Google ve Apple’dan sonra National Institutes of Health, Klinik Araştırmalarda Akıllı Teknolojileri Kullanacak
National Institutes of Health (NIH), ABD’de sağlık bakanlığına karşılık gelen ama çalışmaları ve yetki alanı biraz daha geniş olan kurumun adı. Apple ve Google’ın ardından NIH de klinik araştırmalarda veri toplamak için mobil araçları ve akıllı teknolojileri kullanmaya hazırlanıyor. Beyaz Saray’dan yılda bir kez Ocak ayında yapılan ulusa sesleniş konuşmasında, Precision Medicine Initiative (PMI)’nin bir parçası olarak NIH’in, artık veri toplamak için akıllı telefonları ve giyilebilir teknolojileri kullanmayı düşündüğü duyruldu. Bu teknolojinin nasıl en iyi şekilde kullanabileceğine dair ise, bir kamuoyu araştırması yapılıyor.
Barack Obama, ulusa sesleniş konuşmasında PMI ile ilgili, “Hem bizleri kanser ve diyabet gibi hastalıkların tedavisine daha fazla yaklaştırmış olacak hem de kendimizin ve ailemizin sağlığı için kayıt altında tutulması gereken kişiselleştirilmiş bilgilere erişim imkanı vermiş olacak” şeklinde konuştu. Ulusa sesleniş konuşmasının ardından NIH direktörü Dr. Francis Collins ve NCI – National Cancer Institute (Ulusal Kanser Enstitüsü) direktörü Dr. Harold Varmu’nun kaleme aldığı ek açıklamada, 1 milyondan fazla Amerikalının detaylı bir çalışmada yer alacağı belirtildi. Geçtiğimiz ay, katılımcılardan özellikle neyin araştırılmasını istediklerine dair yorumları alınarak bu ay; mobil sağlık uygulamalarının nasıl kullanılacağı üzerinde görüşmeler yapılmaya başlandı.
NIH resmi blogunda da konuya ilişkin bir açıklama yapıldı: “Sağlık üzerine yapılan büyük araştırmalarda genellikle tıbbi kaynaklar, gönüllü katılımcılarla yapılan kapsamlı anketlerden toplanan veriler kullanılır. PMI ise bu araştırmalar için, bilgileri akıllı telefonlar ve kablosuz teknolojileri göz önünde bulundurarak toplayacak. Bu cihazlar katılımcılar üzerine yüklenerek sağlık davranışlarını ve çevre risklerini çok daha sık bir şekilde izlemeye olanak sağlayabilir.”
Bilgi toplamak için akıllı cihazları kullanarak yapılacak bu tür bir araştırma, Apple ResearchKit ve Google Baseline Çalışması gibi girişimlerin yaygın biçimde kullanılmaya başladığının bir göstergesi.
NIH, 24 Temmuz tarihi itibariyle kamuoyu yorumlarını kabul etmeye başladı. NIH’nin bu yorumlarda özellikle üzerinde duracağı ve dikkate alacağı nokta ise, gerek giyilebilir cihazların gerekse kablosuz diğer teknolojilerin kullanımına halkın nasıl yaklaştığı olacak. Ayrıca, insanların araştırmalarda kullanılmak üzere ne sıklıkta kendilerinden veri toplanmasına müsaade edeceklerini öğrenmek de NIH için oldukça önemli. Sonuç olarak NIH, kullanıcıların bu cihazları, bir aksesuarın ötesinde, araştırmalara yön verecek verilerin toplanması için bir araç olarak görmelerini sağlamayı amaçlıyor. Neler olacağını ise zaman gösterecek.