Raf önünde karar verme süresi 3,5 saniyeye düştü
Satın almak ya da almamak işte bütün mesele bu… Artan fiyatlar ve azalan alım gücü karşısında tüketici, bütçesini tekrar tekrar gözden geçirmeye başladı. Ancak yapılan bir araştırmaya göre raf önünde karar verme süresi 3,5 saniyeye düştü. Bu tespit yeni alışveriş davranışlarını anlamak açısından çok şey ifade ediyor…
Ekonomik değişimlerle birlikte Türkiye’de ayda bir ya da iki kez büyük marketleri ziyaret eden ve toplu alışveriş yapan alışverişçiler artık haftalık hatta günlük/anlık alışveriş yapıyor. Yani en iyi fiyatı buldukları anda ürünleri satın alma eğilimine giriyor. Ürünlerin mağaza içinde ve rafta nasıl sergileneceğini belirleyen “planogram” çalışmaları, tüketicilere en kısa sürede en doğru ürünü sunmayı hedefliyor. REM People’a göre tüketici, artık markette görece uygun fiyatlı bir ürün görünce anında sepete atıyor.
Planlı alışveriş azalmış durumda
Piyasadaki promosyonları yakından takip eden ve fiyat hassasiyeti yüksek alışverişçi profilleri hızla yaygınlaşıyor. Bu durum indirim marketlerinin tüm Türkiye’de hızlı aksiyon alabilmesine sebep oluyor. Planlı alışveriş özellikle içecek ve atıştırmalık kategorisinde çok daha azalmış durumda. Alışverişçiler market ziyaretlerinde ürünleri anlık tüketim için anlık kararlarla satın alıyor.
Tüketici anında karar veriyor
REM People verileri, artık alışverişçiyi çok iyi tanıyan tüm firmaların da bildiği üzere raf önünde karar verme süresinin 3,5 saniyeye indiğini söylüyor. Perakendeciler bu limitli saniyeler içinde ürünlerin raflardan sepetlere geçişini sağlamaya çalışıyor. Yani alışverişçilere kararlarını en kısa sürede aldırabilmek için ürünleri maksimum beğeniye ulaştırmak gerekiyor. REM People Müşteri Başarı Direktörü Ali Dedei’ye göre bunun yolu da ‘planogram’dan geçiyor.
Karar ağacına göre şekilleniyor
En çok bilinen, en çok beğenilen, en çok aranan ve istenilen ürünlerin market içinde de en kolay şekilde bulunmasını sağlayan planogram, binlerce ürünün bulunduğu marketlerde markaların en çok odaklandığı alanların başında geliyor. Son yıllarda alışverişçi odaklı pazarlama aktiviteleri ile alışverişçi ihtiyaç analizleri, alışverişçi iç görüleri ve satın alma karar ağaçları çalışmaları da çok önem kazanıyor. Her kategori için karar ağaçları değişmekle birlikte en çok dikkat çekici olanı “Ana kategori-alt kategori-marka-fiyat-varyant-boyut” olarak sıralanıyor.
Bu karar ağaçlarının en önemli etki alanları ise markaların raflardaki dizilimlerine yani planograma olan etkileri. Alışverişçi zihnindeki bu yolculuk ile raflardaki ürünlerin dizilim kuralları paralellik gösterdiğinde yani doğru kurgulanmış planograma maksimum uyum sağlandığında alışverişçilerin minimum eforla aradıkları ürünlerle buluştuğu görünüyor.