiyle ilgili ciddi endişeleri beraberinde getirdi. Eğer deepfake müzik yaygınlaşırsa, akış platformlarının yapay zeka tarafından oluşturulmuş şarkılarla dolması ve gerçek sanatçıların müzik üretiminin azalması gibi sonuçlar kaçınılmaz olabilir.

Deepfake’e izin veren sanatçılar da var…

Öte yandan, bazı sanatçılar benzerliklerinin yapay zeka tarafından kullanılmasına izin veren anlaşmalar imzalamış durumda. Ancak bu şimdilik istisnai bir durum olarak görülüyor. İngiltere’de AI destekli içeriklerin yayılmasına karşı sanatçılar haftalardır protestolar düzenliyor. Sanatçılar, yapay zekanın telif hakkı ihlallerine yol açabileceğinden ve bu tür durumlarda hukuki mücadelenin giderek zorlaşacağından endişe duyuyor.

Sony ve diğer büyük müzik şirketleri, yapay zeka ile üretilen deepfake içeriklere karşı daha sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Ancak yapay zeka destekçileri, bu teknolojinin yaratıcı süreçlerde devrim yaratabileceğini savunuyor. İki karşıt görüş arasındaki bu tartışmanın önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi bekleniyor.

Deepfake featured
1 Apple 20. yıla özel iPhone 20 modelini tanıtmaya hazırlanıyor
Apple 20. yıla özel iPhone 20 modelini tanıtmaya hazırlanıyor
2 Yapay zekanın istihdam faturası kadınlara mı çıkacak?
Yapay zekanın istihdam faturası kadınlara mı çıkacak?
3 Smiling Report 2026: Müşteriyle kurulan insani bağ giderek zayıflıyor...
Smiling Report 2026: Müşteriyle kurulan insani bağ giderek zayıflıyor…
4 Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
Pazarlama profesyonellerini anlama kılavuzu
5 Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul'la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
Aynı hizmet, farklı fiyat: İstanbul’la Van arasındaki fiyat farkı yüzde 52
Güncel Haberler
Çikolata asla sadece çikolata değildir!
Çikolata asla sadece çikolata değildir!
Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem...
Tüketiciye alışverişi dar eden üç büyük ikilem…
Yapay zekanın kazandırdığı zaman nasıl kullanılıyor?
Yapay zekanın kazandırdığı zaman nasıl kullanılıyor?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Bu forma "Fenerbahçe'den" yapıldı!
Haberler
Bu forma “Fenerbahçe’den” yapıldı!
Nafizcan Önder
4 Haziran 2026
Trafikte öfke haritası açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
Haberler
Trafikte öfke haritası açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
Marketing Türkiye
3 gün önce
McDonald's'ın logosundaki futbol topunun sırrı ortaya çıktı!
Haberler
McDonald’s’ın logosundaki futbol topunun sırrı ortaya çıktı!
Nafizcan Önder
2 Haziran 2026
Dünya Kupası'nın en akıllı marka hamleleri
Haberler
Dünya Kupası’nın en akıllı marka hamleleri
Nafizcan Önder
3 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.