Ogilvy açıkladı: 2018’in en önemli dijital trendleri
Ogilvy’nin beş yıldır düzenlediği gelecek senenin en önemli trendlerini açıkladığı yılsonu raporu yayınlandı…
Ogilvy’nin global web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre bu seneki rapor üç nedenden ötürü önceki senelerden sıyrılıyor: Öncelikle Ogilvy bu sene bir ilk olarak önceki yıllarda yayınladığı tahminleri analiz etti. İkincisi, her trend markalardan gelen uygulanabilir öneriler barındırıyor. Son olarak bu seneki rapor eleştirel bir tonda yazılmış. Dolayısıyla sektördeki bazı kalıpları kırabilir.
Ayrıca Ogilvy’ye göre 2018 mobilin yılı olmayacak. Hayır, büyük verinin yılı da olmayacak… Şaka bir yana geçtiğimiz senelerde pazarlama iletişiminde konuşulan boş kalıpları yıkacağını düşünen Ogilvy’nin 2018 raporuna bir göz atalım…
1. Artırılmış gerçeklik şaka değil gerçek
Mobil teknolojinin doygunluğa ulaşması: Yapıldı.
AR platformlarının gelişimini tamamlaması: Yapıldı.
Bahsedilen platformlarda kullanıcı sayısının artması: Yapıldı.
Peki ya markalar? Yeni paylaşılan raporlar Facebook’un agresif AR çalışmalarının meyvesinin verdiğini gösteriyor. Rakibi Snap Inc. de AR reklam faaliyetlerini zorluyor. Bütün bunlara Google’ın sektöre girişini de eklediğimizde bütün büyük markaları sıralamış oluyoruz…
2. Yazı devrinin kapanması
Johannes Gutenberg’in matbaayı yaygınlaştırmasından beri en büyük yazı devrimlerinden birini yaşıyoruz. Teknolojik arayüzler giderek daha az metin tabanlı iletişim biçimlerine evriliyor. Kullanıcılar teknolojinin daha doğal ve içgüdüsel yollarını keşfetti. Dolayısıyla emoji, GIF vb. iletişim biçimleri duyguları ifade etmede yazının yerine geçmeye başladı bile. Teknoloji ilerledikçe kullandığımız dili de ona uyarlıyoruz. 2018’de markaların dili ciddi şekilde değişecek.
3. Influencer Marketing ve Ortak Malların Trajedisi
Kamu iktisadında ortak kullanılan bir kaynağın bireysel kararlar sonucunda zarar görmesi, Ortak Malların Trajedisi teorisinin anlattığı kaçınılmaz kırılgan durumu açıklıyor. Fazla ya da yanlış kullanılmasıyla sulak alanların kuruması buna bir örnek olarak gösterilebilir. Markaların amacını aşan Influencer tercihleri de…
Günümüzde çok fazla marka ve PR ajansı Influencer’lara para saçıp onlardan içerik üretmelerini ya da ürünlerini tanıtmalarını bekliyor. Ancak o markadan bu markaya koşan fenomenler bunu yaparken kendilerini fenomen yapan özelliklerden de mahrum kalıyorlar. Dolayısıyla etki alanlarından çok daha geniş bir kitleye pazarlama yapmaları beklenen influencer’lar ajanslar ve markalar tarafından adeta birer ortalık malı haline getiriliyor. Zamanla influencer’lar çok kullanıldığından yıpranacak ve markalar da inandırıcılığını yitirecek. Elbette 2018 influencer pazarlamasının çöktüğü yıl olmayacak; ancak özellikle dijitalde çatlaklar görünür olacak.
4. Reklam Savaşları: Amazon Uyanıyor
Amazon dijital reklamcılığın geleceği en parlak firmalarından birisi ve yakında bu alanda da Google ve Facebook’a rakip olacak. Çünkü sadece ürünleriyle değil, Amazon tüm satınalma alanlarında reklam için oldukça yararlı bir platform özelliği taşıyor.
5. Ciddi tehditler
Dijital pazarlama ve web bir bütün olarak gelişimini tamamladı. Hem dijital pazarlama uygulamaları hem de kullanılan kanallar 2018 yılında ciddi tehditlerle karşı karşıya kalacak. Avrupa Birliği’nin kabul ettiği Genel Veri Koruma Yönetmeliği sektör adına olumlu bir aşamayı temsil ediyor. Ayrıca dijital ekranda sahtecilik ve programatik satınalma ile ilgili müşteri endişeleri üzerine bir takım girişimler de yapılıyor. Platformlar, pazarlama aktiviteleriyle yatırım getirileri arasında daha net bir bağlantı sağlamak ve ölçümü daha şeffaf hale getirmek için çalışıyor. 2018’de çok ilerleme kaydedilecek ama tabii ki yeterli değil. Hükümetler devlet destekli hack’lemelerle ilgili somut adımlar atmalı. Giderek artan delilik boyutundan kurtulmak için güvenlik sektörü baştan aşağıya değişmeli. Bütün bunlar elbette 2018 için çok gerçekçi bir trend değil, ancak gelecekte önemli gelişmelerin yaşanması için küçük bir adım olabilir.
Ogilvy’nin 2018’in en önemli trendlerini sıraladığı tam rapora aşağıdan ulaşabilirsiniz…