Markalar 14 Şubat yalnızlarının farkında mı?
Markaların son dönemde liste başında tuttuğu bir madde var “kapsayıcılık”… Bu kavramın tüketici için ne kadar önemli olduğu kimi markalar için acı derslerle anlaşılsa da artık herkes hemfikir. Çok uzun yıllardır sevgiyi kutsamak için kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, bazı iletişim hataları sebebiyle çoğu zaman yalnızları norm dışı bırakıyor. Üstelik toplumun da yalnızlar üzerinde sert bir baskı kurduğu göz önüne alındığında çoğu sadece sevgilileri kapsayan iletişim çalışmaları azımsanmayacak bir kitle olan yalnızları üzüyor. Fakat diğer tarafta onların kalbini kazanan markalar da yok değil. Bu özel günde “14 Şubat yalnızlarını” tanımak isteyen markalar için Marketing Türkiye adına YouGov’un gerçekleştirdiği araştırma 14 Şubat yalnızlarını mercek altına alıyor…
14 Şubat alarmı!
Bekar katılımcılar özelinde baktığımızda en çok çiftlerin yoğun olduğu arkadaş gruplarında rahatsız hissettikleri (yüzde 56) görülüyor. Her dört bekar katılımcıdan biri 14 Şubat’ta ve düğün, nişan gibi ilişki kutlanan etkinliklerde yalnız olmaktan hoşlanmıyor. Sonuçlar yaş kırılımına göre incelendiğinde genç yaştaki katılımcılar doğum günlerinde bekar olmaktan hoşlanmazken, bu durum 35 yaş üstü katılımcıların yalnızca yüzde 3’ünü etkiliyor.
Hedef kitle 14 Şubat’ta evde
Katılımcıların yüzde 42’si sevgilisi olsa da olmasa da 14 Şubat Sevgililer Günü için özel bir etkinlik yapmadığını ifade ederken; bekar kişiler, ilişkisi olanlara göre, eğer bir ilişkisi yoksa daha çok evde vakit geçirdiklerini ifade ediyor (yüzde 19). 18-24 yaş grubundaki katılımcılar (yüzde 10), eğer sevgilisi yoksa arkadaşlarıyla zaman geçirmeyi tercih ederken, sevgilisi olan ve 35 yaş üstündeki katılımcılar daha çok partnerleriyle evde zaman geçiriyor.
Hediye alma geleneği devam eder mi?
14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleriyle meşhur. Markalar için önemli bir satış dönemi olan ve çoğunun indirimle kutladığı bugünde katılımcıların yarısı eşi ya da sevgilisine hediye aldığını belirtiyor. Her dört kişiden biri hediye almadığını ifade ederken, bu davranışın yüzde 61 ile gençlerde daha baskın olduğu görülüyor. Bu durum 14 Şubat Sevgililer Günü hediye alma geleneğinin geleceğine dair de soru işaretleri yaratıyor…
E-ticaret sitelerine akın var
Peki, sevgili için yapılan bu hummalı alışverişte hangi kanallar kullanılıyor? Tüketicilerin yüzde 77’si genel alışverişlerini online alışveriş sitelerinden karşılarken, yüzde 44’ü markaların kendi internet sitelerini ve uygulamalarını kullanıyor. Online mağazayı 35-45 yaş grubundaki katılımcılar (yüzde 85), genç tüketicilere göre ve kadın tüketiciler (yüzde 89) erkek tüketicilere göre daha çok tercih ediyor.Peki, sevgili için yapılan bu hummalı alışverişte hangi kanallar kullanılıyor? Tüketicilerin yüzde 77’si genel alışverişlerini online alışveriş sitelerinden karşılarken, yüzde 44’ü markaların kendi internet sitelerini ve uygulamalarını kullanıyor. Online mağazayı 35-45 yaş grubundaki katılımcılar (yüzde 85), genç tüketicilere göre ve kadın tüketiciler (yüzde 89) erkek tüketicilere göre daha çok tercih ediyor.
Kadınlar çiçeğe erkekler teknolojiye tav
Sevgililer Günü için en çok alınan hediye türü yüzde 28 ile giyim olurken, yüzde 16 ile mücevher ve saat, yüzde 12 ile ise parfüm yanıtları öne çıkıyor. Erkekler hediye olarak en çok çiçek alırken, kadınlar elektronik hediyeleri tercih ediyor. En çok beğenilen hediyelere geldiğimizde başı mücevher ve saat çekerken (yüzde 16), onu giyim (yüzde 11) ve çiçek (yüzde 8) yanıtları takip ediyor. Yaş kırılımına baktığımızda en çok beğenilen hediyenin mücevher ve saat olduğunu belirtenlerde orta yaş ve üzerinin baskın olduğu görülüyor.
Markaların iletişim çalışmaları yalnızlığı körüklüyor
Peki, tüketici gözünden genel olarak Sevgililer Günü iletişimleri nasıl algılanıyor? Sevgililer Günü’nde gerçekleştirilen iletişim çalışmaları tüketicilerin yarısından fazlasını ne olumlu ne de olumsuz etkilemezken, yüzde 14’ünün yalnız ve mutsuz hissetmesine neden oluyor. Markaların 14 Şubat Sevgililer Günü özelinde yaptıkları iletişim çalışmaları 18-24 yaş arası katılımcıların kendilerini üzgün (yüzde 14) hissetmelerine sebep oluyor. Bu durum 35-45 yaş grubunda heyecan (yüzde 11) olarak karşılık buluyor. Hayatında biri olan kişiler için bu reklamlar bekarlara göre daha heyecanlı algılanırken, bekar olan katılımcıların yalnız hissetmelerine yol açıyor (yüzde 20).
Bekarlara yönelik çalışmalar yüzde 24’lük bir kesimi kazanıyor
Bekarlara yönelik iletişim çalışmaları, katılımcıların yüzde 24’ünün markalarla olan bağını olumlu etkilerken 18-24 yaş grubu söz konusu olduğunda aradaki mesafe açılıyor. Genel olarak ilişki durumunun markaların tüketiciyle bağ kurma ya da güçlendirme noktasında herhangi bir etkisinin olmadığı görülüyor.
Araştırmanın Metodolojisi:
YouGov 220.000 kişilik Türkiye panelinden, Türkiye temsiliyeti dikkate alınarak 18-45 yaş arasında yüzde 50 kadın yüzde 50 erkek dağılımında 601 katılımcıyı C.A.W.I. (Computer Assisted Web Interview) yöntemi kullanarak gerçekleştirdiği araştırmaya davet etti. Katılımcıların yarısı bekar yarısı bekar olmayan (evli, nişanlı ya da ilişkisi olan) kişilerden oluşuyor.