13 Mayıs Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Koronavirüs Araştırması: İşsizlik endişesi virüs korkusunu geçti
Haberler

Koronavirüs Araştırması: İşsizlik endişesi virüs korkusunu geçti

Marketing Türkiye
28 Mart 2020
2 dk okuma

StratejiCo. ve ERA Araştırma işbirliğinden yürütülen koronavirüs gündem araştırması, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel salgın olarak sınıflandırdığı yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle işsiz kalma endişesinin virüs korkusunu aştığını ortaya koydu.

İstanbul merkezli danışmanlık firması StratejiCo. ile ERA Araştırma ve Danışmanlık işbirliğinde yürütülen ikinci araştırma, halkın koronavirüs hakkındaki bilgi düzeyi ve davranışlarını anlamak amacıyla gerçekleştirildi.

Toplam 12 ilde, 18 yaş üstü 406 kişinin katılımıyla, 19-21 Mart 2020 tarih aralığında gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen verilere göre katılımcılar, küresel bir salgın boyutuna ulaşan koronovirüsün ekonomik etkilerinin de toplum içinde endişe yaratan en önemli faktörlerden biri olduğu görüşünde. Zira araştırmaya göre önümüzdeki aylarda kendi işini ya da aileden birinin  işini kaybetmesi konusunda endişe duyanların oranı yüzde 68 oldu. Buna karşın, koronavirüs salgınından dolay endişeli olanların oranı yüzde 63 olarak gerçekleşti. Ancak virüsten endişe oranının 12-14 Mart arasında düzenlenen birinci araştırmadaki yüzde 38’lik orandan bu noktaya tırmandığını not etmekte fayda var.

Sağlık Bakanı’na duyulan güven artıyor

Katılımcıların koronavirüs hakkında en güvendiği bilgi kaynağı tercihinde ise ilk sırayı yüzde 51 ile Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı oldu. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı’na bilgi konusundaki güven önceki haftaya göre yüzde 13 artış kaydetti. En sık bilgi alınan kaynak olarak ise televizyon yüzde 81’lik oranla en üst sıradaki yerini korudu.

Araştırmaya göre katılımcıların koronavirüs salgınının süresi hakkındaki beklentisinin arttığı da ortaya çıktı. 19-21 Mart arasında araştırmaya katılanlar mevcut durum ve kısıtların ortalama 4 ay süreceği görüşünde. Üç büyük ilde yaşayanlar, 18-35 yaş arası katılımcılar ve çalışanların süre tahmini, diğer katılımcılara göre daha yüksek olarak kaydedildi.

Kriz planı olmayan işletmeler uzaktan çalışamıyor

Çalışan katılımcıların yanıtlarına göre kriz planı olan işletmelerin oranı %46 olarak gerçekleşti. Önceki haftada yapılan araştırmada ise bu sonuç %45 olarak gerçekleşmişti.

İşyerlerinin uzaktan çalışmaya hazırlığı sorusuna verilen yanıtlarda “hiç hazırlıklı değil” diyenlerin oranı bir hafta öncekine göre iki kat artarak %38 oldu. Toplamda ise çalışanların yüzde 56’sı işyerlerinin hazırlıksız olduğunu ifade etti. İşyerlerinin uzaktan çalışmaya hazır olduğunu düşünenlerin sayısı ise önceki hafta gibi %26’da kaldı.

Kriz planı olan ve olmayan işletmeler arasındaki fark ise iyice belirginleşti. Kriz planı olan işletmelerin %47’si uzaktan çalışmaya hazırken, kriz planı olmayan işletmelerin %82’sinin uzaktan çalışma modeline hazır olmadığı ortaya çıktı.

Çalışan katılımcıların %56’sı uzaktan çalışmayı tercih edeceğini söylerken bu şekilde düşününlerin haftalık artışı %15 oldu. Önceki hafta yapılan araştırmada bunu tercih edenlerin oranı %41 olmuştu.

araştırma Koronavirüs StratejiCo.
1 Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons'da ele alınacak
Turizmde mükemmel deneyim markası yaratmanın kodları Brandverse Horizons’da ele alınacak
2 OpenAI’ın “uygulamasız telefon” hamlesi: Yapay zeka ajanları dönemi başlıyor
OpenAI’ın “uygulamasız telefon” hamlesi: Yapay zeka ajanları dönemi başlıyor
3 L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
L’Oréal Türkiye 40. yılını kutladı: 27 milyon tüketiciye ulaşıldı
4 Kanada'dan ChatGPT'ye gizlilik suçlaması
Kanada’dan ChatGPT’ye gizlilik suçlaması
5 The Ordinary’den “yüksek fiyat” eleştirisi: 175 dolarlık muz raflarda!
The Ordinary’den “yüksek fiyat” eleştirisi: 175 dolarlık muz raflarda!
Güncel Haberler
Pazarlama ve reklam sektöründe yapay zeka ikilemi: Fırsat mı tehlike mi?
Pazarlama ve reklam sektöründe yapay zeka ikilemi: Fırsat mı tehlike mi?
Tüketicinin kırmızı çizgileri!
Tüketicinin kırmızı çizgileri!
YouTube Rating Report: En çok izlenen gündüz kuşağı TV programları
YouTube Rating Report: En çok izlenen gündüz kuşağı TV programları
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

“Çalışan Ayartmama Anlaşmaları” ekonomiye nasıl zarar veriyor?
Haberler
“Çalışan Ayartmama Anlaşmaları” ekonomiye nasıl zarar veriyor?
Marketing Türkiye
1 hafta önce
ASELSAN'dan yeni logo!
Haberler
ASELSAN’dan yeni logo!
Marketing Türkiye
1 hafta önce
AI PC’lerde dönüşüm hızlandı: Şirketlerin yüzde 60’ı aktif kullanıma geçti
Haberler
AI PC’lerde dönüşüm hızlandı: Şirketlerin yüzde 60’ı aktif kullanıma geçti
Gülben Dikmen
2 hafta önce
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Haberler
Gençler için umut hala “kırılgan”: Geleceğe umutla bakanların oranı yüzde 45’te kaldı
Nafizcan Önder
1 Nisan 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.