Çalışanlar robotlardan değil hacker’lardan korkuyor
Robotik teknolojiler, endüstriyel üretimden kontrol sistemlerine kadar geniş bir alanda uzun süredir kullanıyor. Yapılan bir araştırmaya göre çalışanların çoğu, el emeğinin yerini alarak hızı ve verimliliği artırmak için kullanılan bu teknolojilerin yaygınlaşmasını istiyor ancak robotların hacklenmesinden korkuyor.
Kaspersky araştırmasına göre, META bölgesindeki çalışanlar, robotların farklı görevleri iyi yapmasının insanların işini kolaylaştıracağına inanıyor. Türkiye’deki çalışanların çoğunluğu (yüzde 91) da robotların farklı endüstrilerde daha yaygın olarak kullanılması gerektiğine düşünüyor, ancak aynı zamanda siber güvenlik tehlikelerinin artmasından korkuyor.
“Robotlar işimizi elimizden alacak” düşüncesi yaygın
Araştırma ayrıca insanların robotlaşma nedeniyle işlerini kaybetmeyi beklediklerini ortaya koyuyor. Türkiye’deki katılımcıların yarısı (yüzde 50), robotların eninde sonunda kendi sektörlerinde insanların yerini alacağına inanıyor. Robotlar tüm pazarlarda yaygınlaşırken, insanların da işlerini robotlara kaptırmamak için yeni bilgi ve beceriler edinmesi gerekiyor. Çalışanlar bunu yapmaya da hazır: İşlerinin yerini robotların alacağına inananların çoğunluğu (yüzde 75) yeni beceriler öğrenmeye veya mevcut beceri ve uzmanlıklarını geliştirmeye istekli.
Çalışanlar, yeni iş alanları doğacağına inanıyor
Aynı zamanda, birçok çalışan, robotların işlerini ellerinden alacağı konusuna iyimser yaklaşıyor. İş yerinde robotları benimsemenin, üretim verimliliği artırmanın yanı sıra insanların işlerini daha güvenli ve zeki hale getireceğini düşünüyor. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 63’ü robotlar nedeniyle işlerini kaybetmelerinin önüne geçmek için yeterli yeni iş alanı yaratılacağına inanıyor. Programcılar, veri bilimcileri ve mühendisler için daha fazla iş ortaya çıkması bekleniyor ki söz konusu meslek grupları önümüzdeki yıllarda robotların benimsenmesine yön verecek.
Bir diğer önemli bulgu da robotlaşma nedeniyle siber güvenlik risklerinin artması. Türkiye’den ankete katılanların çoğunluğu (yüzde 93) robotların saldırıya uğrayabileceğine inanıyor ve yine aynı oranda katılımcı şirketlerindeki veya diğer şirketlerdeki bu tür olaylardan haberdar. Robotların ne kadar korunduğuna ilişkin değerlendirmelerinde katılımcılar ikiye bölünmüş durumda: Türkiye’deki çalışanların neredeyse yarısı (yüzde 39), farklı sektörlerde robotları korumak için yeterli siber güvenlik önleminin bulunmadığına inanıyor.
Endüstriyel bilgisayar sistemlerini çeşitli tehditlerden korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:
- Muhtemel siber güvenlik sorunlarını belirlemek ve ortadan kaldırmak için operasyonel sistemlerin (OT) düzenli güvenlik değerlendirmelerini gerçekleştirilmeli.
- Etkili güvenlik açığı yönetimi süreci için bir temel olacak şekilde sürekli güvenlik açığı değerlendirmesi ve önceliklendirmesi oluşturun. Kaspersky Industrial CyberSecurity gibi özel çözümler, etkili bir asistan ve tamamen kamuya açık olmayan, eyleme geçirilebilir benzersiz bir bilgi kaynağı olabilir.
- Kuruluşun OT ağının temel bileşenleri için güncellemeleri zamanında yapılmalı. Teknik olarak mümkün olan en kısa sürede güvenlik düzeltmeleri ve yamaları uygulamak veya telafi edici önlemler almak, üretim sürecinin kesintiye uğraması nedeniyle milyonlara mal olabilecek büyük olayları önlemek adına çok önemli.
- Ekiplerin olay önleme, algılama ve yanıt verme becerilerini geliştirerek ve güçlendirerek yeni ve gelişmiş kötü amaçlı tekniklere yanıtı iyileştirlmeli. BT (bilişim teknolojileri) güvenlik ekipleri ve OT personeli için özel OT güvenlik eğitimleri, buna yardımcı olan temel önlemler arasında.