
Türkiye’nin renkleri
Renklerin en güçlü ifade araçlarından biri olduğu aşikar. İnsanlar gün içerisinde maruz kaldığı her rengin enerjisinden etkileniyor, onlara çeşitli anlamlar yüklüyor ve günün sonunda kendilerini ifade etmek için kullanıyor. Peki, insanlar en çok hangi renkteki ürünleri satın alıyor? Pozitif karşılığı en güçlü olan renkler hangileri? Hangi renk ne anlama geliyor ve hangi markayı anımsatıyor? Yanıtlar Marketing Türkiye adına Xsights’ın gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Renkleri” araştırmasında…
Renkler, insan yaşamına ince bir şekilde işlenmiş sanat eserleri gibi… Her bir ton, duygularımızı, kişiliğimizi ve hatta alışveriş tercihlerimizi etkileyerek hayatımıza renk katıyor. Marketing Türkiye adına Xsights’ın gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Renkleri” araştırmasına göre en sevilen renk “mavi”. Pantone’un 2024’ün rengi olarak açıkladığı “peach fuzz” ile halkın tercihi olarak “beyaz” yarışıyor. Beyaz seçiminin ardında rengin yaptığı ilk 3 çağrışımın “sağlık, saflık ve temizlik” olması yatıyor… Zira mutsuzluk, belirsizlik ve karamsarlıkla bağdaştırılan “gri” bir yılı daha yeni ardımızda bıraktık. Kadınlar kişilik renklerini “mor” olarak tanımlarken erkeklerde üç baskın yanıt çıkıyor karşımıza; mavi, siyah ve turkuaz. Zıtlık budur ya erkeklere en çok negatif çağrışım yapan renklerden biri “mor”, kadınlara ise “turkuaz”… Giyimde ve satın alımlarda renklerin yaydığı enerji ve karşılık bulduğu duygulardan daha derin bir değerlendirme olduğu da dikkat çeken veriler arasında. Gelin birlikte hem detaylara bakalım hem de markaların kullandığı renklerle hatırda kalmayı başarıp başarmadığına göz atalım…
2023’ün rengi gri
Katılımcılar 2023 yılını en çok gri renkle özdeşleştiriyor. Öyle ki yaklaşık olarak her 4 kişiden 1’i 2023’ün renk karşılığını gri olarak tanımlıyor. Yüzde 16,1’lik bir kitle daha dikkat çekici bir renk olan kırmızı yanıtını verirken, yüzde 12,5’lik bir oyla üçüncü sıraya siyah yerleşiyor. 2023’ün en dikkat çeken rengi ise kırmızı olarak geçiyor kayıtlara. Gri ve siyah da dikkatlerden pay alarak ilk üçe giriyor.

2024 ile temiz bir sayfa açılıyor
2024 yılına dair en güçlü çağrışım yapan renk her 4 kişiden 1’i için beyaz oluyor. Bu sonuç insanların 2024’e dair görüşlerinin nötr olduğu ya da temiz bir sayfa açma isteğinin bir yansıması olabilir.
Arada açık ara fark olsa da beyazın en güçlü rakibi mavi oluyor. Yeşil, sarı ve bordo da öne çıkan renkler arasında.

Kalpler maviye boyandı
Peki, Türkiye’de en çok sevilen ve sevilmeyen renkler hangileri? Pozitif taraftan devam ettiğimizde zirvede şiirlere ve şarkılara sıklıkla umut, özgürlük ve huzur gibi duygularla dahil olan maviyi görüyoruz. Yüzde 6’lık bandı aşacak oranda sevilen diğer renkler ise şöyle; beyaz, siyah, kırmızı ve mor.

Kahverengi kapatılsın
Verilere göre Türkiye’nin en sevmediği renk kahverengi ve kahverengiye yakın olan renkler. Zira sarı ve turuncu da en sevilmeyen renkler arasında başı çekiyor.
Dikkat çeken bir veri de mavinin seveni kadar olmasa da sevmeyeninin çok olması. Ardından ise Barbie filmiyle birlikte 2023 yılında sıklıkla karşımıza çıkan renklerden biri olan pembe geliyor.

Renklerle ilişkimiz karmaşık
Katılımcıların renklerle olan ilişkisi incelendiğinde iki zıt grup çıkıyor ortaya. Mesela favori rengi sabit olan yüzde 46’lık bir kitleye karşın dönemsel olarak değiştiğini belirten yüzde 54’lük bir kitle var.
Benzer bir karşıtlık “Bir renge çok fazla maruz kaldığınızda sıkılır mısınız?” sorusunun yanıtında da kendini gösteriyor. Katılımcıların yüzde 45’i “evet, sıkılırım” derken, yüzde 55’i sıkılmayacağını söylüyor.

Türk kadınının rengi mor
Kişilik renklerinde en çok rağbet gören ise mor. Genel katılımda öne çıkan bu rengin cinsiyet kırılımı incelendiğinde en çok kadınlar tarafından sahiplenildiği dikkat çekiyor. Kadınların sahiplendiği diğer renkler ise yüzde 15,8 ile yeşil, 10,5 ile ise beyaz ve kırmızı oluyor.
Erkeklere baktığımızda üç baskın seçenek çıkıyor karşımıza. Yüzde 16,7’lik bir oranla mavi, siyah ve turkuaz yanıtlarının zirveyi paylaştığını görüyoruz.

Trendler kişisel renk tercihlerini etkiliyor
Her yıl renk otoriteleri tarafından sezonun ve yılın renkleri açıklanıyor. Tabii markaların tercihleri de bu yönde oluyor ve raflarda sıklıkla rastlıyoruz bu renklere. Mesela Pantone’un bu yıl için açıkladığı renk “peach fuzz” olmuştu. Ancak halk yılın rengine “beyaz” diyor.
Peki, renk otoriteleri tarafından açıklanan ve sıklıkla karşılarına çıkan bu renkler tercihlerini ne oranda etkiliyor? Yüzde 68’lik bir kitle trendlere göre renk tercihlerinin değiştiğini ifade ediyor. Yüzde 32’lik bir kitle ise kendi bağımsız renk tercihiyle ilerlediğini belirtiyor.
