Apple, Türkiye’nin de yer aldığı 63 ülkenin hareketlilik raporunu paylaştı
Apple, koronavirüs çalışmalarına yardımcı olmak için Apple Harita uygulamasından toplanan navigasyon verileri; şehirler, ülkeler veya bölgeler kapsamında hareketlilik eğilimlerini paylaşma kararı aldı.
Apple, dünya genelinde koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında devam eden çalışmalara destek olmak amacıyla Apple Harita uygulamasındaki hareket verilerine ilişkin eğilimleri paylaşıyor. Apple bu hareket verileri yerel yönetimlere ve sağlık yetkililerine yararlı analizler sunmayı ve ek olarak araç veya toplu taşıma kullanan ve yürüyen insanların yoğunluğundaki değişimleri göstererek uygulanacak yeni politikaların temelini oluşturmayı hedefliyor. Apple’ın harektlilik raporunun tamamını buradan görebilirsiniz diye…
Veriler Apple ID’leriyle ilişkilendirilmiyor
Apple Harita uygulaması üzerinden sağlanan veriler kullanıcıların hareket verilerini Apple ID’leriyle ilişkilendirmiyor ve Apple kullanıcılarının gittiği yerlerin kaydını tutmuyor. Harita uygulaması tarafından toplanan arama terimleri, navigasyon rotaları ve trafik bilgileri gibi veriler sürekli sıfırlanan rastgele tanıtıcılara atanıyor. Anonim verilerden yararlanılarak oluşturulan rapor Apple’in web sitesinde paylaşılarak büyük şehirler ve 63 ülke hareketlilik eğilimleri gözler önüne seriliyor. Bilgiler, Apple Harita uygulamasındaki yol tarifi talebi sayısına göre hesaplanırken bunun ardından veri setleri, dünya genelinde araç ve toplu taşıma kullanan veya yürüyen insanların yoğunluğundaki değişimi yansıtmak için karşılaştırılarak hesaplanıyor. Belirli bir şehirden, ülkeden veya bölgeden elde edilen veriler, her gün talep edilen minimum yol tarifi sayısı gibi bir dizi etken göz önünde bulundurularak işleniyor. Türkiye’nin de yer aldığı raporda, Mart ayından Nisan ayına geçişte ciddi bir düşüş olduğu göze çarpıyor.
Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılan diğer çalışmalar
Apple, koronavirüs salgınıyla mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarına 20 milyon yüz maskesi bağışladığını duyurmuştu. Apple ayrıca yüz koruyucu siperlik tasarlayıp ürettiğini açıklayarak 1 milyon yüz koruyucu siperliğin, en çok ihtiyaç duyulan yerlere gönderildiğini belirtmişti. Apple; polisler, itfaiyeciler ve sağlık görevlileri gibi ilk müdahale ekiplerinin belirtileri tespit etmeleri ve gerektiğinde test randevusu almalarına yardımcı olmak amacıyla yeni bir uygulama geliştiren Stanford Medicine’a da destek olduğunu açıklamıştı.
Apple, COVID-19 hakkında Siri Sesli Özetleri ile müşteriler güvenilir haber kaynaklarından kısa podcast yayınlarıyla salgın hakkında en son haberleri ve bilgileri alabileceğini, COVID-19 şüphesi taşıyan kişilerin Siri’ye “Koronavirüslü olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?” diye sorduklarında CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) yönergelerine ve kaynaklarına da ulaşabildiğini aynı zamanda da Apple Harita uygulamasında yakın çevrede arama yapıldığında marketlere, yemek dağıtımı ve sağlık hizmetlerine öncelik verildiğini belirtti. Tüm bunlara ek olarak Apple, App Store’da uzaktan muayene olanağı sunan uygulamalardan oluşan özel bir koleksiyon bulunduğunu duyurdu. Apple ayrıca, sanal öğrenime geçişte ebeveynlere, öğretmenlere ve BT ekiplerine yardımcı olacak içerikler ve hizmetler sunduğunu ve online kaynaklara yer verdiğini belirtti. Apple, COVID-19 salgını sırasında insanların bilgilenmesine ve sağlıklarını koruyacak doğru adımları atmasına yardımcı olmak için bir inceleme aracıyla birlikte bir dizi kaynağı da kullanıma sundu. Yakın zaman önce Google ile ortak başlatılan çalışmayla, devletlerin ve sağlık kuruluşlarının virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla temas takibini hızlandırmak için Bluetooth teknolojisinden yararlanılmaya başlandı.
Güncel Haberler