Çiftçinin verimini ve refahını artıran program: 1000 Çiftçi 1000 Bereket
Beşinci yılına giren program, Cargill’in sürdürülebilirlik taahhütleri odağında kapsamını genişletmeye devam ediyor. 16 ilde, 400 bin dekar alanda 5 bini aşkın mısır, ayçiçeği ve kanola üreticisine ulaşan 1000 Çiftçi 1000 Bereket, yeni sezonda onarıcı tarımı daha yaygınlaştıracak.
158 yıllık tecrübesini yeni teknolojiler ve içgörülerle birleştiren Cargill, faaliyet gösterdiği her yerde çiftçiler, müşteriler, yerel yönetimler ve içinde yaşadığı toplumlarla bilgi birikimini paylaşarak tüm paydaşlarıyla birlikte değer yaratmak için çalışıyor. Dünyadaki en sürdürülebilir gıda tedarik zincirine sahip olmayı hedefleyen Cargill’in sürdürülebilirlik taahhütleri odağında Türkiye’de hayata geçirdiği 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı da çiftçilerin verimini ve refahını artırmak, tarlada sosyal ve dijital dönüşümü desteklemek amacıyla 2019 yılında başlatıldı. Her yıl kapsamı genişleyen program, yeni hedefleri ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gelişim göstermeye devam ediyor.
16 ilde, 400 bin dekarlık alanı kapsıyor
Beşinci yılına giren ve Amasya ile Tokat’ın da dahil edilmesiyle toplam il sayısını 16’ya çıkaran program, mısır, ayçiçeği ve kanola üreticisi 5 bini aşkın çiftçiye ulaştı. Saha destekleri, çiftçilere tarlaya özel danışmanlık hizmeti, eğitim, dijital tarım araçlarına erişim ve Lider Çiftçi modülünden oluşan program, toplamda 400 bin dekarlık bir alanı kapsıyor.
Her 1 TL’ye karşılık 3,23 TL değer yarattı
Çiftçilere bugüne kadar yüzde 20’ye varan oranda verim artışı sağlayan 1000 Çiftçi 1000 Bereket kapsamında sunulan hizmet ve eğitimlerin çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda yarattığı etkiler de Yatırımın Sosyal Geri Dönüşü (SROI – Social Return on Investment) yöntemi kullanılarak finansal değere dönüştürülüyor. SROI, 1000 Çiftçi 1000 Bereket başladığından bu yana her yıl artarken, 2022 itibarıyla program, ana paydaşları olan çiftçiler üzerinde her 1 TL’ye karşılık 3,23 TL değerinde etki yarattı.
Tarladaki karbon ayak izi hesaplanıyor
Program bu yıl çiftçileri onarıcı tarıma daha fazla odaklanmaya teşvik ediyor. Tarlalarında hastalık riskini azaltmaya ve toprak kirliliğini önlemeye yardımcı olan, su kaynaklarını koruyan özel sulama, gübreleme ve ilaçlama uygulamalarını takip edebilen çiftçilerin tarladaki karbon ayak izi ise uluslararası platform Cool Farm Tool kullanılarak hesaplanıyor. Ayrıca, çiftçiler tehdit edici zararlıları PestTrap (Dijital Böcek Tuzağı) ile tarlaya gitmeden tanıyabiliyor ve ilaçlama kararları verebiliyor.
“Çiftçinin hem verimi hem kârlılığı artıyor”
Cargill Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu 1000 Çiftçi 1000 Bereket’in gıda sisteminin hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya devam etmesi için çok güzel bir örnek olduğunu vurguluyor. Tarakçıoğlu, “Programa katılan çiftçiler için onarıcı tarımı artırmak ve çevresel etkiyi azaltmak için somut adımlar attık ve bu, SROI ile hesaplanan sosyal etkimizin her yıl artmasına olanak tanıyor. Dünya nüfusunu sürdürülebilir bir şekilde beslemek için atılması gereken doğru adımların ötesinde, bu uygulamalar çiftçiler için maliyetleri azaltıyor ve yüzde 20’ye yakın verimlilik sağlayarak kârlılığı artırıyor” diyor.
