Son iki yılda dijital dönüşümle birlikte birçok iş fırsatı doğdu. Bu da tabii “kendi işinin patronu olmak” motivasyonunu oldukça güçlendirdi ve 2020’nin ilk yarısına kıyasla 2021’de şirket kurulumlarında yüzde 50’lik bir artış gözlemlendi. İlk kez şirket kuracak olanlarsa hem prosedürlere yabancı hem de şirket kurulum aşamalarında ilgilenmeleri gereken çok fazla detay var. İşte tam olarak burada devreye giriyor Mükellef ve kafanızın içindeki gereksiz sekmeleri kapatarak tüm süreci sizin için yönetiyor. Gelin Türkiye’de ve Avrupa’da online şirket kurma adımlarını ve diğer danışmanlık hizmetlerini Mükellef Kurucu Ortağı ve CEO’su Okan Şafak‘tan dinleyelim.
Finansal süreçlerin yönetimi oldukça zorlu süreçleri içinde barındırıyor. Mükellef, firmalara bu alanda ne tür hizmetler veriyor?
2019’da kurulan Mükellef, şahıs şirketi kuruluşunun, e-dönüşüm süreçlerinin, vergiye konu olan tüm belgelerin ve finans işlemlerinin takibini sağlayan online bir platform olarak hizmet veriyor. Şirket kuruluşundan sonra ihtiyaç duydukları ön muhasebe, e-Fatura, e-Arşiv, e-SMM, e-İmza, sanal ofis, marka tescil, e-ticaret altyapısı gibi hizmetler Mükellef’in iş ortakları aracılığıyla kullanıcılara ulaşıyor. Kullanıcılarımız sisteme kaydolduktan çok kısa bir süre sonra e-fatura kesebiliyor, giderlerini çok pratik bir şekilde sisteme girebiliyorlar. Ek bir ücret ödemeden e-imzaları kapılarına kadar ulaşırken, ön muhasebe programına sahip oluyorlar.
İşletmelere kuruluş aşamalarında sunduğunuz ürün ve hizmetleriniz neler?
Kovid-19 salgını dijital dönüşümü hızlandırıp alışkanlıklarımızı tümden değiştirirken, iş hayatımızdaki süreçleri de bütünüyle etkiledi. Neredeyse tüm iş süreçleri online oldu. Tam da bu noktada hayallerindeki işi hayata geçirmek isteyen girişimciler şirketlerini internet üzerinden online olarak çok hızlı bir şekilde kurmaya yöneldiler. Özellikle salgınla mücadele sürecinde evden çıkamadığımız zamanlarda girişimciler oturdukları yerden vergi dairesine, notere, ticaret odasına gitmeden şirketlerini online şirket kurma platformu Mükellef ile kurdular. Mükellef’e olan ilgili her geçen gün artıyor. 2021 ilk yarısında kurulan şirket sayısında 2020’nin ilk yarısına göre yüzde 50’lik bir artış var.
Mükellef’in dijitalleşme sürecinde şirketlere ne tür kolaylıklar sunduğuna bakacak olursak, az önce vurguladığım finansal süreç yönetimlerimizin yanı sıra sanal ofis kiralamaktan marka tesciline; KOSGEB’in yeni işe başlayacak girişimcilere sunduğu destekten yararlanmak için danışmanlık hizmetinden binlerce noktada indirimli alışveriş yapabilmek ve özel avantajlardan faydalanmak için Mükellef Kart hizmetine kadar oldukça geniş bir hizmet alanımız var. Girişimciler tüm bu ihtiyaçlarını şirket kurulumundan finansal süreçlerin yönetimine kadar tüm bu hizmetler için ayda sadece 250 TL + KDV gibi cüzi bir bedel ödüyor.
Mükellef üzerinden kurulan şirketlerin faaliyet alanlarına bakıldığındaysa son dönemde artan online alışverişlerin de etkisiyle en çok kurye ve e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketler olduğu göze çarpıyor. Bunu sırasıyla yazılım, danışmanlık, reklam, tasarım kurulan şirketler ve internet üzerinden gelir elde eden YouTuber, internet fenomenleri takip ediyor.
ABD ve İngiltere’de iş yapmayı planlayan pek çok girişim var. Bu pazarlarda, fatura, vergi ya da marka tescili gibi konular Türkiye’den nasıl farklılaşıyor? Bu pazarlara girmek isteyen firmaların ne gibi bir hizmete ihtiyacı oluyor?
ABD’de yeni bir şirket kurmak istediğinizde öncelikle karşınıza karmaşık bir vergilendirme sistemi çıkıyor. ABD’nin çok uluslu bir devlet olması nedeniyle vergi rejimleri de oldukça karışık olabiliyor. Bu noktada ABD’de vergi danışmanı birey ve kuruluşlar için birçok konuda avantaj sağlayabiliyor. Amerika’da şirket kurmak için kullanılacak en iyi iş yapısı ise Sınırlı Sorumluluk Şirketi (LLC) ya da Türkiye’de bildiğimiz hali ile Limited Şirket türü. LLC kurmak için Amerika vatandaşı olmak ya da Amerika’da yaşama zorunluluğu bulunmuyor. Amerika vatandaşı olmadan LLC oluşturmak için ise eyalet seçimi, şirketinizin ismi, kayıtlı temsilci hizmeti kiralamak, LLC’yi eyalete beyan etmek, LLC işletme sözleşmesi oluşturmak, IRS (Türkiye’den bildiğimiz ismi ile Gelirler İdaresi) vergi kimlik numarası (EIN) almak, fiziksel bir ABD posta adresi almak ve son olarak da ABD’de bir banka hesabı açmak gerekiyor.
