21 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar
    • Konkur
    • Araştırma
    • Atamalar
    • Dijital
    • Kreatif
    • KSS
    • Medya
    • Pazarlama
    • Sosyal Medya
    • Trend
    • Haberler
    • New Step
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Bir kampanyayla yüzde 300 satış artışı!
Haberler

Bir kampanyayla yüzde 300 satış artışı!

Marketing Türkiye
5 Ocak 2015
5 dk okuma

Ticarete Bakırköy meydanında üzüm satarak başladı… General Electric ve Vinmar International’da kendi deyimiyle “Amerika standartlarının da üstünde” paralar kazandı ardından Türkiye’ye dönüp Neredekal.com, Kariyer.net, Cimri.com, Dijimecmua.com, Firaret.com ve Gittigidiyor.com’u bünyesinde barındıran Access Turkey Capital Group’u kurdu… Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden biri olan Mustafa Say’ın şimdiki gözdesi ise Sigortam.net… Mustafa Say Sigortam.net’in Kadir İnanır ve bir keçinin başrolleri paylaştığı reklam kampanyasıyla satışlarını yüzde 300 artığını söylüyor. 

Haber: Günseli Özen Ocakoğlu [email protected] 
Ferruh Altun ferruh @marketingturkiye.com 

Kariyer.net tutun da Cimri.com’a Dijimec­mua.com’ya ve Gittigi­diyor.com’a kadar pek çok girişiminiz olduk­ça iyi noktalara geldi. Bu süreç nasıl başladı, ticaret hayatına ilk olarak nasıl attınız atınız? 
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde makine mühendisliği okudum. Orta halli bir aile­den geliyorum. Yani maddi anlamda şanslı çocuklardan değildim. İş idaresi master’ı yapmak için Amerika’ya gittim. Master’ı­mı tamamladıktan sonra Amerika’da iş ha­yatında girdim ve on beş yıl çalıştım. 1983 ve 1989 yılları arasında General Electric (GE) Trading’de çalıştım. Türkiye’deki programın başındaydım. Bu süreçte fark ettim ki “ticaret” benim kanımda var. Ama bu aslında çok sürpriz bir şey de değildi, çünkü daha üniversiteye gitmeden önce de ticaret yapıyordum. Daha bir ortaokul öğrencisiyken Bakırköy’ün en büyük üzüm satıcısıydım. Bir komşumuz Tekirdağ’ın Yapıncak üzümlerinden getirirdi ve en büyük alıcısı da bendim. Mal alırken de daha çok almak için kavga ederdik. Aldı­ğım üzümleri de Çavuşoğlu Pasajı’nın kö­şesinde el arabasında satardım. İlk olarak ticareti o yıllarda yaptım. 

General Electric’teki kariyeriniz ne kadar sürdü? 
Altı yıl sürdü. GE’de sadece Türkiye’ye yönelik yapılan ticaretten sorumlu ol­mak beni tatmin etmiyordu. Bu sebeple 1989’da GE’den ayrıldım ardından Hous­ton’da Vinmar International adında, petrokimya ve plastik ticareti yapan bir şirkette petrokimya bölümünün başına geçtim. Bu dönemde dünyanın her ta­rafıyla ticaret yapma şansı buldum. Bu süreçte Amerika standartları için bile çok büyük sayılacak paralar kazandım. İş sonunda öyle bir noktaya geldi ki Tür­kiye’ye dönüp farklı işler yapmak artık kaçınılmaz oldu benim için. Daha ne ya­pacağıma karar vermeden eşimle beraber iki çocuğumuzu da alıp 1998’in yazında Türkiye’ye geldik. Yaptığım işte çok ba­şarılıydım. Dünya çapında tanınan bir ticaret adamıydım ve bu sebeple Türki­ye’ye dönmeme etrafımdakiler bir anlam veremiyordu. 

Neydi sizi bu denli başarılı yapan özellikleriniz? 
Başarıya odaklanmak ve başarıyla aç olmak çok önemli. Evet para önemli ama başarı daha büyük bir motivasyon. Ben hangi işi yaparsam yapayım başarılı olmak isterim. Sokakta üzüm sattığım yıllarda orta gelirli bir ailenin ferdi olarak paraya ihtiyacım var­dı ve oradaki motivasyonum paraydı. Ancak sonrasında hep başarı isteği beni motive etti. GE’den ayrıldığımda o yaşta orada en çok kazanan yöneticiydim. 

