İkinci el alışverişte “mobil” trendi yükseliyor!
İkinci el giysi ve eşyalar için mobil öncelikli pazar yerleri arasındaki rekabet hem Türkiye’de hem de dünyada gün geçtikçe artıyor. Paylaşım ekonomisi açısından değerlendirildiğinde kaynak kullanımını da bir hayli azaltan ikinci el sektörü, mobilin yükselişiyle daha da ivme kazandı. Mobil öncelikli ikinci el pazar yerleri girişimciler için ne tür fırsatlar yaratıyor? Bu uygulamalar son yıllarda neden bu kadar popüler hale geldi? Tüm bu soruların cevaplarını ikinci el pazar yeri uygulamalarının girişimcilerinden dinledik…
Haber: Selin Sayar Tekkuş [email protected]
Büyük bir hevesle alıp zaman içinde türlü sebeplerle kullanmayı kestiğiniz ancak atmaya da kıyamadığınız eşyalarınızı artık tek bir “tık”la ikinci el mobil pazar yerlerinde satışa çıkartabiliyorsunuz. Bunlar, zamanında oldukça pahalıya ya da tam tersi çok uygun fiyata aldığınız eşyalar olabilir, hiç önemli değil. Artık her segmentte ürünü satışa çıkartabileceğiniz, kullanıcı kitlesi ve alıcı profili belli olan uygulamalar mevcut. Çoğu öncelikle mobil üzerinden satışla büyüyen bu uygulamalar global ölçekte ciddi yatırımlar alıyor. E-ticaret sektörüne farklı bir boyut kazandıran bu uygulamalar, pazarlamacılar açısından da yeni bir fırsat alanı olarak gösteriliyor. İnternet üzerinden alışverişin en büyük sorunlarından biri olan “kargo” işlemleri için de çözüm arayışında olan bu ikinci el mobil uygulamalar, kargo şirketleriyle anlaşmalar yaparak kargoda yaşanan sorunları da ortadan kaldırmayı hedefliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren letgo, Gardrops, Dolap, Zebramo, ModaCruz ve Dekopasaj ikinci el mobil pazar yerlerinin en bilinenleri.
LETGO
– Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen yatırım turunu 100 milyon dolar yatırımla kapattı.
– Eylül ayında Naspers’tan bir 100 milyon TL daha yatırım aldı.
– Türkiye, letgo’nun en büyük pazarı olarak gördüğü ABD pazarından çok daha hızlı büyüme gösteriyor.
– letgo lansmanı ardından bir haftada iOS’un en popüler aplikasyonlar listesinde birinci oldu.
– Hem IOS, hem de Android markette en çok indirilen 10 uygulama arasında.
GARDROPS
– Kurucuları Ertuğrul Özpolat ve Zeynep Zenel.
– 1,5 yıl önce kurulan uygulama o günden beri 1 milyon TL üzerinde yatırım aldı.
– İlk olarak web sitesine öncelik verse de asıl çıkışı mobile geçince yaşıyor.
– Şu an 700 bin kullanıcısı var ve günde 15 bin işlem gerçekleşiyor.
– Her gün 200 bin TL değerinde yeni ürün ekleniyor.
– Toplam envanter büyüklüğü 2016 son çeyreğinde 1,5 milyon adete ulaşmış durumda.
– Markafoni.com’un Kurucu Ortağı ve eski CEO’su Sina Afra ve Lidyana.com’un CEO’su Hakan Baş da Gardrops’un yatırımcıları arasında.
ZEBRAMO
– Kurucuları Bora Savaş, Kaan Aslan ve Fatih Köksal.
– Tüm segmentleri kapsıyor.
– iOS uygulamasını Mayıs 2015’te, Android uygulamasınıysa Temmuz 2015’te yayınladı.
– Şuanda 1 milyon kullanıcısı var.
– 2 milyondan fazla ürüne ev sahipliği yapıyor.
MODACRUZ
– Melis Güçtaş, Onur Selamet ve Ünal Kurt tarafından üç yıl önce kuruldu.
– Lüks moda markalarının ikinci el pazar yeri.
– 2016’ya 2,5 milyon dolar yatırımla başladı.
– Geçen sene yüzde 500 büyüdüğünü duyurdu.
– Kullanıcı sayısı 1 milyonu geçti.
– Kullanıcılarının yılın ilk üç çeyreğinde 90 milyon TL tasarruf ettiğini paylaştı.
DOLAP
– Cenk Çivici, Yiğit Darcın ve Hande İzmirlioğlu tarafından geçtiğimiz Nisan ayında kuruldu.
– İlk mobil uygulamasını Temmuz ayında yayınladı.
– Kısa sürede App Store’da ilk 10’a girdi.
– Earlybird Digital ve East Fund’ın tohum yatırım desteğiyle gelişiyor.
-Satışlardan yüzde 20 komisyon alıp gelir yaratıyor.
“Ürünleri yapay zekayla kategorize ediyoruz”
letgo Türkiye Pazarlama Direktörü Onur Kavak
✓ İkinci el ürün pazarının büyüklüğü dünyada milyarlarca dolarla ölçülüyor. Ancak bu pazarda hizmet veren firmalar değişen yaşam tarzına, yani mobil dönüşüme uyum sağlamakta geç kalmış durumda.
✓ letgo satıcıların ürünlerini görüntü teknolojileri ve yapay zeka kullanarak otomatik olarak tanımlayan ve kategorize eden tek uygulama.
✓ Gelişen teknolojiler letgo kullanıcılarına vakit kazandırmak ve kolaylık sağlamakla beraber, tek bir kelime yazmadan veya fiyat belirtmeden sadece birkaç saniyede ürün paylaşmalarını sağlıyor.
✓ Uygulamamız, ikinci el ekonomisinin mobil alanda yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor.
