24 Haziran Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı
Haberler

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

Marketing Türkiye
20 Şubat 2021
4 dk okuma

TV’de yemek programları reyting rekorları kırıyor, sosyal medya yemek paylaşımlarıyla dolup taşıyor, fenomen şeflerin yükselişi hız kesmiyor, Google’da her hafta yeni bir yemek tarifi en çok arananlar arasına giriyor… Sözün özü pandemiyle mutfakta geçirilen süre artarken mutfak kültüründe de kapsamlı bir değişim yaşanıyor. Marketing Türkiye için YouGov Türkiye’nin gerçekleştirdiği “Mutfağın Hakimleri” araştırması işte bu değişimi çarpıcı içgörülerle ortaya koyarken öne çıkan markaları, şefleri ve TV programlarını da gözler önüne seriyor.

Pandemi her anlamda çığır açan yenilikler getirdi. Değişim ve dönüşümün merkezlerinden biri de kuşkusuz mutfaklar oldu. Eve kapanılan dönemde mutfakta geçirilen süre birkaç katına çıkarken mutfaktaki iş bölümü de yeniden tanımlandı. Marketing Türkiye için global araştırma şirketi YouGov tarafından gerçekleştirilen “Mutfağın Hakimleri” araştırması mutfak kültüründe yaşanan baş döndürücü değişimi de gözler önüne seriyor. Pandemiyle birlikte mutfaklarda değişen dengeleri, mutfakta vakit geçirme sıklığını sorgulayan araştırma gıdadan beyaz eşyaya kadar mutfağın en sevilen markalarına ışık tutuyor? En sık takip edilen yemek programları, sözüne en çok itibar edilen şefler ve A’dan Z’ye mutfağın şifreleri de “Mutfağın Hakimleri” araştırmasında. İşte o araştırmanın çarpıcı sonuçları…

Mutfakta adalet yok!

Anket katılımcılarının yüzde 82’si mutfakta zaman geçirmekten ve yemek yapmaktan keyif aldığını belirtiyor. Katılımcılar ortalama olarak haftada 5 kere mutfakta zaman geçirdiklerini ifade ediyor. Ancak cinsiyet kırılımına bakıldığında mutfaktaki adaletsizlik de gün yüzüne çıkıyor. Zira erkekler ortalama haftada 3 defa mutfakta vakit geçirirken kadınlarda bu rakam 6 olarak öne çıkıyor. Buna paralel olarak, kadınların yüzde 70’inden fazlası yemek yapma sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu söylüyor. Kendisinin yemek yaptığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 20 iken, “yemek yapma görevi eşime/ partnerime aittir” diyen erkeklerin oranı ise yüzde 56.

Erkekler etten kadınlar sebzeden şaşmıyor

Cevaplarda hem sebze hem et olmak üzere dengeli bir şekilde beslenen katılımcıların oranının yüzde 84 olduğu görülüyor. Sadece et ağırlıklı beslenenlerin oranı yüzde 8 iken; vejetaryen, vegan ya da pesketaryen gibi son dönemde popülerliği iyice artan et ya da hayvansal ürünlerin tüketilmediği beslenme yöntemlerini tercih edenlerin oranı sadece yüzde 4. Kadınlar sebze ağırlıklı beslenme eğilimindeyken, erkekler oyunu kırmızı etten yana kullanıyor.

Yemek yemek erkekler için zorunluluk kadınlar için hobi

Erkekler en çok “et yemeden doyduğumu hissetmiyorum” ve “yemek yemek benim için bir zorunluluktur” ifadelerine katılırken; kadınlar daha çok kendilerini “hamarat, mutfakta vakit geçirmekten keyif alan” kişiler olarak tarif ediyor. Katılımcıların yüzde 76’sı yiyeceklerin doğal, yüzde 56’sı ise organik olmasına önem verdiklerini söylüyor.

Yeni tarifler için YouTube tercih ediliyor

Katılımcıların yaklaşık yüzde 40’ı ayda 1 ve yine yüzde 40’ı haftada 1 kere yeni tarifler denediklerini belirtiyor. Yeni tarifler için yararlanılan kaynaklar ise yüzde 52 ile YouTube’daki yemek videoları ve yüzde 48 ile yemek tarifi veren web siteleri olarak öne çıkıyor. Bunları, yüzde 37 ile Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarındaki yemek videoları takip ediyor. Yemek tariflerinin olduğu web siteleri en çok 18-25 yaş arası katılımcılar tarafından tercih ediliyor. Buna paralel olarak, sosyal medya platformları ve web siteler kadınlar tarafından da daha çok kullanılıyor.

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

Erkekler izliyor, kadınlar uyguluyor

Sonuçlara göre internette görülen yemek videoları kaydedilip daha sonra deneniyor. Kadınlar bu ifadeye erkeklerden daha çok katılırken; erkeklerin büyük bir kısmı bu videoları yalnızca izleyip geçtiklerini belirtiyor.

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

Pandemide mutfakta geçirilen süre uzadı

Pandemi dönemiyle birlikte insanlar daha çok evde vakit geçirdi ve bunun mutfağa da yansıdığı görülüyor. Pandemi öncesi dönemde denenmeyen yeni tarifler yüzde 65 oranında katılımcının mutfağında yer buldu. Yine pandemi dönemiyle beraber, katılımcıların yarısı mutfakta daha fazla zaman geçirmeye başladıklarını kaydediyor. Yüzde 30 oranında katılımcının ise mutfakta geçirdikleri zamanın değişmediği fakat yeni yemek tarifleri denediği görülüyor.

