8 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Türkiye'de kişi başına kahve tüketimi 2,5 kilograma yaklaştı
Haberler

Türkiye’de kişi başına kahve tüketimi 2,5 kilograma yaklaştı

Marketing Türkiye
21 Temmuz 2026
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.

Türkiye’de kahve kültürü yaygınlaşırken kişi başına yıllık kahve tüketimi hızla artıyor. 2010’lu yılların başında kişi başına yıllık kahve tüketimi 350-400 gram seviyesinde bulunurken 2026’da tüketimin 2,2 ile 2,5 kg arasında olacağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri, değişen yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarının pazarın büyümesini desteklediğini belirtiyor.

Türkiye’de kahve tüketimi son yıllarda dikkat çekici bir büyüme gösteriyor. Sektör verilerine göre kişi başına yıllık kahve tüketimi, 2010’lu yılların başındaki 350-400 gram seviyesinden yaklaşık 2,5 kilograma yükseldi. Böylece Türkiye, geleneksel çay tüketiminin güçlü olduğu bir pazar olmasına rağmen kahvede de hızla büyüyen ülkeler arasında yer alıyor.

Bu yükselişte üçüncü nesil kahvecilerin yaygınlaşması, ulusal ve uluslararası zincir markaların büyümesi ile genç kuşakların değişen tüketim alışkanlıklarının etkili olduğuna dikkat çekiliyor. Kahve artık yalnızca bir içecek olmanın ötesine geçerek çalışma, sosyalleşme ve deneyim odaklı yaşam tarzının önemli bir parçası haline geliyor.

Artan yaşam maliyetleri de tüketici davranışlarını değiştiriyor. Dışarıda yemek yerine daha düşük maliyetli buluşma seçeneklerini tercih eden tüketiciler, kafeleri sosyalleşme alanı olarak daha sık kullanıyor. Bu durum, kahve zincirlerinin büyümesini desteklerken ev dışı tüketim pazarına da ivme kazandırıyor.

Coffex İstanbul Kuru­cusu Niyazi Çoşkunsoy, Türkiye’de kişi başı yıllık kahve tüketiminin 2025 yılı itibarıyla ortalama 1,5 kilogram seviyesin­de olduğunu bildirirken “Son 10 yılda yaklaşık 4 kat arttı. 2010’lu yılların başında 350-400 gram olan yıllık kişi başı tüke­tim, günümüzde 1,5 kg seviyele­rine ulaştı. 2026 yılında kişi başı tüketimin 2,2 ile 2,5 kg arasında olacağı öngörülüyor. Tüketimi artıran en önemli kanal ise zincir kahve mağazalarının yaygınlaş­ması ve ev dışı tüketim alışkan­lıklarının güçlenmesi. Bunun yanında e-ticaret ve ev tipi pro­fesyonel demleme ekipmanları­na erişimin kolaylaşması da ev tüketimini ciddi şekilde destek­liyor” dedi.

Her geçen yıl fuarları takip eden bilinçli, kahveye daha ha­kim ve nitelikli tüketim talep eden bir ziyaretçi profiliyle kar­şılaştıklarını ifade eden Çoşkun­soy, bunun da sektörün yalnızca niceliksel değil, niteliksel olarak da geliştiğini gösterdiğini ak­tardı. Çoşkunsoy, “Yeni dönem­de sektörün; premium ürünler, sürdürülebilirlik odaklı üretim modelleri, yerli kavurma marka­larının güçlenmesi ve deneyim odaklı kahve tüketimi ekseninde gelişimini sürdürmesini bekli­yoruz” diye konuştu.

Dünyada da kahve tüketimi artıyor

Dünya genelinde nüfus artışına paralel olarak kahve tüketiminde de istikrarlı bir yükseliş gözlemlendiğine dikkat çeken Cho Coffee Kurucusu Ömer Özcan, son 10 yıllık veriler incelendiğinde, küresel kahve tüketiminin yaklaşık yüzde 10 ile 15 arttığını kaydetti.

2020–2021 döneminde yaklaşık 170 milyon çuval (60 kg) seviyesinde olan dünya kahve tüketiminin 2025–2026 döneminde 175–180 milyon çuval aralığına ulaştığını belirten Özcan, “Nüfus artışıyla birlikte değerlendirildiğinde, kişi başına düşen kahve tüketiminde de yaklaşık yüzde 3 ile 4 artış olduğu görülüyor. Özellikle üçüncü dalga kahvecilik anlayışının yaygınlaşması, tüketicilerin kahveye yönelik ilgisini artırıyor” dedi.

Kaynak: Dünya

featured
1 Araştırma: Haluk Levent, STK'lere güveni ne kadar sarstı?
Araştırma: Haluk Levent, STK’lere güveni ne kadar sarstı?
2 Sanatın yeni küratörleri: Markalar
Sanatın yeni küratörleri: Markalar
3 Dyson, dişleri kamerayla tarayan yapay zekalı diş fırçası geliştirdi
Dyson, dişleri kamerayla tarayan yapay zekalı diş fırçası geliştirdi
4 AB’den ChatGPT için kritik karar: Artık “arama motoru” statüsünde
AB’den ChatGPT için kritik karar: Artık “arama motoru” statüsünde
5 Instagram’dan yeni karar: Yapay zeka hesapları etiketlenecek
Instagram’dan yeni karar: Yapay zeka hesapları etiketlenecek
Güncel Haberler
2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
2026 Gerety Awards’un kazananları belli oldu
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Adidas’ın reklamı tepki çekti: Boykot çağrılarının ardından özür geldi
Wimbledon’dan influencer'lara akreditasyon freni
Wimbledon’dan influencer’lara akreditasyon freni
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

The Tech Summit Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi
Haberler
The Tech Summit Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi
Sena Tufan
4 gün önce
Zendaya, Prada Beauty'nin global marka yüzü oldu
Haberler
Zendaya, Prada Beauty’nin global marka yüzü oldu
Sena Tufan
3 Ağustos 2026
NATO Zirvesi'nin en çok konuşulan markası: Çelebi Yer Hizmetleri
Haberler
NATO Zirvesi’nin en çok konuşulan markası: Çelebi Yer Hizmetleri
Sena Tufan
8 Temmuz 2026
Türkiye'nin yaratıcı sektörü Ad Black Sea 2026'da uluslararası sahneye çıkıyor
Haberler
Türkiye’nin yaratıcı sektörü Ad Black Sea 2026’da uluslararası sahneye çıkıyor
Nafizcan Önder
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.