Çok Yakında Adını Duyacağınız 7 Dijital Sağlık Girişimcisi Şirket
Dünyanın en büyük dijital sağlık yatırımcılarından Rock Health’in hesabına göre; 2014 senesinde dijital sağlık alanında yapılan yatırımların toplam hacmi 4,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, önceki üç senede yapılan toplam yatırımdan daha fazla. Kısaca global dijital sağlık yatırımları, her sene değil çift haneli, “üç haneli” oranlarda büyüyor.
Dijital sağlık alanı; giyilebilir teknoloji üreticilerini, analiz danışmalarını ve yeni tıbbi cihaz üreticilerini kapsıyor. Durum böyleyken artık mobil uygulamalarını da tıbbi cihaz kategorisinde değerlendirmek doğru olacaktır. Bu konuda fikir sahibi olmak için geçen hafta yazdığım Apple Watch, Kansere Karşı başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Bu yazıma konu olan dijital sağlık girişimcisi genç şirketlerin isimlerini daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Fakat çok yakında muhtemelen önce ABD’de, sonra da ülkemizde hayatımıza girecek uygulama ve ürünlerle isimlerini duyacağımıza eminim.
Figure 1, kendisini sağlık profesyonellerinin Instagram’ı olarak konumlandırıyor. 100 ülkede iOS ve Android cihazlarda kullanılabiliyor. Doktorların, muayene ve tedavi ettikleri hastaların tıbbi görüntülerini güvenli bir ortamda paylaşmasını ve fikir alışverişinde bulunmasını sağlayan bir uygulama. Kanada merkezli bir şirket olan Figure 1, yatırımını New York City’s Union Square Ventures’tan aldı. Gelecekte bu mecra, yanıklarının, döküntülerinin ve diğer tıbbi sorunlarının görsel bir kaydını tutmak isteyen hastalar için de çok değerli bir araç haline gelebilir.
Hastaların, doğru doktorlarla bir araya gelmesini sağlayan bir teknolojiye sahip. Şirket hem para kazanıyor hem de güçlü bir sosyal misyonu var. Kyruus, hastaların yanlış doktoralara giderek zaman ve para kaybetmesini önlemek için “Uygunsuz Sevk” uygulamasını çökertmeye çalışıyor. Şirket, hekimler arasında yaygınlaşan çıkar çatışmasına karşı kurulduğunu ifade ediyor.
En yoksul ve en yaşlı hastalara birincil klinik sağlık hizmeti sunan bir uygulama. Şirketin ayrıca tıp uzmanlarına, yaşlı hastaların bakımı için yardımcı ürünler geliştiren “ChenTech” adında bir teknoloji kolu var. Kuruluş hikayesi de enteresan. Chen’ler Miami, Florida’lı doktor fertleri bulunan bir aile. Bu firmayı kurma fikrini aileye, beyin kanseri teşhisi konulan başpapaz James veriyor. 60’lı yaşlarında kanser olan ve ailedeki doktorlardan birinin yardımıyla iyileşen hasta, iyileştikten sonra aileye diğer hastaların tedavisinde de ilerleme kaydetmeleri için yardımcı oluyor ve şirket kuruluyor.
Giyilebilir sağlık üzerinde büyük bir etki yapan astar olarak tanımlanan teknolojisini, sıkı sıkı koruyor. Firma kan şekerini düzenli ve devamlı olarak uzaktan, kan örneği almadan ölçebilecek yeni teknolojiler üremek için çalışmaya devam ediyor. Kan örneği almadan, uzaktan müdahaleyle kan şekeri ölçen glikoz izleme biyoteknolojisi tıp çevreleri tarafından “Kutsal Kase” olarak kabul ediliyor. Gün içerisinde defalarca parmağını delerek kan şekerini ölçmek zorunda kalan hastalar için böyle bir ürünün getireceği kolaylıktan detaylıca bahsetmeye gerek bile yok.
Tictrac, fitness trackerlardan, sosyal medya hesaplarından ve başka birçok kanaldan insanı bir araya getirerek sağlık verilerini paylaşmalarına olanak sağlayan bir uygulama. Bu uygulama insanların sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmasına odaklanmış olduğundan bugün kaç km koştuğunuz, gece kaç saat uyduğunuz gibi bilgileri doğru girmeniz oldukça önemli. Yakın zamanda ilan ettiği AT&T şirketiyle olan ortaklığı sayesinde adını duyurdu. Tictrac çeşitli sağlık verilerini aynı platformda topluyor olmasıyla dikkat çekiyor. Yakın bir zaman önce de hipertansiyon, astım gibi kronik hastalıklara sahip insanlara yardım etmek amacıyla yeni hizmet başlattı.
Magnus Health, bir elektronik tıbbi kayıt şirketi. Bu konuda tüm dünyada rekabet oldukça büyük ve hastanelerle bu hizmeti satacak şirketler arasında multi milyon dolarlık sözleşmeler imzalanıyor. Magnus Health bu rekabette kendisine güzel bir niş bularak orada ilerlemeyi seçmiş, başarılı da olmuş. Firma, eğitim pazarıyla yakından ilgileniyor. On yıldan daha az bir süre içinde Magnus Health, en iyi üniversitelere ve liselere ülke genelinde 900’den fazla yazılım programı sattı. Şirket bu okullardan, yılda on binlerce tıbbi veri ve rapor topluyor. Bu da sadece okulun sistemine girip raporlarını paylaşmaları gereken öğrenci ve öğretmenlerin hayatını kolaylaştıran bir sistem.
Chicago merkezli HealthJoy, size karmaşık ve pahalı görünen sağlık hizmetleriyle ilgili bilgiler konusunda yol göstermeyi amaçlayan bir uygulama. Sistem; bir tıbbi hizmetin size ne kadara mal olacağını hesaplıyor ve tıbbi faturaları azaltmak için sizin adınıza pazarlık yapabiliyor. Üstelik bu hizmetlerin hepsini de çevrimiçi sağlıyor.