Geleceğin okulları nasıl olmalı?
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Araştırma ve Etki Departmanı, “Geleceğin okulları nasıl olmalı?” sorusundan yola çıkarak “Öğrenen Organizasyon Olarak Okullar” isimli bir araştırma raporu yayımladı. Teknoloji başta olmak üzere hayatın her alanında yaşanan hızlı değişimlere ayak uydurabilecek, sürekli gelişimi ve inovasyon kültürünü benimseyen okul sistemleri kurulabilmesi adına eğitimcilere ışık tutan rapor, çarpıcı veriler ortaya koyuyor.
Öğrenen organizasyon stratejisi öğrenci memnuniyeti ve veli katılımını artıyor
Rapora göre; okulların gelişimine yönelik reform çabaları kapsamında öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin sürekli öğrenmelerini ve paylaşımlarını odağa alan “Öğrenen Organizasyon Olarak Okul” yaklaşımına yönelik artan bir ilgi var. Araştırma sonuçları, okulun öğrenme kültürünün okul performansı için itici güç olduğunu ve öğrenen organizasyon özelliklerini benimseyen okullarda öğrenci memnuniyeti ve veli katılımının arttığını gösteriyor.
Okulların önemini yitireceği görüşünün aksine, okullara duyulan ihtiyaç devam edecek
Liderler, kurumlarının öğrenen organizasyona dönüşüm sürecinde önemli rol oynuyor. “Öğrenen Organizasyon Olarak Okul”, tüm paydaşlarıyla kendi vizyonunu gerçekleştirme yollarını öğrendikçe, değişim kapasitesine, yeni ortam ve koşullara rutin olarak uyum sağlama becerisine sahip organizasyon olarak tanımlanıyor.
Dünyadaki sosyal, ekonomik ve teknolojik değişimlerin hızlanmasıyla birlikte okulların önemini yitireceği görüşünün aksine, okullara duyulan ihtiyacın devam edeceği ancak okulların birer öğrenen organizasyona dönüşmesi gerektiği görüşü öne çıkıyor.
Okulların birbirini besleyebileceği bir ekosistem…
SEV Araştırma ve Etki Departmanı’nın hazırladığı rapor, Türkiye’de “Öğrenen Organizasyon Olarak Okul” yaklaşımını benimseyen örneklerin çoğalması ve okulların bu yaklaşımla birbirini besleyebileceği bir ekosistemin oluşabilmesi yolunda önemli ipuçları sunuyor. Bunun ilk adımı olarak ise öncelikle okulların birer öğrenen organizasyon olarak güçlü ve gelişmeye açık alanlarını belirlemelerinin gerekliliğine dikkat çekiliyor…
Raporun tamamını incelemek için TIKLAYIN!