Amerika’daki iş yapış biçiminizle buradaki iş yapış biçiminiz arasında farklar var mı? 
Amerika’da yaptığım iş gereği çok kısa vade­li düşünüyordum, çünkü çok hızlı alıp sat­mam gerekiyordu. Ama Türkiye’ye döndük­ten sonra 180 derece değişim oldu bende. Mesela Sigortam.net projesi benim ortaya koyduğum bir fikir ve bugüne gelmesi tam 14 yıl sürdü. Böyle bir projeyle 14 yıl boyun­ca, iğneyle kuyu kazar gibi uğraşmanız için deli olmanız gerekir. Türk insanının yapı­sına çok uygun olmasa da yatırımlara uzun vadeli bakmayı öğrendim. Ben bir şeylerin ancak çalışarak kazanılacağına inanıyorum. Zeki olmakla köşe kapmaya çalışmakla ilgi­lisi yok. İkincisi de 1990’ların başında War­ren Buffett okuyordum ve onun yatırım an­layışı beni çok etkiledi. Öte yandan Vinmar International’da ciddi paralar kazandığım için küçük hataları tolere edebildim ve uzun vadeli yatırımlar yapabildim. Bu kapasite­nin olması çok önemli. Sabır en önemli ba­şarı faktörlerinden biri. 

Pek çok başarılı girişiminiz var ancak son dönemde özellikle Sigortam.net ilginç kampanyalarıyla dikkat çeki­yor. Sigortam.net aylık olarak ne ka­darlık bir trafiğe sahip? 
Son reklam kampanyalarının ardından ay­lık 500 bin tekil kullanıcıya ulaştık. Her yıl poliçe yaptıran kullanıcıların üçte biri bizi ziyaret ediyor ki bu oldukça büyük bir ra­kam. Sigortam.net’in birçok taklidi var ve biz onların performansını biliyoruz. Ulaş­tıkları rakamlar bizim rakamlarımıza yakla­şamıyor bile. Çünkü bu alanda düzgün bir sistem kurmak çok zor. Biz bu sistemi kur­duğumuzda yurtdışında da örneği yoktu. Bizden sonra Amerika’da benzer bir sistem kurmaya çalıştılar ancak başarılı olamadı­lar. Şuanda Sigortam.net’te 270 kişi çalışı­yor. Başta ben de çalışan sayısının bu kadar olacağını tahmin etmiyordum ama çok zor ve detaylı bir iş yapıyoruz. Sitede arama ya­pan ve kaydolan müşterileri sonrasında geri arıyoruz ve tüm süreçte müşterinin yanında olup sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Sigor­tam.net platformla desteklenen bir satış ve servis operasyonu aslında. 

Birçok sigorta şirketinin hizmetini aynı platformda pazarlıyorsunuz. Ara­larındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Öncelik verdiğiniz markalar var mı? 
Biz şirketlerden sadece komisyon alıyoruz. Onun dışında bu platformda yer almak için bir ücret ödemiyorlar. Ama adım adım bu tür bir çalışma da olabilir. Aylık 500 bin ziyaretçimiz var ki bu ciddi bir pazarlama platformu oluşturduğumuz anlamına ge­liyor. Üstelik bu kitle ürünü almaya hazır, nokta atışı yapılabilecek bir kitle. Örneğin bu pazarlama kapasitesini Zürih Sigor­ta’yla yaptığımız bir çalışmada aktif olarak kullandık. Google’ın fiyatlarıyla mukayese edildiğinde çok düşük sayılacak ücretlerle yaptığımız kampanya çok ciddi geri dönüş­ler aldı. Biz bugüne kadar bu yönümüzü çok öne çıkarmadık çünkü başarılı olmamızın bir koşulu da sigorta şirketlerinin desteği ve onlara eşit mesafede olmamız. Ancak bu eşitliği bozmayacak kampanyalar, adverto­rial’lar yapılabilir tabii. 

Türkiye’de yaptırılan sigorta ve kas­konun yüzde kaçı Sigortam.net üze­rinden yapılıyor? 
Bizim tahminimiz Türkiye’de yaptırılan si­gorta ve kaskonun yüzde 1’inin bizim üze­rimizden gerçekleştirildiği yönünde. Türki­ye’de yılda 1 milyon 200 bin poliçe yapılıyor. Yani potansiyel yüksek, daha gidilecek çok mesafe var. Amacımız insanların Sigortam. net’e bakmadan sigorta poliçesi yapmama­sını sağlamak. 

Çok güzel işler yapıyorsunuz ancak isminizi çok duymuyoruz. Bunun ne­deni nedir? 
Bu aslında benim kişisel tercihim. İş süre­cinin içine fazla giren biriyim. Şirketlerdeki her ayrıntıyı bilmeyi seviyorum. Bence za­ten gerektiği zaman üst yönetim tüm işlerin içine girmeli ve ayrıntılara hakim olmalı. Ancak tabi çok başarılı operasyonlarımız var ki onlara çok müdahale etmeniz gerek­miyor. Mesela Sigortam.net benim hâlâ çok müdahale ettiğim bir yer çünkü daha geliş­tirilebilecek çok nokta var. 

