Google neden Alphabet oldu?
Fortune 500’ün 40.ıncı ve biz habercilerin en renkli şirketlerinden biri olan meşhur arama motoru Google bu hafta bir anda Alphabet ismini aldığını söyledi. Hem de bir anda. Hem de şak diye. Hem de biz takip edenlere hiç hissettirmeden. Tabii bu nedenle bir anda herkesin gündemine taşındı. Şimdi isterseniz bu Alphabet işi nereden geldi biraz üzerine kafa yoralım.
Bunu anlamak için, google’ın geçmişini biraz biliyor olmak lazım. Google birçok başarılı projenin yanında, çokca başarısız projeye de imza atmış bir şirket. Mesela yıllardır, kendisine yapılan arama sonuölarında ismimle ilgili itbarsız yazılar çıkıyor şikayetine çözüm olabileceğine inandığım google profile projesini hiçbir zaman öne çıkarmadı. Arama sonuçları ile birleştirip (profile ilk çıktığında şuankinden farklı olarak linkler ekleyip çıkarabiliyorduk) işin içine insan katmayı beceremedi. Benzer beklentilerimizi hep boşa çıkardı. Fakat bu sadece bizim değil onların da bir derdi imiş meğer. Zira blogspot ve adwords’de bir nebze olsun, entegrasyon sağlamaya çalıştı. Blogspot sonuçlarını linklerinde çok da çaktırmadan üste çıkarmaya çalıştı. Adwords’de de pek dile getirmeden benzer faaliyetler yaptı.
Google’ın entegrasyonu öne en çok çıkardığı yer iki kompleksinden biri olan sosyal medya başarısızlığıydı. Başarısız orkut, wave gibi projelerden sonra google plus gibi son derece başarısız bir projenin gereğinden fazla arkasında durdu. Google plus’ı kapatma yolundayken, bu entegrasyon sorununu çözmek için projelleri bağlamayı, şirketleri baülamak yoluyla yapmaya çalıştıklarını çok net görebiliyoruz. Kişisel görüşüm bu sorun Google’ın DNA’larından kaynaklanıyor ve Alphabet cevap olamayacak.
Gelelim ikinci kompleksine. Google hep bir işletim sistemine sahip olmak istedi. Chromium projesi ise ne ona ne de fanlarına bir tad vermedi. Ancak android mobil de olsa bir işletim sistemi. Android’in herşeyi Sundar Pinchai’yi Google’a CEO yapmalarının arkasında bir işletim sistemi beklentisini görüyorum. Alphabet için yarattıkları alfabede de A harfine Android’i koymamalarının sebebi bence tam olarak bu.
Şimdi ne olacak? Google bilişim sektüründe holding yapısına geçen ilk şirket. Bunun iş dünyası için yeni bir kilometre taşı olduğunu görmek gerekiyor. Google yönetimsel olarak çok hızlanacak. Ancak aynı zamanda artık bilişim dünyasının kralı, arama motorlarının kral olmadığını söylüyor. Yıllar önce yazmıştım dijital bir fay hattına gidiyoruz diye. İşte şimdi bu uçurumun tam kenarındayız. Kanatlarımız umarım bizi uçurmaya yeter.
Atıf Ünaldı