“GNI Yenilikçi Yaklaşım” yarışması başlıyor
Google Haber Girişimi, geleneksel yayıncılar ve start-up’ların yanı sıra, yenilikçi dijital medya projeleri geliştirmeyi hedefleyen tüm kuruluşları “GNI Yenilikçi Yaklaşım Yarışması”na katılmaya davet ediyor.Yarışmaya başvuru dönemi, Haziran ayında başlayıp 1 ay süreyle devam edecek.
Bugün dünyanın pek çok bölgesinde habercilikle uğraşanlar, dijital çağda kaliteli içerikle beslenen gazeteciliğin nasıl başarılı olacağına dair yöntemleri sorguluyorlar. Değişen ekonomik modeller, basılı yayın gelirlerinin düşmesi ve insanların yeni haber tüketme alışkanlıkları, habercilik endüstrisinin karşısına aşmaları gereken yeni konular olarak çıkıyor.
Yaşanan değişimin eşi benzeri görülmemiş hızı ise, inovasyonu hiç olmadığı kadar önemli hale getiriyor. Haber kuruluşları ve haberciliğe adım atmış girişimler, değişen tüketim ve iş modellerine uyum sağlamak için sürekli olarak yeni yaklaşımları deniyorlar.
Geçtiğimiz yıl, habercilik alanındaki oyuncuların dijital çağa yönelik dönüşümlerine yardımcı olmak için yaptığımız her şeyi, tek bir çatı altında toplayan Google Haber Girişimi’ni (Google News Initiative – GNI) duyurduk. Google Haber Girişimi’nin sac ayaklarını; kaliteli içerikle beslenen gazeteciliği geliştirip güçlendirmek, sürdürülebilir büyüme için iş modellerini dönüştürmek ve haber kuruluşlarını teknolojik inovasyon sayesinde güçlendirmek oluşturuyor.
Bu girişimin bir parçası olan “GNI Yenilikçi Yaklaşım” yarışmasını Haziran ayında Türkiye’ye taşıyoruz. Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’deki (MEA&T) gerçekleşecek yarışmaya her ölçekteki haber yayıncısı katılabilecek. Okurlarla kurulan bağı artırmaya ve/veya abonelik, üyelik programı vb. çeşitli yeni iş modellerini keşfetmeye yönelik her türlü proje teklifini yarışmamıza katılmaya davet ediyoruz.
İnovasyonun en iyi yönlerinden biri de yenilikçi fikrin her yerden ve herkesten gelebilecek olması… İrili ufaklı her tür haber kuruluşu ve bu alana yeni katılanlar, yepyeni fikirlerini paylaşma ve endüstrinin geleceğini biçimlendirme fırsatı bulacak. Geleneksel yayıncıların yanı sıra start-up’lar ve yenilikçi dijital medya projeleri geliştirmeyi hedefleyen kuruluşlar da yarışmaya başvuruda bulunabilecek.
Bir jüri tarafından yapılacak değerlendirmelerin ardından seçilen projelere, 150 bin ABD Dolarına / toplam proje maliyetinin %70’ine kadar fon desteği sağlanacak. Fonlamaya ilişkin değerlendirmede birden fazla kriter söz konusu olacak. Bu kriterler arasında, başvuru sahiplerinin bilgi ve deneyimlerini başkalarıyla paylaşmaya cesaretlendirilmesi amacıyla, çıktıların yayınlanması veya halka açık bir seminer düzenlenmesini içeren “paylaşım” kriteri de yer alacak.
Nasıl başvuru yapılacak?
Proje başvurularının yapılacağı dönem Haziran ayında başlayıp 1 ay süreyle devam edecek. Katılım için aranan şartlar, kurallar, kriterler ve fonlama ile ilgili ayrıntılar yakın zamanda web sitemize yayınlanacak. Bizi izlemeye devam edin…