
Ticaret Bakanlığı 3 ürün grubunun kargoyla ülkeye girişini kısıtladı
Ticaret Bakanlığı, yüksek risk taşıdığı belirlenen ayakkabı, oyuncak ve saraciye (deri) ürünlerinin posta veya hızlı kargo yoluyla “basitleştirilmiş gümrük beyannamesi” kapsamında ülkeye girişini kısıtladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ürün Güvenliği ve Denetimi ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi genel müdürlüklerince, bazı e-ticaret platformlarında satışa sunulan ürünler üzerinde denetim ve laboratuvar analizleri gerçekleştirildiği belirtildi.
İncelenen 182 ürünün 148’inin ürün güvenliği kriterlerini karşılamadığı ve mevzuata aykırı olduğu tespit edilirken, uygunsuz ürün oranı yüzde 81 olarak belirlendi. Özellikle ayakkabılar, oyuncaklar ve saraciye ürünlerinde (gerçek ve suni deriden çanta ile bavullar) yasal sınırların çok üzerinde fitalat, kurşun, kadmiyum ve PAHs gibi toksik maddelere rastlandığı ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı, Yapılan Denetimler ve Laboratuvar İncelemeleri Sonucunda, Zararlı ve Güvensiz Ürünlere Karşı, İnsan Sağlığını ve Tüketicilerimizi Korumak Amacıyla, Üç Ürün Grubunun Daha Posta ve Hızlı Kargo Yoluyla Ülkemize Girişine Kısıtlama Getirdi:
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) October 21, 2025
Yüksek Risk Taşıdığı,… pic.twitter.com/WxvMTotSch
Açıklamada, insan ve kamu sağlığının korunması ile tüketicilerin güvenli ürünlere erişiminin sağlanması amacıyla yeni bir düzenlemenin hayata geçirildiği vurgulandı:
“Yüksek risk taşıdığı belirlenen ayakkabı, oyuncak ve saraciye ürünlerinin, posta veya hızlı kargo yoluyla ülkemize getirilmesi 20 Ekim 2025 tarihli ve 2025/11 sayılı Genelge ile kısıtlanmıştır. Tüketici sağlığını korumaya ve vatandaşlarımızın güvenli ürünlere ulaşmasını temin etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”
Kaynak: CNBC-E