19 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Porland ve Paşabahçe'nin "çay tabağı" davası 10 yıl sonra sonuçlandı! Zafer Paşabahçe'nin...
Haberler

Porland ve Paşabahçe’nin “çay tabağı” davası 10 yıl sonra sonuçlandı! Zafer Paşabahçe’nin…

Sena Tufan
17 Nisan 2025
2 dk okuma

Porland Porselen yaklaşık 10 yıl önce kullanmakta olduğu çay tabağı tasarımını tescil etmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulundu. Başvurunun üzerine Paşabahçe; bu modelin kendisi tarafından kullanılan ve tescilli olan çay tabağı ile “aynı veya benzer olması, ayırt edici özelliğinin olmaması” gerekçesiyle itirazda bulundu. Dava 2018 yılında İstinaf Mahkemesi’ne 2020 yılında ise Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, Porland’ın başvurusunu kabul edilemez bularak Paşabahçe’ye açtığı hak ihlali davasını reddetti.

Süreç yaklaşık 10 yıl önce Porland AŞ’nin, kullandığı bir endüstriyel tasarımı tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPMK) başvurmasıyla başladı. Ancak kurum, bu tasarımın Paşabahçe’nin tescilli çay tabağıyla benzer olduğu gerekçesiyle tescil işlemini iptal etti.

Paşabahçe, kararın ardından TPMK Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu’na (YİDK) itiraz ederek, Porland’ın tasarımının “ayırt edici özelliği bulunmadığını” ve kendi tescilli ürünüyle karıştırılabileceğini savundu.

Porland, tescille ilgili red kararını 2018’de Yargıtay’a (istinaf) taşıdı, ancak buradan da olumsuz yanıt aldı. Şirket, 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak, “mülkiyet hakkının ihlal edildiğini” öne sürdü.

AYM, 15 Nisan 2025’te Resmi Gazete‘de yayımlanan kararında, Porland’ın başvurusunu “esas yönünden incelenmeksizin kabul edilemez” buldu. Mahkeme, Paşabahçe’nin tescilli tasarımının korunması gerektiğini vurgulayarak, Porland’ın itirazını hukuki dayanaktan yoksun buldu.

AYM’nin bu kararı, benzer marka ve tasarım ihtilaflarında emsal teşkil edecek.

Porland’dan açıklama geldi

Konunun gündem olması üzerine Porland’dan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, haber sitelerinde servis edilen görselin “Acem Ergonomi Çay Tabağı” olduğu ancak dava konusu olan ürünün bu olmadığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“16 Nisan 2025 tarihinde mecranızda yayınlanan “Anayasa Mahkemesi’nden ‘çay tabağı’ kararı” başlıklı haberinizin içeriğinde bazı yanlış bilgilere yer verilmiştir.

Haberde kullanılan görselin, iyi niyetli bir görsel tercihiyle kullanıldığını düşünüyor olmakla birlikte, doğru bilgilendirme açısından bu konuda kamuoyunu aydınlatmayı önemli buluyoruz. Haberde kullanılan görselin, söz konusu davaya konu olan çay tabağı tasarımıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına söz konusu yanlışlığı düzeltmek gereği doğmuştur.

Haberde yer alan çay tabağı görseli, tarafımızca “Acem Ergonomi Çay Tabağı” ismiyle üretilen, anonim bir çay tabağı modeline ait olup, yalnızca tek bir kişi tarafından tescil edilmesi mümkün olmayan ve herkesin kullanımına açık bir modeldir. Özellikle de belirtmek isteriz ki Porland Porselen olarak bu anonim tasarıma bazı özellikler ekleyerek geliştirmiş ve 2016/00353 numaralı tescil ile “faydalı model” tescili almış bulunmaktayız.

Söz konusu olan tasarım için doğru görseli size iletirken, Türk Patent Enstitüsü’nün 2015 yılında, başvurmuş olduğumuz çay tabağı tasarımının tesciline karar verip sonrasında yapılan yargılama sonucu kararın iptal olduğunu, Anayasa Mahkemesi‘nin verdiği kararı da saygıyla karşıladığımızı ve tüm süreç boyunca olduğu gibi, hukuk ve etik çerçevede hareket etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

Porland Porselen olarak, özgün tasarımı, etik üretimi ve sektörel şeffaflığı her zaman önceliğimiz olarak görmeye devam edeceğimizi vurgulamak isteriz.”

İTÜ Çekirdek ve Marketing Türkiye’den güç birliği: Girişimcilere özel pazarlama koçluğu


featured
1 Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
Sosyal medyanın etkileşimi en yüksek influencer’ları!
2 TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
3 Türkiye'nin en sevilen temizlik markaları...
Türkiye’nin en sevilen temizlik markaları…
4 Spotify’dan Türk müziğinin efsanelerine saygı duruşu: ICON Türkiye yayında!
Spotify’dan Türk müziğinin efsanelerine saygı duruşu: ICON Türkiye yayında!
5 Kombiler akıllanıyor, tüketici kazanıyor!
Kombiler akıllanıyor, tüketici kazanıyor!
Güncel Haberler
Müşteri deneyiminin “en”leri The TECHX Awards’da ödüllerine kavuşuyor!
Müşteri deneyiminin “en”leri The TECHX Awards’da ödüllerine kavuşuyor!
YouTube’un en çok izlenen “çocuk kanalları”
YouTube’un en çok izlenen “çocuk kanalları”
Beymen Tersane-Galleries of Luxury kapılarını açtı!
Beymen Tersane-Galleries of Luxury kapılarını açtı!
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

"Bağımsız liderler" bir araya geliyor: "Fractional Leadership Community" kuruldu
Haberler
“Bağımsız liderler” bir araya geliyor: “Fractional Leadership Community” kuruldu
Nafizcan Önder
4 hafta önce
TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
Haberler
TELE1’den ayrılan ekipten yeni girişim: TELE2 Haber yola çıkıyor
İrem Alimoğlu
5 gün önce
adidas Originals, müziğin evrensel diliyle gençlerle buluşuyor
Haberler
adidas Originals, müziğin evrensel diliyle gençlerle buluşuyor
Advertorial
3 hafta önce
Adgager, Marketing Türkiye için araştırdı: İlk 6 ayın en başarılı reklam filmleri…
Haberler
Adgager, Marketing Türkiye için araştırdı: İlk 6 ayın en başarılı reklam filmleri…
Nafizcan Önder
11 Ekim 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.