Kadir İnanır’lı reklam kampanyası­nın ardından sitenin ziyaret edilme sayılarında nasıl bir değişim yaşandı? 
Biz aslında ölçümlerimizi yaparken birkaç parametreye bakıyoruz. Bunlardan biri ziyaretçi sayısı, diğeri teklif alan ziyaretçi sayısı, sonuncusu da telefonla aranan in­sanların sayısı. Reklam kampanyamızdan sonra tüm bu parametrelerde yüzde 250 ile 300 arasında artış yaşandı. Üstelik çok aşı­rı bir medya kullanımı da yapmadık. Hatta rakiplerimize göre çok daha az düşük bir medya bütçesi ayırdık ancak onlarınkin­den çok daha fazla geri dönüş aldık. Medya planlamamızı OMD yaptı ve oldukça da gü­zel bir iş çıkardı ortaya. İnsanlar bu rakam­lara inanmayabilirler ama sonuçlar bizde çok somut. 

Şu anda pazar payınızın yüzde 1 oldu­ğunu söylediniz. Önümüzdeki süreçte hedefiniz bu rakamı yüzde kaçlara çı­karmak olacak? 
Daha gideceğimiz çok yol var. Öyle ki he­defimizin bir limiti olduğunu bile şu anda söyleyemem. Türkiye’deki sigorta sektörü daha çok büyüyecek ve biz de olayın daha çok başındayız. Türkiye’deki araçların yüz­de 92’si mecburi trafik sigortasına sahip­ken kaskolu araçların oranı yüzde 32’de kalıyor. Fakat şimdiye kadar yaptıklarımı­za baktığımızda ciddi bir mesafe aldığımızı da görüyoruz. 

Oldukça kıymetli bir data da var elinizde. Bu dataya baktığınızda in­sanlar sigorta poliçesi yaptırırken nelere dikkat ediyor? 
Fiyat oldukça önemli bir faktör. Sigorta şir­ketinin kim olduğu, nasıl bir algıya sahip olduğu da önemli. Müşteriler her zaman en ucuza gitmiyor. Belli sigorta şirketleri yük­sek fiyatlı olmasına rağmen verdikleri gü­venle tercih sebebi oluyorlar. 

Neredekal.com, Kariyer.net, Cimri. com, Dijimecmua.com, Firaret.com ve Gittigidiyor.com gibi pek çok başa­rılı girişiminiz var. Önümüzdeki sü­reçte bu girişimlerin hangilerini daha aktif göreceğiz… 
Cimri.com’un son dönemde ciddi bir per­formans artışı var. Önümüzdeki ayarda yeni tasarımı ve yeni işleyişiyle çıkacak karşını­za. Bunun gibi Emlakjet.com’u de yeni aldık ve onu da yeniliyoruz. Kariyer.net ise çok iyi gidiyor. Performansı çok yüksek. Kariyer. net’in pazar payı yüzde 70’in üzerinde. Bi­zim amiral gemimiz Kariyer.net. Ancak Si­gortam.net yakın zamanda onu geçecek gibi görünüyor  

1 Getir deposu Rotterdam'da sanat galerisine dönüştü!
Getir deposu Rotterdam’da sanat galerisine dönüştü!
2 Tüketici metaverse'e hazır mı?
Tüketici metaverse’e hazır mı?
3 Influencerlar mı daha etkili celebrityler mi?
Influencerlar mı daha etkili celebrityler mi?
4 Üniversitelere NFT ve blockchain bölümü geliyor
Üniversitelere NFT ve blockchain bölümü geliyor
5 Netflix yeni güncellemesiyle yepyeni bir deneyim sunmaya hazırlanıyor | Son 24 saatin gündemi
Netflix yeni güncellemesiyle yepyeni bir deneyim sunmaya hazırlanıyor | Son 24 saatin gündemi
Güncel Haberler
Yeni nesil CMO'lar - 3: Realist İtibarcılar
Yeni nesil CMO’lar – 3: Realist İtibarcılar
E-ticarette tüketicinin favori markası hangisi?
E-ticarette tüketicinin favori markası hangisi?
Dijitale emanet ettiğimiz kirli sırlarımız yüzünden kapana kısılmış hissediyoruz
Sırlarımızı dijitale emanet ettik, kapana kısıldık
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

İş dünyasında haftanın atamaları
Haberler
İş dünyasında haftanın atamaları
Nafizcan Önder
1 hafta önce
Her koşulda #DoğaİçinGiyin
Haberler
Her koşulda #DoğaİçinGiyin
Marketing Türkiye
3 Mart 2022
Müşteri kazanımını artıracak 3 detay
Haberler
Nasıl yeni müşteri kazanılır?
Marketing Türkiye
8 Nisan 2022
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan global kampanyaları
Haberler
Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan global kampanyaları
Berçem Sultan Kaya
2 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar

Ortaklar Caddesi Murat Apartmanı No: 29/A
Mecidiyeköy, Şişli/İSTANBUL

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar
    • Konkur
    • Araştırma
    • Atamalar
    • Dijital
    • Kreatif
    • KSS
    • Medya
    • Pazarlama
    • Sosyal Medya
    • Trend
    • Haberler
    • New Step
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.