Nerde o eski düğünler? Evlilik masrafları cep yakıyor
Küresel salgın, davulu zurnayı da bir süre rafa kaldırdı. Düğün sektörü dünya çapında yalnızca 2020’de 124 milyar dolar kaybetti. 2022’de ise, kısıtlamalar kalkmaya başlayınca düğün hazırlıkları kaldığı yerden tam gaz devam etti. Ancak gelin görün ki “yeni normal” döneminde evliliğe giden yolda yapılan masraflar “Nerede o eski düğünler” dedirtiyor.
Tatil rezervasyonu yapmak için kullanılan arama motoru Holidu ve Magmatic Research’ün yaptığı “Küresel Düğün Fiyat Endeksi” araştırması da yüksek enflasyon, geçim sıkıntısı ve harcamalara vurgu yapıyor ve bunu göz önünde bulundurarak, bir düğüne ev sahipliği yapmanın maddi karşılığını ortaya koyuyor. Düğün planlayan çiftlerin daha bilinçli kararlar vermesine yardımcı olmak için yola çıkan araştırma 100 farklı bölge ve 100 kişilik bir düğün baz alınarak yapıldı. Ayrıca ortaya konan tablolar Euro, Dolar ve Sterlin cinsinden üç farklı kategoriye ayrılıyor.
Düğün masrafları çok katmanlı
Araştırma, düğün masraflarını şu kategorilere ayırıyor: mekan, dekorasyon, fotoğrafçı, yemek, pasta ve içecekler, konuk ve konaklamanın yanı sıra kendi ülkelerinden düğün varış noktasına ulaşmak için yapılan seyahat masrafları. Her bir öğenin temsili maliyetine ek olarak, çiftlerin ve misafirlerinin her bir lokasyonda bir düğüne ev sahipliği yapmak ve katılmak için ne kadarlık bir bütçe ayırmaları gerektiğini ortaya çıkarmak için toplam maliyet çalışmada yer alan tabloda ayrıca belirtiliyor. Nihai sonuçlar, 2022’de dünya çapında bir düğüne ev sahipliği yapmanın ne kadara mal olduğunu da ortaya koyuyor.
Büyük şehirde küçük mekan ucuza geliyor
Büyük şehirlerde en pahalı mekanların çoğuna ev sahipliği yapmasına rağmen ortalama fiyata etki eden düşük bütçeli pek çok seçeneğin olduğunu belirttirmekte fayda var. Örneğin, Kanada’nın uzak Fogo Kasabasında, bir mekanın ortalama fiyatı 10,641 Sterlin iken Londra’da 6,960 Sterlin.
ABD’de masraflar 10 binlere katlanıyor
Dolar cinsinden bakıldığında ise Pakistan’ın Lahore 25,463 dolar ile en ucuz, ABD’nin Hamptons bölgesi 45,987 dolar ile en pahalı bölge olarak öne çıkıyor. Öte yandan her ülkenin ortak noktası en az bütçenin dekorasyona ayrılması.
Türkiye, listeye ortalardan giriyor
Türkiye, araştırma kapsamına alınan ülkelerle karşılaştırıldığında ucuzdan pahalıya doğru giden listenin ortalarında yer alıyor. Türkiye’den İstanbul ve Kapadokya’nın dahil edildiği araştırmaya göre ortalama 12 bin Dolar, Euro ya da Sterlin’e sahipseniz bu iki güzide turistik kentte dünya evine girebilirsiniz.
Araştırma tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.