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

Mutfağın Hakimlerinin favorisi “Arda Türkmen”

Araştırma Türk halkının en sevdiği şeflere de ışık tutuyor. Çalışmaya göre en sevilen şefler Arda Türkmen (yüzde 59), Refika Birgül (yüzde 40) ve Danilo Zanna (yüzde 40) olarak sıralanıyor. Zanna’nın 18-25 yaş arası genç kitle tarafından, 26-55 yaş arasına kıyasla daha fazla takip edildiği göze çarpıyor.

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

Masterchef Türkiye açık ara önde

En çok izlenen yemek programı açık ara farkla (yüzde 37) Masterchef Türkiye olurken, yüzde 17 ile Arda’nın Mutfağı ikinci sırada yer alıyor. Zuhal Topal’la Sofradan (yüzde 10), Arda ile Omuz Omuza (yüzde 8) ve Turgay Başyayla ile Lezzet Yolculuğu (yüzde 5) da izlenen programlar arasında. Anket sonuçlarına göre, Masterchef Türkiye en çok gençler tarafından izleniyor.

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı

 

Pandemi yeni lezzetlerin kapısını araladı
Özge Akçizmeci Üstün, Wizsight Kurucusu ve YouGov Türkiye Genel Müdürü

Kadınlar eşitlik istiyor

  • Mutfak alışkanlıkları ve yemek yapma sorumluluğunun cinsiyetler arasında eşit şekilde dağılmadığı araştırma sonuçlarında bir kere daha gözler önüne seriliyor. Bu eşitsiz dağılıma rağmen, özellikle de kadınların yüzde 66’sı kadınların ve erkeklerin eşit oranda yemek yapması gerektiğini düşünüyor. Erkekler ise, mutfakta zaman geçirmek ve düzenli yemek pişirme konusunda kadınlara kıyasla biraz daha mesafeli bir duruşa sahip.
  • Mutfakta zaman geçirmekten hoşlanan kişiler yeni tarifler denemeye daha açık. Özellikle de pandemi döneminde, hepimizin sosyal medya paylaşımlarında da şahit olduğumuz üzere; katılımcıların yüzde 65’i evlerinde daha önce denemedikleri tarifleri denediklerini belirtiyor. YouTube, yemek tarifi içeren web siteleri ve sosyal medyada yer alan yemek videoları internette yeni tarifler için en çok başvurulan kaynaklar.
  • Yakın zamanda final yapan ve oldukça ilgi gören Masterchef Türkiye katılımcıların ilgiyle takip ettikleri yemek programı olurken; televizyonda program yapan Arda Türkmen ve Danilo Zanna sevilen şefler arasında. Onlara, özellikle YouTube’da oldukça aktif olan Refika Birgül eşlik ediyor.
arda ile omuz omuza Arda Türkmen Danilo Zanna dost lezzet ylculuğu makarna markaları masterchef mutfak alışkanlıkları pandemide yemek refika birgül ünlü şefler yemek programları yeni lezzetler zuhal topal'la sofradan
1 Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
2 TEMU Türkiye pazarında!: “1 günde teslimat” dönemi başlıyor
TEMU Türkiye pazarında!: “1 günde teslimat” dönemi başlıyor
3 Z kuşağı daha az alkol tüketiyor! Peki neden?
Z kuşağı daha az alkol tüketiyor! Peki neden?
4 Bir mesajla görsel üret: ChatGPT'nin popüler özelliği WhatsApp’ta!
Bir mesajla görsel üret: ChatGPT’nin popüler özelliği WhatsApp’ta!
5 Dünyanın en iyi 10 okulu arasında Türkiye'den 3 okul var!
Dünyanın en iyi 10 okulu arasında Türkiye’den 3 okul var!
Güncel Haberler
Decathlon CMO’su Öykü Pamuk Dolanbay: "Sporun harikaları, herkesi kapsayan bir deneyimle çoğalıyor"
Decathlon CMO’su Öykü Pamuk Dolanbay: “Sporun harikaları, herkesi kapsayan bir deneyimle çoğalıyor”
IKEA, plastik kullanımını azaltmak amacıyla naylon poşetleri kağıt ile değiştiriyor
IKEA, plastik kullanımını azaltmak amacıyla naylon poşetleri kağıt ile değiştiriyor
57 yıllık meyve suyu markası Aroma, iflasın eşiğinde!
57 yıllık meyve suyu markası Aroma, iflasın eşiğinde!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Araştırma: Toplum boykotlar hakkında ne düşünüyor!
Haberler
Araştırma: Toplum boykotlar hakkında ne düşünüyor!
Marketing Türkiye
2 Nisan 2025
EspressoLab, boykot çağrısı yapanlara dava açmaya başladı
Haberler
EspressoLab, boykot çağrısı yapanlara dava açmaya başladı
Marketing Türkiye
9 Mayıs 2025
Zanaatkârla büyüyen marka: Hermès’ten stratejik üretim hamlesi
Haberler
Zanaatkârla büyüyen marka: Hermès’ten stratejik üretim hamlesi
Nafizcan Önder
25 Nisan 2025
Yüksek protein çılgınlığı büyüyor!  
Haberler
Yüksek protein çılgınlığı büyüyor!  
Marketing Türkiye
17 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.