Onlar markaların yeni gözdesi…
80’li yıllarda hayatımıza giren bilgisayarlar ve ikon kavramlarıyla 90’lı yıllarda mobiliteye geçişte evrensel bir anlam kazanan emojiler, artık markalar için güçlü birer pazarlama mecrası konumunda. Peki, markalar emoji dilini nasıl kullanmalı, tüketicileriyle emojiler üzerinden nasıl iletişim kurmalı? İşte, son zamanlardaki iletişim kampanyalarını emoji diline dönüştüren markaların başarılı çalışmaları ve emoji pazarlamasının sırları…
Bugün pek çok markanın vazgeçilmez pazarlama araçlarından birine dönüşen emojilerin hayatımıza girişi aslında çok da yeni değil. 80’li yıllarda hayatımıza giren bilgisayarlar ve ikon kavramlarıyla 90’lı yıllarda mobiliteye geçişte evrensel bir anlam kazanan emojiler, bugün markalar için önemli birer pazarlama mecrası konumunda. Öyle ki dünyanın en saygın İngilizce kaynaklarından biri olarak gösterilen Oxford sözlüğünde bile “gülerken ağlayan emoji” 2015 yılının kelimesi seçildi. Elbette emojileri farklı kültürlerdeki kullanıcılarıyla rahatça anlaşabildikleri ortak bir dil olarak algılayan ve kendilerini rahatça tüm toplumlara ifade edebileceklerini fark eden markalar, kendi emojilerini tasarlayıp pazarlama iletişiminde kullanmakta gecikmedi. Peki, markalar bu emoji dilini nasıl kullandı, tüketicilerine neler sundu?
Tüketici ve ürün arasında bağ kuruyor
Emoji kullanımında farklı tasarımla tüketicisinin karşısına çıkan markalardan biri olan PepsiCo’nun İçecek Pazarlama Müdürü Aslı Önder, “Pepsico olarak binlerce farklı duyguyu ve durumu anlatan farklı emojiler tasarladık ve bunlara Pepsimoji diyoruz. Her gün milyonlarca tüketicimiz ürünlerimizi kullanıyor. Dolayısıyla Pepsimojilerimizle tüketicilerimizi buluşturduğumuz en büyük mecramız aslında ürünlerimiz. Farklı boydaki paketlerimizdeki pek çok farklı emoji tasarımlarımızla, ürünlerimizi alan tüketicilerimiz ve onların çevreleriyle birçok farklı duyguyu paylaşıyoruz. Markamızın imajını güçlendirmeye yönelik birçok pazarlama faaliyeti yürütüyoruz ve bu faaliyetlerimizde tüketicilerimizle duygusal bir bağ kurmaya özen gösteriyoruz. Emojiler bu anlamda kelimeler olmadan duyguların paylaşılabildiği dünyanın ortak dili” diyor.
Yeni sezonda logomuzu bile “Bemoji”ledik
Geçtiğimiz aylarda kendi tasarlattıkları emojilerden oluşan Bemoji uygulamasıyla tüketicilerine ulaşan BEYMEN’in Marka ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Elif Tellaloğlu ise proje için İngiliz illüstratör Kate Philipson ile çalıştıklarını belirtiyor. Philpson’un 300 farklı ve eğlenceli emoji tasarladığını söyleyen Tellaloğlu, “BEYMEN Bemojiler moda, duygular, lifestyle, doğa ve tipografi gibi farklı kategorilerden illüstrasyonlardan oluşuyor. Bu sezon vitrinlerimizden sosyal medya hesaplarımıza, ilanlarımızdan mağaza içi uygulamalarımıza ve ürün ekibimizle geliştirdiğimiz ürün setine kadar tüm iletişim çalışmalarımız BEYMEN BEMOJİ ile gerçekleşecek. BEYMEN olarak Bemojileri o kadar benimsedik ki yeni sezonda logomuzu bile BEMOJİ’ledik. Emojiler tasarımları daha eğlenceli hale getirirken yine çok yükselen bir trend olan kişiselleştirmeye de bir zemin sağlıyor. Konsepti paylaştığımızda tasarım ve ürün ekibimiz de çok heyecanlandı. Bemojiler için harika bir ürün seti tasarladılar. Bu ürünlerde isterseniz tasarım ekibimizin önerisiyle hazır olan alternatifleri seçebilir veya tamamen kendi BEMOJİ dünyanızı yaratarak kişiselleştirerek ilerleyebilirsiniz” diyerek uygulamanın kişiselleştirme özelliğini vurguluyor.
Emojiler markaları daha samimi olmak zorunda bırakıyor
Zorlu Alışveriş Merkezi Pazarlama Müdürü Dr. Nur Ziyaoğlu Aytekin ise emojilerin artık alfabedeki harfler gibi görüldüğü düşüncesinde. Emoji dilinde her duygunun, düşüncenin bir karşılığının olduğunu belirten Aytekin, “Daha az karakterle daha çok mesaj vermek mümkün. Ancak emoji kullanımı da diğer pazarlama araçları gibi hedef kitle, mecra, ürün ve markaya uygun olmalı. Markanın oluşmuş ve pekişmiş algısına paralel, hedef kitle ve ürünlere uygun, aynı zamanda da diğer pazarlama aktivitelerini destekleyecek şekilde kullanılmalı. Özetlemek gerekirse; yenilikçi yaklaşım peşinde koşarken itibar yönetiminden taviz verilmemeli” diyor.
