Teknoloji devleri COVID-19 krizinde insanlık için ne yapıyor?
The Verge geçtiğimiz hafta A.B.D’de alınan COVID-19 önlemleriyle ilgili gelişmeleri derlediği bir makale yayınladı. Dünya COVID-19 pandemisiyle çalkalanırken yapılacak en doğru şey şüpheli kimseleri test etmekten geçiyor. Bu hem salgının önüne geçilmesinde hem de virüsün hareketinin doğru rapor edilebilmesinde önemli bir rol oynuyor. Singapur, Tayvan ve Hong Kong virüs gündeme geldiğinden beri hastalığın taşıyıcılarını tespit etmek adına canla başla çalışıyor ve bu çabaları salgını kontrol altında tutmada başarılı stratejilerin geliştirilmesine ön ayak oldu. Buna karşın A.B.D’de şüpheli taşıyıcıların test edilmesi akıl almaz bir yavaşlıkla sürdürüldü. Geçtiğimiz Pazartesi borsanın düşmesi ve San Francisco’nun seyahat yasağı gündeme oturmuş olmasına rağmen ülkede hâlâ birçok insan COVID-19’un tanısının nasıl konulacağını bilmiyor.
Cuma günü Başkan Trump Google’ın ülkenin imdadına yetiştiğini açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi. Şirketin Amerikan vatandaşlarına hangi durumlarda koronavirüs testi olmaları gerektiğini açıklayan bir site geliştirdiğini belirten Trump Google’ın bu projede bin 700 mühendis görevlendirdiğini de iddia etti.
Ancak gelin görün ki bu habere şaşıranlar arasında Google çalışanları başı çekiyordu. Öyle ki ne bu projeden, ne de şirketlerinin kendilerini bu şekilde görevlendirdiğinden haberleri vardı. Sonradan Google’un da içinde bulunduğu kurumsal organizasyon Alphabet’in bir diğer sağlık kurumu olan Verily’nin bu proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Ancak şu anda yayında olmasına rağmen Verily’nin sitesinin kapsamı Kaliforniya’da yaşayanların kriz sürecinde yapabileceklerini aktaran bilgiler ve çalışmalarla sınırlı.
Trump’ın kriz anlarında yalan söyleyebildiği artık Amerikan vatandaşları tarafından bilinen bir gerçek. Ancak bu defa söz konusu bir ölüm kalım meselesi olunca Başkan Trump’a tepkiler de büyük oldu.
Tüm bunlara karşın kimse Google’ın bir sonraki adımını tahmin edememişti. Trump bile!
Teknoloji devi bir kehaneti yerine getirirmişçesine Trump’ın bahsettiği web sitesini uygulamaya koymaya karar verdi. Hatta bir taneyle de kalmayıp iki web sitesi üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu. Bunlardan ilki, Trump’ın bahsettiği kadar kapsamlı olmasa da oldukça bilgilendirici bir web sitesiyken, bir diğeri Trump “hayalindeki” çalışmayı.
Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai Pazar günü yayınladığı blog yazısında web sitesinin ziyaretçilerine “en başarılı sağlık önlemlerini, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Önleme Merkezleri (CDC) gibi sağlık otoritelerinin yayınladığı bilgileri ve Google ekibinden sağlık ipuçlarını” sunacağını belirtti. Ancak 16 Mart 2020 Pazartesi günü yayınlanması beklenen ve her gün yeni bilgilerle zenginleştirilmesi öngörülen web sitesi henüz yayına girmedi.
Google web sitelerinin yayın ertelenmesiyle gözler tekrar Verily’nin sitesine döndü. An itibariyle işler halde olan sitenin ( https://www.projectbaseline.com/study/covid-19/ ) Kaliforniya’daki şüpheli şahısların test edilmesi ve tanı konması sürecinde maksimum kapasitesine ulaştığı ifade ediyor.
Peki, bu gelişmelerden nasıl bir sonuç çıkarabiliriz?
Bundan birkaç hafta önce toplumun sosyal medyaya olan güveni kolayca sorgulanırken pandeminin ardından insanlar önce bilgi almak için sosyal medyaya akın etti, şimdi ise tanı ve tedavi için dijital platformlardan yardım bekliyor. Bu güveni boşa çıkarmamak adına Google ve Verily’nin yaptıklarını da göz ardı etmemek lazım.
Teknoloji devleri doğru bilgiyi kullanıcılarına ulaştırmak adına ellerinden geleni yaparken sürece dair aksiyon almayı da unutmuyorlar. Google’ın yanı sıra Amazon da salgını evlerinde geçirmeyi tercih eden kullanıcıların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayabilmek için yüz bin yeni atölye çalışanını işe alacağını ve hem var olan hem yeni çalışanlarına saat başı 2 dolar zam yapacağını açıkladı.
Şüphesiz ki dünya nüfusu olarak görüp görebileceğimiz en korkulu zamanlarda teknoloji devlerinin insanlık adına çabaları umut veriyor.