Ulusal marka olacak, inanıyorum!
Anadolu’da yeni bir yönetici kuşak yetişiyor ki tahmin ettiğinizin çok ötesinde bir vizyona sahip. Anadolu’nun genetik yapısı kadar dünyadaki yeni düzeni de biliyorlar. Denizlili “Hacı Şerif” markasının dördüncü kuşak yöneticisi Yunus Helvacı da onlardan biri…
Benim için bir şehre gitmek, geçerken uğramak anlamına gelmiyor. İlin ve iş dünyasının kanaat önderleriyle yerel ya da bölgesel marka tanımına uyan işletmeleri de ziyaret ediyorum. Açıkçası bu görüşmelerde Anadolu kentlerinde gördüğüm heyecan beni de motive ediyor.
Bu kez Denizli’de Bayramyeri’nde nevi-i şahsına münhasır bir şekercideyiz. Aslında şekerci demek ne kadar doğru bilemem. 150 çeşit olduğu ve her gün yeni lezzetlerin vitrine çıktığı şenlikli bir yerdeyiz. 1938’de Babadağ’da şimdi büyük birader Mithat Helvacı’yla birlikte hâlâ iş başında olan Necip Helvacı’nın dedesi Mehmet Tevfik Helvacı ve babası Şerif Helvacı tarafından kurmuş “Hacı Şerif”… Necip Helvacı da ürünleri gibi nevi şahsına münhasır bir kişilik. Çok beylik olacak ama ürünleriyle özleşen şeker gibi bir karekter. Yensin, içilsin mutlu olunsun istiyor…
Dondurmalı irmik helvası, her türlü meyve ve olanaklıysa sebzelerden envaı tür şekerleme ve sıra dışı lezzette tahin helvası tam 77 yıldır Ege Bölgesi’ne özgü yöresel tatlar üretiliyor. Necip Helvacı ısrarla Bayramyeri’ndeki dükkana davet ediyor bizi. Bu kadar yürekten davete gidilir elbet.
Dükkan önüne küçük ve de alçak masalarda oturmuş keyifle atıştırıyor Denizlililer. Daha düne kadar tek dükkanken bugün 10 ilde 38 mağazaya ulaşan Hacı Şerif’in hikayesi ilginç. İşi patlatan 2011 yılında internette açılan dükkan olmuş. www.haciserif.com.tr işin büyüsü olmuş. Peki nasıl?
Küsmedi, kaçmadı sonunda ikna oldular
Mithat ve Necip Helvacı bir hastane yatırımı yapmaya karar verip Hacı Şerif’e ilgilerini azaltınca o güne kadar her türlü büyüme önerisini, “Burası bize yeter!” diyerek öteledikleri dördüncü kuşaktan Yunus Helvacı işi yavaşça devralmaya başlar. Yunus Helvacı İTÜ’de Jeofizik Mühendisliği okuyup yüksek lisansını da İngiltere’de yapmış. Bazen geceden sabaha duvarları yıkarak bazen fark edilmeyecek küçük değişiklikler yaparak dükkanı büyütür. Yunus Helvacı kendisi de işkadını olan eşiyle dünyayı görme düşüncesiyle yola çıkar. Bugün Hacı Şerif’i büyüten pek çok ayrıntıyı dünyanın farklı yerlerinde görüp Denizli’ye uyarlarlar.
İnternet sitesi hemen rağbet görmüş. Dördüncü kuşak Helvacı, “Türkiye’nin her yanından siteye gelen siparişler günde 300 koliyi buldu. Satışların yüzde 15’i internet sitesinden geliyor. Ancak özden kopmamak gerek” diyor. “Büyüyeceğiz ama hem müşterilerimizle kurduğumuz iletişim hem de ürünlerimizin kalitesi değişmeyecek” diyerek söylediklerinin altını çiziyor. İlle da nakit denip kredi kartının kullanılmadığı bir dönemden bugün e-ticaret aşamasına geçen Hacı Şerif’in üçüncü kuşaktan patronu Necip Helvacı oğlu Yunus Helvacı’nın yaptıklarını gurur duyarak anlatıyor. Büyük şehre gidip de dönmeyen pek çoklarının aksine büyük büyük babasının mesleğine sahip çıkan Yunus Helvacı’nın yeni kuşağa örnek olmasını canı gönülden dilerim.
