4 Temmuz Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Tatil planları yapıldı
Haberler

“O olmadan tatile asla gitmem” dediğimiz ürünler hangileri?

Gizem Yıldız
25 Haziran 2022
2 dk okuma

Havaların ısınması, okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatili için geri sayım başladı. Tatil planları, alışveriş hazırlıkları ve pandemi sonrasında değişen tercihleri araştıran Avansas, Türkiye genelinde 3634 çalışanla gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Verilere göre tatil planları Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaşıyor. Bu yıl çalışanların yüzde 46’sı tatilini Kurban Bayramı ile birleştireceğini belirtti. 100 çalışandan 64’ü yaz tatili için plan yaptığını paylaşırken, tatil planlarında öne çıkan ilk üç şehir Antalya, Muğla ve İzmir oluyor. Tatil öncesi en çok satın alınan ürünse tabii ki güneş kremi…

Avansas, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri araştırmaya devam ediyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 ve 2021 yılında yaz tatili için kalabalık ortamlar yerine daha sakin, izole ortamları tercih eden çalışanlara bu yılki planları soruldu. Türkiye genelinde 4 bine yakın çalışanla gerçekleştirilen araştırmada çalışanların tatil planları, alışveriş hazırlıkları, ulaşım tercihleri, ayırdıkları bütçe ve pandemi sonrasındaki tercihleri soruldu. 

Gözde tatil şehri Antalya

Bu yıl çalışanların yüzde 46’sı tatilini Kurban Bayramı ile birleştireceğini belirtti. 100 çalışandan 64’ü yaz tatili için plan yaptığını paylaşırken, tatil planlarında en çok tercih edilen ilk üç şehir Antalya, Muğla ve İzmir oluyor. Bu şehirleri ise Balıkesir, Aydın, Mersin, Çanakkale, İstanbul ve Edirne izliyor.

100 çalışandan 47’sinin tercihi otel

Bu yıl çalışanların yüzde 44’ü tatil planını Temmuz ayında yaparken, yüzde 37’si Ağustos, yüzde 12’si ise Eylül ayında plan yaptığını ifade ediyor. Araştırmaya katılan çalışanların yüzde 47’si tatil için konaklama tercihini otelden yana kullanacağını belirtirken, 18’i kendi yazlığında, 15’i ise kiralık evde geçireceğini belirtti.  Pansiyon tercih edecek çalışanların oranı yüzde 5 olurken; kamp yapmayı planlayanların oranı ise sadece yüzde 2.

100 çalışandan 82’si ailesiyle tatil yapacağını ifade ediyor. Bu yılki yaz tatilini otelde geçirecek olan çalışanların yüzde 59’u 5 yıldızlı oteli tercih ederken, 29’u 4 yıldızlı, 11’i ise 3 yıldızlı otellere rezervasyon yaptırdığını belirtiyor. 

Çalışanların yüzde 71’i özel aracını tercih edecek

Covid 19 pandemisi sonrasında değişen tercihlere bakıldığında daha az kalabalık olan tatil bölgelerinin öne çıktığı dikkat çekiyor.

Tatile ulaşımda kullanılacak olan uçak, otobüs, tren, gemi gibi ulaşım araçlarını daha az tercih edeceklerini belirten çalışanların oranı ise yüzde 69 oldu. Pandemiyle birlikte bireysel araç kullanımının artması tatil planlarına da yansıdı. Zira çalışanların yüzde 71’i tatile giderken kendi araçlarını ya da bir yakınının araçlarını tercih ettiklerini belirtiyor. Yüzde 15 ile uçak ikinci sırada tercih edilirken, onu yüzde 10 ile otobüs izliyor.

Tatil alışverişi başladı

İki yıllık koronavirüs arasından sonra tatil alışverişinde de canlanma bekleniyor. Araştırmada 100 çalışandan 70’i tatil alışverişi yapacağını belirtirken, tatil için en çok tercih edilecek ürünler de ortaya çıktı. Buna göre tatil öncesinde en çok güneş kremi satın alınıyor. Güneş kremini; tişört, kişisel bakım ürünleri, şort, mayo, güneş gözlüğü, şapka, deniz gözlüğü, şnorkel gibi deniz malzemeleri ve kitap takip ediyor. Çalışanlar ayrıca son yıllarda turizm sektörünün yükselen trendi haline gelen kamp tatilleri için de alışveriş yapacaklarını kaydediyor. En çok tercih edilen kamp malzemesi ise kamp sandalyesi, soğutucu çanta, kamp masası, çadır ve uyku tulumu oldu.

Tatil bütçesi 5-20 bin arasında değişiyor

Bu yıl yaz tatili yapacak olan çalışanlar bütçe olarak 5 ila 20 bin TL arasında bütçe ayırdıklarını ifade ediyor. Ortalama tatil süresinin 8 gün olarak açıklandığı araştırmada konaklama türü olarak ilk sırada yüzde 47’lik oranla oteller yer alıyor. Erken rezervasyon avantajlarından faydalananların oranı ise yüzde 47. Kalabalıktan uzak konaklama tercihlerinde ise yazlık ve kiralık apart öne çıkıyor. Çadır ve kamp yerinin tercih edilme oranı ise yüzde 2.

Seyahat harcamaları yön değiştiriyor

avansas featured
1 UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
UV kalkanı artık günlük rutin: L’Oréal Paris’ten dört mevsim güneş koruması
2 Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
Genç kuşak çalışanların gözünden en iyi iş yerleri!
3 İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
İş dünyasında haftanın atamaları (20-26 Haziran)
4 Beyaz yakalının sessiz çığlığı: "Tükenmişlik"ten kaçış var mı?
Beyaz yakalının sessiz çığlığı: “Tükenmişlik”ten kaçış var mı?
5 Çalışanlar, yapay zeka kullandığını yöneticilerinden neden gizliyor?
Çalışanlar, yapay zeka kullandığını yöneticilerinden neden gizliyor?
Güncel Haberler
Meta’nın yapay zeka karakterleri cesur çıktı. İlk mesajı onlar atacak!
Meta’nın yapay zeka karakterleri cesur çıktı. İlk mesajı onlar atacak!
Hazır giyim ihracatta alarm veriyor: 5. sıraya geriledi
Hazır giyim ihracatta alarm veriyor: 5. sıraya geriledi
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (20 Haziran-3 Temmuz)
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Sanipak’ın sürdürülebilirlik manifestosu: Kadın, çevre ve hijyen
Haberler
Sanipak’ın sürdürülebilirlik manifestosu: Kadın, çevre ve hijyen
Marketing Türkiye
2 hafta önce
C Level Club üyeleri "unutmaya istekli bir toplumun" belleğinde yolculuğa çıktı
Haberler
C Level Club üyeleri “unutmaya istekli bir toplumun” belleğinde yolculuğa çıktı
Nafizcan Önder
3 hafta önce
Haziran ayının reyting şampiyonu gazetecileri
Haberler
Haziran ayının reyting şampiyonu gazetecileri
Nafizcan Önder
2 gün önce
Çalışanlar artık geleneksel hediyeler istemiyor!
Haberler
Çalışanlar artık geleneksel hediyeler istemiyor!
Nafizcan Önder
25 Mayıs 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.