Visa, giyilebilir ödeme seçenekleri için gençlere güvendi
Visa Europe, giyilebilir ödeme çözümlerinin geleceğinin tasarlanması için University of Arts London bünyesindeki Sanat ve Tasarım Enstitüsü Central Saint Martins ile birlikte çalıştı.
Endüstriyel tasarım yüksek lisans bölümü öğrenci ve mezunları, alışverişin geleceğini hayal ettiler.
Proje kapsamında 2020 itibariyle hayatımıza girebilecek temassız giyilebilir ödeme çözümlerinin tasarım ve fonksiyonları ile ilgili 3 farklı konsept hazırlandı.
Tüketicilerin daha hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme yapma beklentileri ve 2019 yılında Avrupa’da tüm POS terminallerinin temassız ödeme kabul edecek olması bu çözümlerin tasarlanmasını hızlandırdı.
Ortaya çıkan konseptler şöyle:
1) Dijital ortamda kullanılabilen bozuk para
2) Bileğe takılan ve elin bir hareketiyle ödemelerin gerçekleşmesini sağlayan cihaz
3) Sosyal medya ve ödeme teknolojilerinin entegre olduğu bir yaka iğnesi
‘Small Change’ (Bozuk Para)
Small Change, bozuk para ile alışveriş yapılmasını sağlıyor. Bir saat gibi kola takılarak işlemlerde temassız ve hızlı ödeme yapıyor. Bu şekilde cepte ağırlık yapan bozuk paralar cihaza yüklenip kolaylık sağlamış oluyor.
Ekranında e-mürekkep teknolojisi kullanılan cihazın bozuk para şeklindeki üst parçası, kullanıcının hesabında kalan veya ödeyeceği tutarı kolayca gösteriyor.
Small Change, bankaya bağlanarak güncellemelerin yapılmasını sağlarken, üst parça gerektiğinde bileklikten ayrılarak hesap sümeni, kumbara gibi cihazlarda ödeme yapmak için kullanılabiliyor.
Smart Change, aynı zamanda gençlerin harçlıklarını biriktirmesine yardımcı bir araç olarak da kullanılabilir.
‘Budgeteer’ (Bütçeleyici)
Budgeteer bileğe takılıyor. Ödeme noktasında bileğin basit bir hareketiyle işleminin kolayca yapılmasını sağlıyor.
Budgeteer, elin 3 farklı hareketi ile ödemeleri iş, kişisel ve ev harcamaları şeklinde üç kategoriye ayırabiliyor ve hesap ekstresinde bunları farklı renklerde gösteriliyor.
‘Thread’ (Yaka İğnesi)
Thread, yaka iğnesi şeklinde takılan bir “Artırılmış Gerçeklik” uygulaması. Bluetooth bağlantısı ile kullanıcılarını tanınabilir birer marka elçisine dönüştürüyor.
Belirli marka ve mağazalarda kullanılmak üzere tasarlanan Thread’i takanlar, birbirlerini telefon kamerası aracılığıyla belirleyebiliyor ve satın aldıkları ürünleri takip edip puan verebiliyor.
Yüksek puan alan marka, kıyafeti veya ürünü giyen kişiye indirim, VIP bilet, özel gösterim gibi hediyeler sunuyor. Tüketiciler sevdiği marka ile özel bir ilişki kuruyor.
Parmak damarlarını tarayan sensöre sahip olan Thread, biyometrik doğrulama sistemi ile güvenli ödeme yapmayı mümkün kılıyor. Yaka iğnesinin şekli ve görüntüsü deher marka veya mağazaya göre tasarlanabiliyor.
Tasarımlar hakkında konuşan Visa Europe Temassız Ödemelerden Sorumlu Başkan Nick Mackie şunları söyledi: “Visa Europe’un inovasyon gücü ve tecrübesi insanı merkez alan tasarımlarla birleşince ortaya herkesin ödeme yapmak için kullanmak isteyeceği konseptler çıktı. Visa olarak, temassız teknolojilerin 2020 yılı itibariyle pek çok giyilebilir cihazda standart bir özellik olacağına inanıyoruz. Giyilebilir cihazlarda ödeme özelliği, dijital saatlerdeki alarm kadar yaygın ve normal bir fonksiyon olarak hayatımıza girecek. Özellikle teknolojinin yakın takipçisi olan Y kuşağı açısından popülaritesi gün geçtikçe artan giyilebilir ödemeler alanında büyük potansiyel olduğunu görüyoruz. Giyilebilir ödeme çözümleri temassız teknolojisinin hız ve kolaylığını daha da geliştirirken, bu cihazların kullanıcıların üzerinde olması ödemelerin kusursuz ve son derece güvenli bir şekilde yapılmasını da sağlayacak.”