Kuşaklar boyu rakiptiler, aynı projede nasıl buluştular?
Sesini tasarruflu kullanan arkeolog rehberimizin anlattıklarını can kulağıyla dinliyoruz. Öyle ki bir ara, “Sesinizi yükseltin lütfen yoksa ağzınızın içine düşeceğiz!” diyorum. Diyorum çünkü her söylediğiyle Troya’yı, Homeros’u ve bugünün Çanakkale’sini daha iyi anlıyorum.
Arkeolojik buluntular bazen ürkütüyor beni. Binlerce yıl sonra toprak altından çıkan çanak çömleğin üstün-deki görsel figürler bugün Çan bölgesindeki kadınların ürettiği otantik testilerin üzerinde aynen devam ediyorsa ölümsüzlük iddiası doğru mu? Ölümsüzlük demişken Troya’da bir döneme ilişkin hiçbir mezar kalıntısının bulunmamış olması size de tuhaf gelmiyor mu? Ya gerçekten ölümsüzdüler ya da birileri aldı götürdü onları. Çanakkale’nin yerleşim alanı olarak seçilmesinin sadece muhte şem görselliği nedeniyle olmadığı ticaret yollarının geçtiği, her geçenden geçiş vergisi alındığı ve zenginliğinin kaynağının bu olduğunu öğreniyoruz rehberimizden. Üstüne bir de bugün yerleşim alanlarının geçmişte de aynı yerler olduğunu ve daha da önemlisi modern çağın otoyollarının tarihin en eski çağlarında bile aynı yerlerden, hadi olmasa da paralelinden geçtiğini biliyor muydunuz?
Kale Grubu Kurumsal İlişkiler Direktörü Rana Birden Çorbacıoğlu arıyor, “2017’den bu yana temellerini oluşturarak derinleştirdiğimiz ‘Sürdürülebilir ve Akıllı Şehirler: Aklım Fikrim Çanakkale’ projesinin son ayağında uluslararası bir konferans düzenliyoruz sizi de aramızda görmek isteriz” diyor. Neredeyse son dakika aldığım bu davete katılmayı istiyorum çünkü üstünde epeydir kafa yorulan bu proje tüm Türkiye için emsal oluşturacak ögeleri barındırıyor.
Yola çıkmadan projenin detaylarını okuyorum. 2017’den bu yana epey yol alınmış. Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı iş birliğinde Novusens Akıllı Şehirler Enstitüsü’nün yürütücülüğünde, Çanakkale’nin akıllı kent olarak büyümesi amaçlanmış.
Peki, neden Çanakkale?
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay konuşmasında bu sorunun yanıtını samimiyetle dile getiriyor. “Hemşerilerim, Çanakkale’miz” diyor sahipliğini ortaya koyuyor. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, “Aklım Fikrim Çanakkale projemizin bugün doğduğumuz topraklara (hem Bodur ailesinin hem de Kale Grubu’nun) faydalı olacağına yürekten inanıyorum. Çanakkale’yi geleceğe hazırlamak, ortak anlam oluşturmak, dünyadaki başarılı şehir hikayelerine Çanakkale’mizi de eklemek istiyoruz” diyor.
Peki, bugüne değin neler yapılmış:
Kentteki paydaşların katılımıyla “Akıllı Şehir Yolunda Çanakkale” başlıklı bir yol haritası oluşturulmuş.
Akıllı şehirler konusunda farkındalığın artırılması için çalıştaylar, seminerler, eğitimler düzenlenmiş.
Ve nihayet, Avrupa Hareketlilik Haftası içinde Çanakkale’nin akıllı dönüşümü için model olacak farklı bir buluşma gerçekleştirilmiş.
Bunca yol alınmış ama Çanakkaleliler böylesine ayrıntılı çalışmanın yansımasını hemen görmeyi istemişler. Zeynep Bodur Okyay konuşmasında bu konuya da yanıt veriyor, “Elbette alınacak daha çok yolumuz var. Dönüşüm süreci dediğimiz, malum, bugünden yarına olacak bir şey değil. Bunun farkındayız. Önce ortak zemin oluşturmak; sonra bu amaca hizmet edecek fikir ve projeleri harekete geçirmek gerekir. İşte biz bu 3 yıl boyunca bu ortak gelecek vizyonu ve ortak zemini hazırlamak için uğraştık” diyor.
Konferanstan aklımda kalanlar:
➞ Konferansın Çanakkale Troya Müzesi’nde gerçekleştirilmesi doğru seçim. Çanakkale’nin neden akıllı ve sürdürülebilir özelliklere sahip olduğunu anlamak için müzede biraz gezmek yetiyor. Troya Müzesi’ne mutlaka gitmeli ve bir bilen tarafından gezdirilmelisiniz.
➞ Faruk Eczacıbaşı projenin ortağı olarak Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı şapkasıyla konferansta bir konuşma yapıyor ama nüktedan kişiliği bu şapkanın ötesine taşıyor kendisini. “Zeynep Hanım biz sizinle kuşaklar boyunca aynı sektörde rekabet ettik ancak bu projede birlikte çalışıyor olmaktan mutluluk duyuyorum” diyor. İçim aydınlanıyor…
➞ Bir başka içi dolu konuşma da Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan’dan geliyor. Akıllı ve Sürdürülebilir Şehirler; Aklım Fikrim Çanakkale projesinin çoklanabilirliğine ilişkin hem ufuk açıyor hem de yol gösteriyor.
➞ Uzun zamandır böylesine ayrıntıyla tasarlanmış bir proje dinlememiştim. Hem akıllı hem de sürdürülebilir şehirler konusunda epey aydınlandım. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart van Bolhuis ve Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yetkilileriyle uzmanlar, fikir ve düşünce liderleri, akademisyenler, iş dünyası ve teknoloji liderleri bilgi ve deneyimleriyle projeyi farklı bir boyuta taşımışlar.