Türkiye’de her 10 kişiden yalnızca 3’ü Otizm’i duymuş!
Birleşmiş Milletler tarafından deklare edilen 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’ne yaklaşırken, GFK Türkiye sponsorluğunda Tohum Otizm Vakfı için yapılan “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırması Türkiye’de Otizm’i duyanların oranının yüzde 29 olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin 15 ilinde 1.237 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmadan dikkat çeken sonuçlar şöyle:
-Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmi, araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 29’u duyduklarını ifade etti.
– Otizmi duyduğunu belirtenlerin yüzde 14’ünün ise otizmi duymalarına rağmen hakkında herhangi bir fikirleri yok.
-Otizmi duyduğu belirtenlerin yüzde 93’ü ise otizmin belirtilerini bilmiyor.
-araştırmaya katılanlardan otizmi duyanların sadece yüzde 18’i tedavi edilebileceğini düşünüyor.
Günümüzde her 68 çocuktan birisi otizm riski ile doğuyor, her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor ancak ülkemizde hala otizmin ne olduğu, belirtileri ve tedavisi tam anlamı ile bilinmiyor.
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.