8 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
X kuşağı oyuna geri dönüyor
Haberler

X kuşağı oyuna geri dönüyor: Kuşak rekabeti değil ekip ruhu kazanacak!

Gizem Yıldız
21 Temmuz 2024
3 dk okuma

Çok kuşaklı iş gücünün üretkenliği artırdığını, ekip ruhunu güçlendirdiğini gösteren araştırmaların sayısı arttıkça iş dünyası Z kuşağına odaklanmak yerine 50 yaş ve üstü çalışanları da kapsayan bir vizyon benimsiyor. Böylece 50 yaş üstü çalışanlar, zengin deneyim ve bilgeliğiyle kurumsal performansın anahtarı haline gelirken Bain & Company’nin bir araştırmasına göre, 2030 yılına kadar küresel olarak 150 milyon iş, 55 yaş üstü çalışanlara aktarılacak.

Son yıllarda Y ve Z kuşağının iş dünyasında ağır basmaya başlamasıyla yaşları 50’yi aşan ve yeni kuşaklar tarafından “Boomer” olarak tanımlanan çalışanlar, pek çok önyargıyla karşı karşıya kalarak göz ardı edildi. Tüm dünyada istihdam oranları 55 yaşından sonra düşmeye ve birçok kişi, emeklilik yaşı gelmeden çalışmayı bırakmaya başlasa da, bugün istihdamda kartlar yeniden dağıtılıyor. 

50 yaş üstü çalışanların iş dünyasının dışında kalması çok önemli bir deneyim ve bilgi israfına işaret ederken, genç çalışanların nispeten öğrenmeye kapalı olarak anılması, çalıştığı şirkete duyduğu sadakat oranının daha düşük seyretmesi, kurumsal koridorlarda giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor. Z kuşağının yurt dışında yaşama istekleri, geleneksel çalışma anlayışı ile modern beklentiler arasındaki çatışma, iş dünyasını daha deneyimli ve geleneksel iş değerlerine aşina olan eski kuşağı işgücüne yönlendiriyor. Bu etkilerle rotayı yeniden 50 yaş üstü çalışanlara çeviren işverenler, deneyimli kadroları elde tutma konusuna daha ciddi bakıyor. 

Eski klişeler çürüyor

Yaygın klişelerin aksine, deneyimli profesyoneller, iş yerine zengin bir bilgi, uyum yeteneği ve özveri getiriyor. Araştırmalar, iş yerinde farklı yaş gruplarından oluşan ekiplerin, aynı yaştaki çalışanlardan oluşan ekiplere göre daha üretken olduğunu gösteriyor. 

Ayrıca 50 yaş üstü her 10 çalışandan 6’sı, kariyerinde nereye gitmek istediği konusunda net bir fikre sahip. Liderlik rollerine olan ilgileri, çoğu genç meslektaşlarınınkini aşıyor ve bu da onları mentorlük ve ekip gelişimi için paha biçilmez bir kaynak haline getiriyor. Yeni düzende genç çalışanlar da teknoloji gibi alanlarda daha kıdemli meslektaşlarına yardımcı oluyor, herkesin birbirinden öğrendiği ve karşılıklı saygının yeşerdiği bir ortam yaratılıyor. 

Nitelikli çalışan sıkıntısı yaşanıyor

Beyaz yakalı profesyonellerin kariyer gelişimlerini online eğitimlerle desteklemeye odaklanan Teedo’nun Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Direktörü Cansu Karagül, “Dünyada nitelikli çalışan sıkıntısının yaşandığı günümüzde, şirketler hem şimdi hem de gelecekte ayakta kalıp gelişebilmeleri için işgücü ihtiyaçlarını çözmek amacıyla 50 yaş üstü çalışan havuzuna yöneliyor. Liderler, ileri yaştaki çalışanların şirket kültürüne getirdiği zengin deneyim, bilgelik ve dayanıklılık dokusunu kullanarak benzersiz bir kurumsal performansın kapısını açabileceklerinin farkında. Nitekim Bain & Company’nin bir araştırmasına göre, 2030 yılına kadar küresel olarak tam 150 milyon iş, 55 yaş üstü çalışanlara kaymış olacak” açıklamasında bulundu.

50 yaş üstü kendini geliştirmeye açık

Genellikle 50 yaşın üzerindeki çalışanların eğitimden çekindiği ve motivasyondan yoksun olduğu iddia edilirken, Michael Page’in Avrupa kıtasında binlerce iş arayan çalışanla yapılan anketine göre, tam tersine bu çalışanların yüzde 62’si, kariyer geliştirme fırsatlarını aktif olarak kovaladıklarını söylüyor. Bu istatistik, 50 yaşın üzerindeki çalışanların, yeni beceriler kazanma ve kendini geliştirme konusundaki istekliliğini vurguluyor.  