İngiltere’de ise şirket kurmak belirli yasal şartlar altında herkes için mümkün. İngiltere’de şirket kurmak için kullanılacak en iyi iş yapısı Hisse Bazında Özel Limited Şirket (LTD), Türkiye’de bildiğimiz adı ile limited şirket türü. Halka açık limited şirketlerden farklı olarak, hisselerle sınırlı özel bir şirket için asgari sermaye gereksinimi yok. Bu nedenle çoğu çok küçük bir sermaye yatırımıyla kurulur.
Mükellef olarak bizler tam da bu noktada oturduğunuz yerden başvuru yaparak Amerika’da ve İngiltere’de şirket kurmanıza olanak sağlıyoruz. ABD ve İngiltere’de şirket kurma, ön-muhasebe, muhasebe, vergi beyanı konularının yanı sıra müşterilerimizin ofis, posta hizmeti, yetkili temsilcilik ve hukuksal konularda da danışmanlık hizmeti veriyoruz. Mükellef olarak hali hazırda bir yıldır ABD’de ve İngiltere’de şirket kurmak isteyen girişimcilere şirket kurma hizmeti sunuyoruz. ABD’de ofis açarak, sadece Türk girişimciler değil dünyanın her yerinden girişimciler için bu hizmetlerimizi sunmaya devam edeceğiz. ABD ve İngiltere’de gerçekleştireceğimiz güçlü iş birlikleriyle bireysel girişimcilere şirket kurmanın yanı sıra pek çok farklı avantaj da sağlayacağız.
KOSGEB girişimci desteğini biraz anlatabilir misiniz? Nasıl bir danışmanlık veriyorsunuz bu alanda?
KOSGEB yeni iş yeri açma hedefinde olan Geleneksel Girişimcilik ve İleri Girişimcilik programlarından girişimcilik eğitimlerini tamamlayan KOBİ statüsündeki her şahıs şirketi veya sermaye şirketi sadece birkaç saat ayırarak bu destekten faydalanabiliyor. Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve daha önce KOSGEB’den destek almamış olması, şirket kuran girişimcinin şirketin faaliyetleri süresince; başka bir işverene bağlı olarak, yani SGK’lı çalışmıyor olması, kuruluş tarihinin 3 yıl öncesinden, programa başvurduğu tarihe kadar kendi adına bir şahıs şirketi olmaması ve herhangi bir şirkette yüzde 30 üzerinde ortaklığının bulunmaması gerekiyor.
Mükellef olarak bizler de KOSGEB Yeni Girişimci Destek Programından yararlanabilmeniz için sizlere gereken tüm hizmeti sağlıyoruz. Mükellef ile KOSGEB desteğine nasıl başvurulacağını maddeler halinde açıklamam gerekirse, gerekli olan şartlar şunlar:
- Öncelikle KOSGEB’in giriş sayfasındaki ilgili online girişimcilik eğitimleri e-devlet üzerinden tamamlanarak girişimcilik katılım belgesi almaya hak kazanılır.
- Daha sonra şirket kuruluş işlemlerine, vergi dairesi işe başlama süreciyle başlanır. Esnaf Odaları veya Ticaret Odası’ndan herhangi birine kaydolarak tamamlanır.
- Akabinde KOSGEB e-hizmetler bölümünden istenen bilgilerle veri tabanı kayıt işleminiz tamamlanır.
- Ardından KOBİ beyanname verme, güncelleme yapabilmek için Mükellef tarafından sağlanan e-İmzanız ile e-Tebligat adresi kaydı oluşturulup, KOBİ beyanname hazırlama işlemleri yapılır.
- Sonrasında KOSGEB’den geleneksel veya ileri girişimcilik programı için faaliyet göstereceğiniz sektöre göre başvuruda bulunarak iş modeli formu, iş planı hazırlanıp, KOSGEB onayına sunulur.
Yakın zamanda ABD’de yeni bir ofis açtınız. Bize büyüme planlarınızdan biraz bahseder misiniz? Sırada neler var?
Mükellef’in sunduğu faydayı dünya genelinde yaygınlaştırmak ana hedefimiz. Bugüne kadar Türkiye’de 10.000’den fazla şirket kurulumuna aracılık ettik. 2022 yılında toplam 20.000 şirketin kurulumuna aracılık etmeyi ve ülke ekonomisine daha fazla fayda sağlamayı hedefliyoruz. 150’den fazla şirket kurduğumuz ABD ve İngiltere ile başlayan yurt dışı açılımımızın bundan sonraki ilk durağı Estonya oldu. 2022 yılı sonuna kadar 10 ülkede 1.000 şirkete kurulum hizmeti vermeyi planlıyoruz.