Selfie çılgınlığı estetiğe talebi artırdı…
Sosyal medyanın gelişimine paralel olarak sosyal yaşamımızda da alışkanlıklarımız değişiyor. Özellikle son yılların trendi selfie/özçekim, toplumsal-psikolojik boyutuyla ele alındığı gibi cerrahi alanında da etkisini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak’a göre sosyal medyada kendini gördükten sonra estetiğe yönelenler çoğalıyor.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, selfie/özçekim trendiyle estetik cerrahi arasında güçlü bir korelasyon olduğunu söylüyor. Ülkemizde her ne kadar özçekim-plastik cerrahi bağlantısıyla ilgili bir çalışma yapılmış olmasa da, 2014 yılında Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi’nin bu konuda bir araştırması bulunuyor. 2014’te gerçekleşen bu çalışmada ankete katılan plastik cerrahların üçte biri, sosyal medyadaki görüntüleri konusunda daha bilinçli olmalarından dolayı hastaların taleplerinde artış gördüklerini kaydetmişler. 2012-2013 yılları ile kıyaslandığında bu çalışmada rinoplastide yüzde 10, saç ekiminde yüzde 7, göz kapağı cerrahisinde yüzde 6 artış gözlenmiş. 2014’teki izlem çalışmasında bu konuda özellikle 30 yaş altındakilerin daha fazla etkilediği tespit edilmiş. Araştırmaya botox, dolgu gibi cerrahi olmayan kozmetik uygulamalar dahil edilmemiş ki Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak’a göre bu uygulamalarda çok daha fazla artış olduğu biliniyor.
Gıdı, Burun ve Dudaklar Olduğundan Büyük ya da Küçük Görünüyor
Mamak, “Estetik cerrahlar olarak bizim de klinik deneyimlerimize göre durum bundan farklı değil. Gittikçe daha fazla insan özçekimlerinde nasıl göründükleri konusunda takıntılı hale geliyor. Aynadaki görüntümüzden farklı olarak fotoğraflarda kendimizi gördüğümüzde değiştirmek isteyeceğimiz daha fazla şey fark ederiz. Özçekim takıntısı ise bunu besler ve daha fazla insanın plastik cerrahiden yardım alıp alamayacaklarını sorgulatır” diyor ve devam ediyor: “Gelen taleplerden, kişilerin özçekim fotoğraflarında en çok burun, dudak ve boyunlarından rahatsızlık duyduğunu görüyoruz. Yakın çekim fotoğraflarda burun daha büyük görünüyor. Benzer şekilde dudaklar da olduğundan küçük göründüğü için daha büyük bir dudağa ihtiyaçlarının olduğunu düşünüyorlar. Çoğu özçekim alttan yapıldığı için bu açıda boyun ya gıdılı ya da sarkmış gibi görünüyor.”
Özçekim çılgınlığının insanları aşırı kozmetik uygulamalara iteceğine inanmadığını söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak, daha çok altta yatan güvensizliklerin ortaya çıktığını düşünüyor. “Kendimizi daha fazla fotoğrafla sorgulamak değişim isteğimizi de beraberinde getiriyor” diyen Mamak, plastik cerrahinin artık kolay ve ulaşılabilir olmasının talebe dönüşmesini normal karşılıyor. Yeni bir yüzyıldayız ve bu yüzyılın öne çıkanları teknoloji ve görsel iletişim. İki yaşındaki çocukların bile tabletlerle uyumlu olmaları, yeni neslin bu konuya çok daha ilgili olacağına işaret ediyor.