✓ Sürdürülebilir büyüme adına büyük fırsatlar görüyoruz ve tüketicilerin yerel ürün alım ve satımındaki dönüşümünün başında olduğunu düşünüyoruz.
✓ Bugün izlediğiniz iletişim kampanyalarımız, platformumuzun insanların hayatına neler katacağını göstermeyi amacıyla kurgulandı. letgo ile ikinci el ürün alıp satmak hem çok kolay hem de eğlenceli diyoruz
“Alışverişi ölü yatırım olmaktan çıkartıyoruz”
Zebramo Kurucu Ortak Bora Savaş
✓ Türkiye’de ve dünyada ikinci el pazarında ulaşılmayı bekleyen ciddi bir potansiyel var.
✓ Evinizde kullanmadığınız ancak atmaya da kıyamadığımız ürünlerin satılmasını sağlayarak alışverişi ölü yatırım olmaktan çıkarıp, ek gelir elde edebilmenizi sağlıyoruz.
✓ Bireyler arasında yapılan bu alışveriş sayesinde hammaddelerin azalmasını ve doğal kaynakların tükenmesini bir nebze önleyerek uzun vadede ülke ekonomisine de bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.
✓ C2C pazarının gelişmesi ve büyümesindeki en büyük etkenlerden biri; akıllı telefonların yaygınlaşması.
✓ Eskiden, satışı sadece belli başlı tedarikçiler yaparken bugün internetin gelişmesiyle ve yaygınlaşmasıyla isteyen herkes pazara dahil olabiliyor.
✓ Genel olarak alıcı ve satıcıyı buluşturan pazaryerleri (C2C, B2C, B2B2C), kullanan kişi sayısı arttıkça kullanım değerinin de arttığı (network effect), dünyanın neresinde olursa olsun doğru stratejilerle yönetildiğinde mutlaka çok büyük başarıları yakalayan bir iş modeli.
✓ Bu işi kurmak, dengeli bir şekilde geliştirmek ve yönetmek deneyim gerektiren zor bir iş. Alıcı ve satıcı sayısını dengeli bir şekilde büyütebilen, alıcılarla satıcıları doğru bir şekilde birbiriyle buluşturabilen (match-making) girişimlerin başarılı olma ihtimali yüksek.
“İkinci el mobil pazarının büyümesi rekabeti tırmandıracak”
Girişimci ve Yatırımcı Sina Afra
✓ İkinci el pazar yerinin mobil odaklı yükselişi paylaşım ekonomisin bir türevi aslında. Tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret, ürün ve hizmet çeşitliliğini arttırarak eş zamanlı olarak operasyonel yükü de azaltan bir etken.
✓ İkinci elin sağladığı fiyat avantajı ve yurt dışındaki ve Türkiye’deki büyük sanal pazar yerlerinin karmaşıklığı, ürün bulmada, ürün bilgisine ve yorumlarına ulaşmadaki zorluklar, kürasyon eksikliği gibi nedenler, özellikle moda ve trend algısının ön plana çıktığı kategorilerde insanların dikey pazar yerlerine yönelmesini sağladı.
✓ Tüketici dikey ikinci el pazar yerlerinde bir “community feel” bulabiliyor, benzer bakış açısındaki insanlarla konuşabiliyor, trendleri takip ederek benzer kategorideki ürünleri daha organize ve daha kolay ulaşılabilir, daha uzmanlaşmış bir ortamda bulmuş oluyor.
✓ İkinci el mobil pazarın geleceğinde; teknoloji odaklı ve inovasyonu tüm hizmet alanlarına entegre eden kullanıcı dostu firmalar kazanacak.
✓ Türkiye’de ikinci el mobil pazarının büyümesi rekabeti üst noktalara taşıyacak bu da hepimiz için pozitif bir durum.
✓ Dünya insanları her gün daha çok tüketmeye iten bir yapıdayken bu tarz girişimler ekonomiye katkıda bulunarak tüketim ekonomisine de bir nebze ket vuruyor.
✓ Başarılı girişimler bu alanda son zamanlarda istedikleri ivmeyi tutturamamış diğer büyük oyuncular ve pazar yerleri tarafından da dikkat çekiyor ve hem yatırım, hem işbirlikleri, hem de ortaklıklar kurarak daha da büyümenin yolunu açıyor.
“İş modelimiz kullanıcılara girişim fırsatı sunuyor”
ModaCruz Kurucusu Melis Güçtaş
✓ İkinci el kavramının genel olarak yaygınlaşmasının en büyük sebep; global düzeyde kaynakların giderek azalmasıyla alım gücünün düşmesi ve buna bağlı olarak insanların daha sürdürülebilir bir tüketim modeline geçme eğilimi.
✓ Tüketimin ciddi bir seviyeye ulaştığı için bireylerin elindeki envanterlerin toplamı yeni bir market oluşturabilecek kadar fazla.
✓ Yalnızca Türkiye’de ikinci el moda kategorisinde 100 milyon dolarlık bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz, öte yandan bu büyüme yalnızca mobil üzerinde varolunduğu sürece yakalanabilir.
✓ Şu anda e-ticaret genelinde alışverişlerin yarısından çoğu mobil üzerinden gerçekleşiyor. Amerika’da 22 milyar dolarlık bir endüstri olmakla beraber, Avrupa, Hindistan, Çin’de de büyümesini sürdürüyor.
✓ Biz iş modelimizin bizi kullanan tüm kullanıcılarımıza da girişim fırsatı sunuyor olmasını oldukça önemsiyoruz.
✓ Şu anda kurumsal işini bırakarak, ModaCruz üzerinden satış yaparak hayatına devam eden, sonrasında da bunu profesyonel olarak kendi işi haline getiren binlerce kadın girişimcimiz var.