Emoji kullanarak gönderdiğimiz 30’dan fazla bildirimimiz var
Emojiler konusunda görüşlerine başvurduğumuz bir diğer marka ise sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan Garanti Bankası. Geliştirdikleri “Emoji İhtiyaç Listem” kampanyasının ortaya çıkış sürecini anlatan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, “Emojilerin sadece ruh hallerimizi anlatan ikonlar olmaktan çıkıp bir hikaye anlatım diline dönüşmesi ve tüm ihtiyaçların bir tweet’e sığmasının tek yolunun emojileri kullanmak olduğu içgörülerinin ortak ürünü olarak hayata geçti” diyor ve ekliyor: “Takipçilerimizi bu kez de emojileri ihtiyaçlarını anlatmak için kullanmaya davet ettik ve doğrudan mesajla yaptığımız dönüşlerinde avantajlı oranlarla krediye başvurabilecekleri promosyon kodlarını paylaştık. Sunduğumuz bu faydaya ek olarak, katılımcıların emojilerinde öne çıkabilecek ihtiyaçlara yönelik önceden belirlediğimiz firma ortaklıklarıyla seyahatten ev eşyalarına, teknolojiden alışverişe uzanan hediye kuponlarını da sürpriz olarak takipçilerimizle paylaştık. Garanti Cep’ten ilettiğimiz bildirimlere emojileri eklediğimizden beri müşterilerimizden çok daha duygusal ve hislere yönelik olumlu tepkiler almaya başladık. Bildirimlerimizdeki metinler değişmeden sadece emojileri eklememizle bile iletişimin daha pekiştiğini ve duygusal bağı kuvvetlendirmeye yaradığını açıkça gördük. Hatta emojilerin müşterileri, iletişimi karşılıklı hale getirmeye ve mesajlarla etkileşime girmeye daha fazla teşvik ettiğini de görüyoruz.”
Emoji dünya dili olabilir
Next Academy Kurucusu Levent Erden
“Sosyal medyada bir paylaşım yaptığınızda Pakistan’dan Japonya’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın her yerinden bir sürü insan paylaşımı beğendim, beğenmedim, kızdım, üzüldüm, ağladım, sevindim gibi emojilerle birbiriyle konuşabilir hale geldi. Belki de yakında tüm dünya emojice ya da benzeri bir dille konuşur. Şu anda markalar bunu moda olduğu için kullanıyor ancak bunun farklı kültürlerdeki dili anlamanın ortak yolu olduğunu anladıklarında hayatı kolaylaştıran bir yol olarak görecekler. Standart olarak emoji kullanan markaların bir yere gelemeyeceğini ve buna katkı sağlamadan olanlarla yetinenlerin yok olacağını göreceğiz.”
“Bemojıce” konuşmaya karar verdik
Beymen Marka ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Elif Tellaloğlu
“Günlük iletişimimizin vazgeçilmezi emojiler bir süredir gündemimizdeydi. Hepimiz duygu ve düşüncelerimizi kelimelere dökmek yerine emojilerle anlatmayı tercih ediyoruz. Bundan hareketle reklam ajansımız Rafineri bize emoji konseptini sunduğunda çok beğendik. Türkiye’de bir ilke imza atmak ve markasına özel bir emoji seti tasarlayan ilk moda markası olmak istedik.”
Birebir iletişimde emojilere yer veriyoruz
Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer
“Kullanıcılarımızın, dijital bankacılık kanallarımızı kullanırken günlük hayatlarında da alışık oldukları davranış modellerine uygun deneyimler yaşamaları için gerekli tüm adımları atmayı hedefliyoruz. Emoji kullanımını da bu çerçevede değerlendirerek ürün geliştirme stratejimize entegre ettik. Kanallarımızda uygun alanları belirleyerek, özellikle de kullanıcılarımızla birebir iletişimde emojilere yer veriyoruz.”
İstediğinizi kelimeler değil Pepsimojiler anlatsın
Pepsico İçecek Pazarlama Müdürü Aslı Önder
“Tüketicilerimiz günlük hayatlarında duygularını ifade ederken emojileri çok yoğun kullanıyor. Burada biz de PepsiCo olarak emojilere bir perspektif katıp ‘Artık uzun cümleler kurmaya gerek yok, bırakın istediğinizi kelimeler değil Pepsimojiler anlatsın’ diyoruz. Böylelikle emojiler yardımıyla bir içecekten daha fazlasını sunup insanların duygularını ifade etmesini sağlayan bir platform kuruyoruz.”
Sihirli bir iletişim aracı
Zorlu Alışveriş Merkezi Pazarlama Müdürü Dr. Nur Ziyaoğlu Aytekin
“Etkinliklerimizi planlarken herkesin kendisinden bir şeyler bulmasını, kendisini bu etkinliğin başrolü olarak konumlandırmasını istiyoruz. Emojiler son yılların en sihirli iletişim araçları. Minicik bir ifadeyle kocaman duyguları anlatıyoruz. Biz de Zorlu Center’ın her köşesini emoji heykelleri ve emoji içerikli etkinliklerle donattık. Çok olumlu geri dönüşler aldık. Artık gerçeklikle dijitalliğin iç içe geçtiği günümüzde bu gibi örnekleri sık sık göreceğimizi düşünüyoruz.”