Feast, enerjisini “güneş”ten alıyor
Sürdürülebilir bir gelecek ve yeşil bir dünya için doğal kaynakları koruma, enerji verimliliği ve karbon ayak izinin azaltılması gibi konularda önemli adımlar atan E. Özgörkey Grup’un dondurulmuş gıda markası Feast, endüstriyel faaliyetlerini çevre dostu bir şekilde sürdürme taahhüdünü yenileyerek çevre dostu üretime odaklanıyor. Sürdürülebilirliği, iş yapma modelinin merkezine alan Feast, yeşil enerji üretimi ve su tasarrufu çalışmaları ile su ve karbon ayak izini azaltmayı sürdürüyor.
Enerjisini güneşten karşılıyor
Çevreye verilen zararı en aza indirmek için sürekli olarak yenilikçi çözümler üretmeye devam eden Feast, bu çerçevede, çevre dostu teknolojilerin benimsenmesi, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi gibi konulara odaklanmaya devam ediyor. Bu amaçla son dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlarını artıran şirket, 2022 de yaptığı yatırımla kendi Güneş Enerji Santralini (GES) kurdu. 2023 Mayıs ayı itibariyle yüzde 100 kapasiteyle kullanıma başladı. Toplam sayısı 16 bin 095’e ulaşan ve 55 bin metrekarelik çatı alanını kaplayan paneller ile 1 yılda yaklaşık 11.500.000 kWh/yıl enerji üretmeyi hedefliyor.
Feast, doğaya uyumlu, sürdürülebilir ve düşük karbon salınımlı GES yatırımı projesi ile toplam enerji ihtiyacının 1/3’ünü karşılamanın yanında yılda 4 bin 979 ton (0,433 kgCO2 /kWh) karbon salınımının da önüne geçiyor.
Gezegenin geleceği için su tasarrufu sağlıyor
İklim krizi ile mücadele ve karbon nötr olma hedefi kapsamında önemli adımlar atmayı sürdüren Feast, su tasarrufu konusunda da etkin çalışmalar yapmaya devam ediyor. 2019 yılından bu yana gerçekleştirdiği projelerle 1.543,011 m3 su tasarrufu sağlayan şirket, 2022 yılında 6 farklı proje daha hayata geçirerek, su ayak izini 2018 yılına göre toplamda yüzde 38,8 oranında azaltmayı başardı. Su kullanımı, atık yönetimi ve yeniden kullanım stratejileri gibi doğal kaynakların korunmasına yönelik en iyi uygulamaları hayata geçirmeye devam eden Feast, 2022’de “Sıfır Atık” hedefine ulaşmak için harekete geçti ve 2023 yılında Sıfır Atık belgesini almaya hak kazandı.
“Karbon ve su ayak izimizi sıfırlıyoruz”
Şirketin Sürdürülebilirlik Kurulu 2024 yılı için sürdürülebilirlik hedeflerini de açıkladı. Buna göre 2024’te yıllık enerjisinin yüzde 42’sini güneş enerjisinden sağlamayı hedefleyen Feast, 5 bin 363 ton CO2 salınımının önüne geçerek 5 bin 300 ağacı korumuş olacak. Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını önemsediklerini dile getiren kurul, önümüzdeki yıl doğal gaz kullanımını yüzde 5 oranında azaltma hedefiyle 550 ton CO2 salınımının önüne geçerek 550 ağacın korunmasına katkı sağlayacak. Suyu sürdürülebilirlik çalışmalarının merkezine alan Sürdürülebilirlik Kurulu, 2024’te su ile ilgili projeleri başlattığı yıl olan 2018’e göre yüzde 50 daha az su kullanma hedefiyle yaşam kaynağımız suya da sahip çıktığını ifade etti. Bu projeyle birlikte Feast, her yıl 3 bin konutun yıllık su tüketimi kadar suyun kurtarılması hedefini 2024 yılında da geçmiş yıllarda olduğu gibi gerçekleştirmeyi başaracak.