Türkiye’de 2000’li yıllardan başlayarak ama özellikle de son dönemde yetişkin yaşamına geçişin (mezun olma, ayrı eve çıkma, ekonomik bağımsızlaşma, aile kurma gibi farklı kriterler ile değerlendirilen) uzaması, pandemiyle tüm dünyayla paralel olarak wellbeing anlayışının benimsenmeye ve uygulamaya geçirilmeye başlanması, ülkenin ekonomik konjonktürü, EYT’den faydalanmaya hak kazanan 40’lı, 50’li yaşlarındaki çalışan kesimin asgari yaşam maliyetlerini karşılayabilmek adına çalışmaya mecbur kalması gibi farklı nedenler de söz konusu “deneyimli” grubun motivasyonlarını açıklıyor. 

Bu noktada konu, şirketlerin, ileri yaştaki çalışanlara yeterince eğitim desteği verip vermemesinde düğümleniyor. Geleceğe dönük kuruluşlar, 50 yaş üstü çalışanların değişen ihtiyaçlarını ve önceliklerini tanımaya, deneyimli çalışanları kendi yetenek havuzlarına entegre etmek için yatırım yapmaya başladı. Microsoft, Humana ve McDonald’s gibi bini aşkın marka, yakın zamanda, adayları yaştan bağımsız olarak işe alma ve değerlendirme, ileri yaştaki yetişkinlerin “eşit şartlara sahip olmasını” sağlama vaadini içeren AARP’nin İşveren Taahhüdü’nü imzaladı.

Daha az talep, daha fazla sağduyu

50 yaş ve üstü kitlenin iş yaşamına dair beklenti ve yaygın davranışlarına dair öne çıkan veriler şu şekilde;

  • Yüzde 53’lük bir kitle, kendileri ve aileleri için sağlık hizmetlerine öncelik veriyor. Gösterişli avantajlar yerine anlamlı, önemli olan yan hakları tercih etme eğiliminde oluyorlar. Bu tutum, istikrarlı ve kendini işine adamış bir ekip arayan her şirket için büyük bir artı teşkil ediyor.
  • Yaşı daha büyük olan çalışanların yüzde 68’inin bağ kurma arzuları yüksek. Yüz yüze ya da sanal kanallar aracılığıyla arkadaş canlısı ve iş birlikçi bir atmosfer yaratıyor.
  • Deneyimleri sayesinde daha sağduyulu kişiler oluyorlar ve bu da onları yönetmeyi kolaylaştırıyor. 
  • Karar verme süreçlerindeki kolaylığa ve dengeli boyutlardaki bir çalışma ortamının samimiyetine değer veriyorlar. Bu nedenle genellikle daha küçük şirketleri tercih ediyorlar.
  • Lüks ofislere veya kapsamlı ekip oluşturma faaliyetlerine duyulan ihtiyaç gibi belirli konularda daha az talepkâr oluyorlar. Bunlar yerine, rollerinde şirketin şeffaflığına ve özerkliğine daha fazla değer veriyorlar.

Emekliye indirim yapan markalar açıklandı

featured Teedo x kuşağı
1 Thermos 8,2 milyon ürünü geri çağırıyor: Üç kişide kalıcı görme kaybı oluşturdu
Thermos 8,2 milyon ürünü geri çağırıyor: Üç kişide kalıcı görme kaybı oluşturdu
2 Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons'da ele alınacak
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons’da ele alınacak
3 KitKat’tan “bağlantıyı kesen” ambalaj: Break Mode ile dijital detoks
KitKat’tan “bağlantıyı kesen” ambalaj: Break Mode ile dijital detoks
4 Z kuşağının radarına giren 20 marka: Artık dikkat çekmenin yolu “bir tavır ortaya koymak”
Z kuşağının radarına giren 20 marka: Artık dikkat çekmenin yolu “bir tavır ortaya koymak”
5 Bosch’un "Anneler Günü" reklamı tartışma yarattı: RTÜK devrede, film yayından kaldırıldı
Bosch’un “Anneler Günü” reklamı tartışma yarattı: RTÜK devrede, film yayından kaldırıldı
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (1-7 Mayıs)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (1-7 Mayıs)
The Ordinary’den “yüksek fiyat” eleştirisi: 175 dolarlık muz raflarda!
The Ordinary’den “yüksek fiyat” eleştirisi: 175 dolarlık muz raflarda!
L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Brandverse Awards başvuruları için son şans!
Haberler
Brandverse Awards başvuruları için son şans!
Marketing Türkiye
4 hafta önce
İhracatçılara yeni destek paketi: Yurt dışı marka yatırımlarına teşviklerin kapsamı genişletildi
Haberler
İhracatçılara yeni destek paketi: Yurt dışı marka yatırımlarına teşviklerin kapsamı genişletildi
Nafizcan Önder
9 Mart 2026
Arabanızın içinde tuvalet olsun ister miydiniz?
Haberler
Arabanızın içinde tuvalet olsun ister miydiniz?
Marketing Türkiye
3 hafta önce
Tatilsepeti Dubai’de mahsur kalan yolcuları özel uçuşla Türkiye’ye getirdi
Haberler
Tatilsepeti Dubai’de mahsur kalan yolcuları özel uçuşla Türkiye’ye getirdi
Marketing Türkiye
13 Mart 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.