Yeni sezonda iş sağlığı ve güvenliği konusunda kapsamlı eğitimler ve onarıcı tarım eğitimleri sunmaya devam edecek olan 1000 Çiftçi 1000 Bereket’le üretim yapan çiftçiler de programın faydalarını “1000 Çiftçi 1000 Bereket’ten önce birçok konuda eksik bilgiyle üretim yapıyorduk, bu program sayesinde daha bilinçlendik” şeklinde özetliyor.
“Ürünlerimizin kalitesi artıyor”
İzmir’in Tire ilçesine bağlı Peşrefli’de çiftçilik yapan Ceylan Karaoğlan, “1000 Çiftçi 1000 Bereket’in bize sağladığı tarımsal sensör istasyonu sayesinde sulama yapacağımız zamana rahatlıkla karar veriyoruz. Bu cihaz sayesinde verim artışım yüzde 100 oldu. Gereksiz sulama yapmadığımız için su tasarrufu da sağlıyoruz. Toprak analizi ve tarımsal sensör istasyonu sayesinde ürünlerimizin kalitesi artmaya devam ediyor” diyor.
Balıkesir Bandırma’ya bağlı Yenisığırcı’da üretim yapan Özden Gümüş de Karaoğlan gibi verim artışına dikkat çekiyor: “Toprak analizleri sonucunda yaptığımız gübrelemelerle yüzde 25-45 verim artışı sağladık. Programa dahil olmadığımız yıllarda topraktaki bitki besin maddesi miktarını ve toprak yapısını bilmiyorduk. Programdaki mühendisler ve verilen eğitimlerle tüm konularda yetkin hale geldik.”
“Program sayesinde gübreyi daha doğru kullanıyorum, suyu israf etmiyorum”
20 yaşındaki İlayda Altıntaş Eskişehir Çifteler’e bağlı Dikmen köyünde çiftçilik yapıyor. Bir yıl önce dahil olduğu programın özellikle sulama konusunda sağladığı faydayı “2022 mısır ekimi yaptığım ilk sene olduğu için sulamamız yeterli diye düşünüyorduk. Tarımsal sensör istasyonu uygulamasından kontrol ettiğimde suyun yeterli olmadığını gördük ve ek sulama yaparak bitki gelişimimize katkı sağladım. Teknoloji tarımda fark yaratıyor” sözleriyle anlatıyor.
Balıkesir Bandırma’da babasından devraldığı çiftçiliği devam ettiren İlker Sigo, tarımın geleceğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “1000 Çiftçi 1000 Bereket sürdürülebilir tarımı daha rahat hale getiriyor. Program kapsamında sunulan uydudan tarla sağlığı takibi uygulaması ile şu an tarladaki hava şartını oturduğum yerden tahmin edebiliyorum. Gübreyi daha doğru kullanıyorum, suyu israf etmiyorum. Sıfır Atık gibi çevre eğitimlerinin faydasını gördüm. Arazilerimde sulama yapılmamasına rağmen her yıl yüzde 10 verim artışı sağladım.”
İlklerin programı
- Türkiye’de en fazla sayıda çiftçiye düzenli ve 7/24 danışmanlık sağlayan en kapsamlı kurumsal sosyal sorumluluk programıdır.
- Türkiye’de yatırımın sosyal geri dönüşü (SROI) hesaplaması yapılan ilk tarım ve gıda programıdır.
- En fazla paydaş görüşü içeren İlerleme Raporunu yayınlayan ilk tarım ve gıda programıdır.
- Çiftçiler ile ilgili düzenli araştırmalar yapan ilk ve tek tarım ve gıda programıdır.
- 2021 yılından başlayarak KONDA Araştırma şirketi ile “Çiftçilerde Değişim” araştırmasını düzenli olarak yürütmektedir.
- Ulusal ve uluslararası 40’a yakın ödül ile çiftçilere yönelik sosyal sorumluluk alanında dünyada en çok ödül alan programlar arasındadır.