4 gün çalışma tükenmişlik sendromuna çare olur mu?
Haftada 4 gün çalışma uygulaması, son birkaç yılda dünya çapında yaygınlaşmaya başladı. Uzmanlara göre etkilerini yeni göstermeye başlayan uygulama, çalışanların stres seviyesini azaltırken şirketin verimliliği ve gelirini artırıyor.
Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gerçekleştiren panelde çalışma hayatında esnekliği artıran uygulamalar üzerine konuşan uzmanlara göre, hafta 4 gün işe gitmek hem üretkenliği artırabilir hem de çalışanların tükenmişlik sendromunun önüne geçebilir.
Pensilvanya Üniversitesi’nde örgütsel psikolog olarak görev yapan Adam Grant, haftada 4 gün işe giden çalışanların daha fazla egzersiz yaptığın ve daha iyi uyuduğunu belirtiyor. Konuşmacılarından bir diğeri olan insan kaynakları şirketi Randstad CEO’su, Sander van’t Noordende, günümüzde haftada 4 gün çalışma gibi uygulamaların artık zorunluluk olduğunu belirtiyor ve “Çalışanlar artık mutlu olmadıklar işleri eskisine göre daha kolay bırakabiliyor. Şirketlerin, çalışanlar için önemli kriterlerin başında gelen iş-yaşam dengesini sağlaması gerekiyor” diyor.
Çalışanların bazıları 5 gün çalışma 6 hafta tatil istiyor
Ancak UNI Global Union Genel Sekreteri Christy Hoffman’a göre herkes çalışma haftasının kısalmasını istemiyor. Örneğin, bazı çalışanlar haftada 5 gün çalışmayı ve yılda 6 hafta tatil yapmayı tercih ediyor. Diğer taraftan Hoffman, evden çalışmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde artan denetimin beyaz yakalı çalışanlar arasında memnuniyetsizliğe yol açtığını belirtiyor ve uzaktan çalışanların işleri bittiğinde interneti kapatma hakkının gerçekten önemli olduğunu savunuyor.