Dijital Teknoloji, Uyuşturucu Bağımlılığını Yenebilir mi?
Bobbi Kristina Brown ismi sizin için bir şey ifade etmiyor olabilir. Whitney Houston (1963-2012) ve Bobbi Brown’ın kızları dersem biraz daha kulak kabartacağınızı biliyorum.
Kristina, geçtiğimiz hafta tıpkı annesi gibi trajik bir şekilde dünyaya veda etti. Bu ölüm sonrası tıp çevrelerinin yıllardır tartıştığı, uyuşturucu bağımlılığının nesilden nesile geçmesinin mümkün olup olmadığı konusu tekrar gündeme oturdu. Uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde yıllardır geleneksel tıbbi yöntemler kullanılıyor ama benim bugün üzerinde duracağım alternatif tedaviler dijital teknoloji bazlı.
Bir Uygulama, Bağımlılığa Karşı Neler yapabilir?
Bağımlılık dediğimi durum; biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler de dahil olmak üzere, karmaşık bileşenlerden oluşuyor. Huffington Post köşe yazarı Johann Hari bu karmaşık yelpazeyi geniş bir şekilde işleyen “Bağımlılık hakkında bildiğiniz, düşündüğünüz her şey yanlış’’ başlıklı bir TED Konuşması bile yaptı. Hari’ye göre uyuşturucu kullanımında başı çeken sebep; yalnızlık. Tezine göre tezine göre insanlarla ilişkilerimizdeki kopukluk bizi, başka bağlılıklar aramaya itiyor. Hari bunu şu sözlerle ifade ediyor: “Bağlandınız şey esrar olabilir, kokain olabilir, pornografi ya da kumar olabilir ama eninde sonunda bir şeye bağlanır insanoğlu; çünkü bu doğamızda var.”
Hari’nin iddiasına göre; insanlarla bağlantı kurmak, madde bağımlılarının bu alışkanlıktan kurtulmasına yardımcı oluyor. Hari, mobil uygulamaların insanları kendine bağlama konusundaki gücü de göz önünde bulundurulduğunda, bu uygulamaların insanları bağımlılıklarından kurtarmak için geliştirilmesinin mantıklı olabileceğini de vurguluyor. Beau Mann’ın “Sober Grid” adlı programı, tam olarak bu amacı güdüyor. “Sober Grid” dünyanın her yerinden “ayık” insanları bulmayı ve bir aksilik yaşanması durumunda insanların birbirlerine bağlanarak yardımcı olmalarını amaçlayan bir sosyal ağ uygulaması. iOS ve Android işletim sistemiyle çalışabilen “Sober Grid”; kendi iradesini kullanarak bağımlılıklarından kurtulmaya çalışan, sağlıklı ve ayık bir yaşam tarzı benimsemek isteyen herkes için geliştirilmiş bir uygulama.
Uygulama şu önermeyi getiriyor:
• Küresel bağlamda diğer “Ayık Toplulukları”nın üyelerini bulun ve iletişime geçin.
• Yeni arkadaşlar edinin ve onları ayık arkadaş ağınıza ekleyin.
Bir başka benzer uygulama da, QuitNow! iOS, Android, Windows Phone ve Blackberry cihazlarıyla çalışan, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olup sigarayı bıraktıkları andan itibaren kazanımlarını göstermek amacıyla geliştirilen tamamen ücretsiz bu uygulamayı; sigarayı bıraktığınız anda çalıştırmaya başlıyorsunuz. Sigarayı bırakma tarihi, sigarasız geçen zaman, içilmeyen sigara adedi, biriken para miktarı ve sigara içmeyerek ömrünüzü ne kadar süre uzattığınız gibi genel bilgileri ana ekranda gösteren bu uygulama, genel bilgiler dışında sağlığınız ile ilgili bilgiler de veriyor.
Roc Boronat ve Esteve Aguilera tarafından 2010 yılında başlatılan bu uygulama, bugüne dek 2.5 milyon indirme sayısına ulaşmış. Bu uygulama, kullanıcıların kendilerini yalnız hissetmelerini önlemeye yardımcı oluyor.
Giyilebilir İyileşme
Android’in giyilebilir akıllı teknolojisi olan akıllı saatinde “Stop Smoking! for Wear” (Korkudan sigarayı bırakmak) adlı bir uygulama mevcut. Bu uygulama, siz sigarayı bırakana dek en son ne zaman sigara içtiğinizi ve ne kadar para biriktirdiğinizi kaydediyor. Houston Baylor College of Medicine tarafından geliştirilen Zephyr BioHarness, kokain bağımlılarının vücutlarındaki kalp ve akciğer fonksiyonlarındaki hayati değişiklikleri izlemesi için geliştirildi.
Bunların yanı sıra, sanal gerçeklik gözlükleri de, uyuşturucu bağımlılığını önleme konusunda gelecek vadediyor. Bağımlılar sanal gerçek gözlüklerini giyerek genellikle alkol, eroin, nikotin ya da diğer maddelerin verdiği istek körükleyen durumları hiper-gerçekçi sanal dünyalara girip gerçekmiş gibi yaşatıyor. Böylece bağımlı kişi, tekrar aynı maddeleri kullanmaya gerek duymamış oluyor.