Güven bariyerini hangi sektörler aşıyor?
Sosyal ilişkilerimizde güven inşa edebilmenin ve inşa ettiğimiz güveni korumanın ne derece zorlu bir misyon olduğunu biliyoruz. Güven denklemine bir kurum olarak dahil olmaksa artık çok daha zor gözüküyor. Zira IPSOS’un, içerisinde Türkiye’nin de dahil olduğu 14 ülkede gerçekleştirdiği “IPSOS Trustworthiness” araştırmasının verileri gösteriyor ki kurumlar kelimenin tam anlamıyla güven kaybında… Ancak elbette bu güvensizlik ortamında dahi güven yaratarak farklılaşmayı başaran şirketler mevcut. Peki bu şirketler hangileri? Küresel güven trendleri Türkiye ile hangi noktalarda örtüşüyor ve ayrışıyor? Dahası güvenin anahtarı nerede saklı? Yanıtlar IPSOS’tan geliyor…
Sektörler güven kaybında, birincilik “Sosyal Medya”da!
Dünya genelinde yüzde 34 ile en büyük güveni ilaç şirketleri topluyor. Ancak genel olarak şirketlere olan güvenin çok yüksek olmadığı araştırma verilerine yansıyor. Teknoloji firmaları ve yiyecek içecek firmaları ilaç şirketlerinden sonra yüzde 33 ile 2’inci sıraya yerleşiyor.
Türkiye’de ise sıralama daha farklı. Bireyler en çok yüzde 40 ile teknoloji firmalarına güven duyuyor. 2’inci ve 3’üncü sırada ise Bankacılık ve Enerji şirketleri geliyor (yüzde 36).
Hem dünyada hem de Türkiye’de güvenin en düşük olduğu şirketler ise “sosyal medya” olarak öne çıkıyor.
Güvenin anahtarı: Sözünü tutmak ve şeffaf olmak
Bir sektöre, kuruma güvenmeyi etkileyen en önemli unsurlar; yüzde 36 ile “sözlerini yerine getirmesi” ve yüzde 35 ile de “açık ve şeffaf olması” şeklinde araştırma verilerine yansıyor.
Türkiye’de de aynı başlıklar daha yüksek skorla yine ilk 2 sırada belirtilirken bu kez oranları yüzde 42 ve yüzde 40’a yükseliyor.
Dünya genelinden farklı olaraksa çevre konusunda sürdürülebilir politikalar izliyor olması Türkiye’deki bireyler için daha önemli bir konu olarak öne çıkarken ürün fiyat / değer ilişkisi dünya geneline göre daha az önem verilen bir konu.
Türkiye’de teknoloji firmaları güvende zirvede
Teknoloji firmaları Türkiye’de de en çok güvenilen sektör olarak ilk sırada belirtilen sektör. Türkiye’de bu sektöre duyulan güven dünya ortalamasının üzerinde olsa da teknoloji şirketlerine en yüksek güven Çin ve Hindistan’da.
Türkiye’deki teknoloji firmalarının “güvenilir / sözünü yerine getirmesi” ve “açık ve şeffaf olması” konularına katıldığını belirten bireylerin oranı Dünya genelinde bu sektördeki firmalara verilen skorlardan daha yüksek. Yine bu konularda en yüksek katılım skorunu veren ülkeler Hindistan ve Çin.
Teknoloji şirketleri hem iyi yönetiliyor hem de işlerini iyi yapıyor
Teknoloji sektöründeki firmaların yaptığı işi iyi yaptığı konusunda katılım hem Dünyada hem de Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde. Bu sektördeki firmaların iyi yönetildiği fikri ise 2’inci sırada katılımın yüksek olduğu diğer bir başlık olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin teknoloji şirketlerine güveni yüksek
Yakın zamanda Türkiye’de yaptığımız bir araştırma sonuçlarına göre mutluluk duygusunun bileşenleri içinde güvende hissetmek var. Karşı karşıya olduğumuz birey, kurum, durum ile ilgili güven hissi içinde olmadığımızda mutlu olmak zorlaşıyor. Güven işte bu kadar kritik. Ipsos’un 2022 Ağustos-Eylül döneminde 14 ülkede yaptığı Güvenilirlik Araştırması sonuçlarına bu bilgi ile baktığımızda daha büyük önem kazanıyor.
Dünyada da Türkiye’de de insanlar güvenebilmek için karşısındaki kurumun söz verdiğini yerine getirmesini ve bunu yaparken şeffaf olmasını bekliyor.
En etkili iki kriter bunlar. Salgın dönemindeki hayatta kalma mücadelesinde önemli rol oynayan ilaç firmalarının ülkeler ortalamasında en çok güven duyulan firmalar olmasını anlayabiliyoruz. Ancak yine de Türkiye’de ilk sırada değiller, ülkemizde güven sıralamasında ilk sırada teknoloji firmaları var. Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Suudi Arabistan ve Brezilya teknoloji firmalarına en çok güven duyulan ülkeler.
Türkiye’de teknoloji firmalarının işlerini iyi yaptıkları ve bunu yaparken de iyi yönetildiklerini düşünenlerin oranı ülkeler ortalamasının üzerinde. Ayrıca Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda hepsinden yüksek. Güven duygusunun iki önemli parametresi sözünü tutma ve şeffaflık konusunda da araştırmaya Türkiye’den katılanlar teknoloji firmaları için ülkeler ortalamasına göre daha olumlu fikir beyan ediyorlar.
Benim ilgimi çeken noktalardan biri ise Çin ve Hindistan’dan araştırmaya katılan her on kişiden yedisinin teknoloji firmalarını sözünün eri ve şeffaf olarak değerlendirmeleri. Dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerini oluşturan bu iki dev ülkede milyarlarca insanın teknoloji şirketlerine yönelik bu kadar güçlü bir güven duygusu içinde olmaları gelecekte neler getirecek acaba?
Araştırmanın metodolojisi:
Bu dosyada paylaşılan veri ve bulgular Ipsos tarafından gerçekleştirilen “IPSOS Trustworthiness” çalışmasından derlenmiştir.
TRUSTWORTHINESS MONITOR: 26 Ağustos – 9 Eylül 2022 arasında Ipsos Online Panel sistemi aracılığıyla dünya çapında 14 ülkede gerçekleştirilmiştir. Örneklem, çoğu ülkede 16-74 yaşları arasında ve Kanada, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 18-74 yaşları arasındaki 16.017 yetişkini kapsamaktadır. Araştırmaya Ipsos Online Panel üzerinden bazı ülkelerde 1.000, Türkiye dahil bazı ülkelerde de 500 kişi çalışmaya katılmıştır. Türkiye’deki örneklem daha çok şehir merkezinde yaşayan, eğitimli ve daha yüksek gelirli vatandaşları kapsamaktadır. Sonuçlar internet erişimi olup online anket doldurabilen nüfusun yanıtları olarak değerlendirilmelidir.