Çıkış yeni girişimlerde, girişimlerin çıkışı ise inovasyonda
Geleceğin Gücü Girişimciler yani “G3”, TOBB Genç Girişimciler Üst Kurulu’nun öğrencilerle girişimci adaylarını iş dünyasından mentorlarla bir araya getirdiği faydalı etkinliklerden biri. Beşinci kez yapılıyor. 2015’te ilki Kayseri’de yapılmıştı. İkincisi İstanbul Suada’da gerçekleştirildi. Bu yıl yapılan iki forumda da mentor olarak sorumluluk aldım. Bu çalışmalar şahsen beni de yeniliyor. Gençleri dinlemek, beklentilerini öğrenmek benim için de oldukça öğretici.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Suada’ya haklı bir gerekçeyle rötarlı geldi. Gecikmesinin nedeni Fransa’dan geliyor olması. Başkan Hisarcıklıoğlu, Fransa’nın en büyük nişanı Legion d’Honneur’a layık görülmüş. Başkan Hisarcıklıoğlu’nu kutlarım. Ayağının tozuyla katıldığı panelde G3 Forum Başkanı Gülden Yılmaz ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras ile birlikte girişimci adaylarına motive edici mesajlar veriyor Hisarcıklıoğlu. Kendileriyle konuştuğum gençler G3 buluşmalarını işlevi ve hedefleri açısından başarılı ancak tekrar sayısı açısından yetersiz buluyor. Sayının arttırılmasını beklenen faydayı sağlaması açısından ben de haklı buluyorum.
Ünlü mentorlar G3’ün cazibesini arttırdı
90 iş insanının katıldığı G3 forumunun mentorları arasında TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Acun Medya Yönetim Kurulu Başkanı Acun Ilıcalı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras da bulunuyordu. Acun Ilıcalı her zamanki gibi açık ara en çok ilgi gören mentor oldu. Yanındaki masada olmama rağmen etrafına doluşan gençlerden kendisini görmem mümkün olmadı.
Son dönemde girişimcilik konusuna hassasiyetle eğilen Vodafone’nun ana sponsorluğunda yapılan G3 forumu sadece girişimci adaylarını değil tüm genç girişimcileri bir araya getirmesi açısından da önemli. Öyle ki, G3 foruma hem CEO Gökhan Öğüt hem de İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk katılarak deneyimlerini aktarıyor. G3 gibi organizasyonların önemi giderek artıyor çünkü girişimci adayları iş dünyasının deneyimli profilleriyle ne kadar çok bir araya gelirse yapılacak iş ve o işin başarısı da o derece artıyor.
Şimdi yollarda olmak vardı
İPZ Anadolu ve KOBİ Dolu Anadolu Teknoloji Buluşmaları nedeniyle 2015’de neredeyse İstanbul’dan daha çok Anadolu’da zaman geçirdim. Baştan söyleyeyim halimden çok memnunum. Bir yandan KOBİ’lere kurumsallaşma, inovasyon ve sürdürülebilirlik anlatırken diğer yandan teknoloji üzerinden değişen iş yapış biçimlerini ve verimliliği anlatıyoruz. İPZ Anadolu; Şekerbank, Multinet UP, Marketing Toys ve Digital Partner tarafından desteklenirken KOBİ Dolu Anadolu Teknoloji Buluşmaları Türk Telekom’un sahipliğinde sürdürülüyor. Şahsen bireysel sosyal sorumluluk olarak gördüğüm Anadolu çalışmaları için Şekerbank, TT ve Multinet UP başta olmak üzere yukarda adı geçen tüm kuruluşlara Anadolu KOBİ’leri adına teşekkür ederim.