Robin Chase: “Mükemmeli bekleme, hemen yola koyul!”
Times’ın yayınladığı “En Etkili 100 Kişi” listesinde yer alıyor Robin Chase… Kurucusu olduğu Zipcar, Buzzcar ve Veniam ile ulaşım sektöründeki tüm dengeleri alt üst etti.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in, Marketing Türkiye, F+ Ventures, Galata Business Angels,İTÜ Magnet ve Zipcar’ın desteğiyle düzenleyeceği “Ulaşımda Akıllı ve İnovatif İş Modelleri” konferansı için 22 Mart’ta İstanbul’da olacak WRI’ın danışma kurulu üyesi Robin Chase. Öncesinde Marketing Türkiye okurları için ilham verici bir söyleşi yaptık. İşte başarılı girişimciden öne çıkan ilham verici söylemler…
Duygu Su Ocakoğlu
- Ben kendimi bir girişimci olarak tanımlıyorum. Fikir önderi terimini duyduklarında kızlarım gülmeye başlıyor, ancak geleceği göz önünde bulundurunca kendimi ilk adımları atanlardan biri olarak görüyorum. Bu yüzden de kendimi fikir önderi olarak tanıtmakta bir sakınca görmüyorum.
- İş yapış süreçlerimizi yeniden tanımlayan yeni organizasyon yapıları ortaya çıkıyor. Bu yapılar ekonomileri yeniden şekillendiriyor. İnternetle birlikte önceden erişmesi ve iş yapması oldukça zor olan küçük birimlerle çalışabiliyoruz. Zipcar da buna iyi bir örnek.
- Peers Inc. anlayışı gücü bireye devrediyor. Airbnb ve Uber de bu sürecin ürünleri. Her ne kadar akıllı telefonlar karmaşık ve pahalı olsa da içindeki uygulamaları oluşturmak insanlar için bir o kadar kolay. Geçtiğimiz 10 yılda birbirinden farklı ve şahane milyonlarca uygulamanın yaratıldığını gördük. Bireyler akıllı telefonlarının gücünü kullanıp akla gelebilecek pek çok fikri uygulamalarla hayata geçiriyor. Peers Inc. de tam olarak bunu anlatıyor ve uyguluyor.
- Kurduğum üç ulaşım şirketinde de harekete geçmemi en çok engelleyen faktör sigorta şirketleri oldu. Sigorta şirketleri önceden bildikleri, anladıkları araçları sigortalamak istiyor. Ellerindeki bütün kaynakları geçmişteki deneyimlerine göre kullanmak istiyorlar; ne var ki bu anlayış da yenilikçi bir yaklaşıma sahip olmalarının önüne geçiyor.
- Zipcar’ı 42 yaşında kurdum. Bence girişimci olmak için en doğru zaman, doğru ürünü ya da size ilham veren bir hizmeti bulduğunuz zamandır. Bana sorarsanız bir girişimci için en zoru, üzerine kafa yorduğu fikrin başarılı olacağını inandığı an hali hazırdaki işini bırakma kararı. Finansal rahatlığı bir kenara iterek bu kararı almak büyük bir cesaret gerektiriyor.
- B.D’nin en büyük girişimcilik şirketi olan Kauffman kısa bir süre önce girişimciliğe başlamanın ortalama yaşının 48 olduğunu açıkladı. Geç mi, tartışılır. Doğru zaman, doğru fikre sahip olduğunuz zamandır.
- Benim ilgili olduğum ve sunduğum konular tabiri caizse acayipti bu nedenle yatırım çekmekte zorlandım. İnsanlar söylediklerimin potansiyeline inanmakta güçlük çekiyorlardı. Alışılmamış konularda destek bulmak daha zor oluyor.
- Birçok girişimcinin ve zamanında benim de yaptığım en büyük hata müşterilerine ulaşmak için çok fazla bekliyor olmaları. Ürün ve hizmetlerini daha mükemmel kılmaya çalışırken network’lerini geliştirmek yerine zaman kaybedip ihtiyaca cevap vermiyorlar. Oysa MVP yani “minimumda uygulanabilir ürün” üretip işe girişmeleri gerekiyor.
- Şirketler öncelikle hem bünyelerinde hem de etraflarındakikaynak ve bağlantılara odaklanmalı. Şirketler risk almaktan korkmamalı ve etraflarındaki kaynakları nasıl ulaşılabilir kılacaklarını kendilerine sormalı. Bu kapasiteye ulaştığınızda yapabileceğiniz üç şey var: Birincisi bunu Zipcar’da yaptığımız gibi paylaşım ekonomisine dökmek, ikincisi etrafınızdaki parça parça kaynağı bir araya getirip tek bir platform üzerinde toplamak, üçüncüsü ise bu kaynağı insanlara özgürce kullanabilecekleri şekilde sunmak.
- Çözümlerin çoğu da erkekler tarafından sunuluyor çünkü onlar için sorun teşkil eden problemlere çözüm arıyorlar. Bence kadınlar da kendileri için sorun teşkil eden problemlere odaklanmalı ve onları kendi yollarıyla çözmeli. Bu problemlerin ele alındığı ya da alınmadığı kocaman bir pazarın olduğunu unutmamalılar.
- Ben ehliyetimi 26 yaşında aldım. Arabalarla gerçekten hiç ilgili değildim ve benim yaşadığım bir sorun da kolay bir şekilde araba kiralayamamaktı. Başarıya beni gerçekten zorlayan bu soruna çözüm bularak ile ulaştım. Normalin dışında fikirlerim ve kişisel çözüm yollarım vardı. Sorunu içselleştirdiğim için başarıya ulaştım. Dünyada çok fazla sorun var ve kadınlar da bu sorunları görme ve çözme yolunda büyük bir paya sahipler.
Söyleşinin ayrıntıları Marketing Türkiye Nisan sayısında…
Güncel Haberler