TOBB izniyle düzenlenen ilk E-Ticaret Konferans ve Fuarı, 30 Mayıs 2012’de BKM sponsorluğunda İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’ın katılımıyla gerçekleşen konferansta e-ticaret konusu güvenlikten hukuksal süreçlere, yasal mevzuatlardan ödeme sistemleri ve lojistiğe kadar tüm süreçleriyle ele alındı. IMI Conferences tarafından BKM sponsorluğunda gerçekleşen “E-Ticarette Kusursuzluğun Sağlanması” ana temalı konferansın açılışını yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız: “İnsanlık tarihi kadar eski olan ticaret, günümüzde e-ticarete dönüşmekte ve finansal kriz ortamında önemli fırsatlardan biri olarak görülmektedir” diyen ve New York Times Köşe Yazarı Thomas Friedman’ın sözünden alıntı yapan Müsteşar Altunyaldız, “Dünya düzleşiyor. Dünya üzerindeki herkes kapı komşusu olmuştur. Coğrafyayı kader olmaktan çıkartan yaygın ve güçlü bir ticaret ağıdır. Bu oyundaki en önemli belirleyici ise elektronik ticarettir” dedi.
“Wall-Mart Amerika’nın en büyük perakende devi olmasına rağmen Amazon bu deve oranla 30 Kat daha fazla web trafiğine sahip” diyen Altunyaldız, Wall-Mart tarzı firmalar yine ayaktalar ancak önemli bir büyüme alanını ellerinden kaçırmış durumdalar. Bugün sadece geleneksel modellerle ticaret yapmak ve fiziki duvarlara hapsolmak miyop bir bakış açısıdır” dedi. 2016 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının yaklaşık 3 milyar kişinin internet kullanıcısı olacağı öngörülmektedir” diyen Altunyaldız, “Aynı dönemde ülkemizin de içerisinde bulunduğu G-20 ülkelerinde yaklaşık 800 milyon internet kullanıcısı olacağı ve bu ülkelerdeki internet ekonomisinin 4.2 trilyon Dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir” dedi. 2011 yılı rakamlarına göre ülkemiz perakende ticaret hacmi içinde e-ticaretin payı oransal bazda ABD ve AB’yi geçerek yaklaşık %6.3 oranına ulaştığına değinen Müsteşar Altunyaldız “75 milyon nüfusu ile ülkemiz, Avrupa’da Almanya ve Rusya’dan sonra 3cü, dünyada ise 18’nci sırada yer almaktadır. Hali hazırda yaklaşık 35 milyon internet kullanıcısı ile dünyada 12ci sırada yer alması ve genç nüfusun internet kullanım oranının %65,8 seviyesinde olması potansiyelin en önemli göstergesidir” dedi. Sektörün son 3 yılda ortalama olarak %50 büyüdüğünün altını çizen ve bunun mütevazi bir oran olduğunu belirten Müsteşar Altunyaldız, Dünyadaki verilere göre bir ülkedeki internet penetrasyonu %50’yi geçtiği zaman e-ticaret sektörü sıçrama yapmaktadır. 2011 yılı itibariyle Hindistan’dan sonra dünyada en hızlı büyüyen 2. E-ticaret pazarıyız. Ülkemizde e-ticaret pazar hacmi 2005 yılına oranla 16 kat artışla 23 Milyar TL’ye ulaşmıştır ” dedi. “Ülkemizde işletmelerden son tüketiciye yapılan e-ticaret hacminin toplam perakende ticaret hacmine oranı dikkate alındığında AB’ye göre 8. Kat, ABD’ye göre 20 kat büyüme potansiyeli bulunmaktadır. Fakat ülkemizde nüfusun yaklaşık %4’ü internet üzerinden alışveriş yaparken AB’de bu oran %10, ABD’de ise %15’lerdedir. Bu gideceğimiz daha çok yolun olduğunun da göstergesidir.” dedi.
İPZ 2012’de de “İnteraktif ekonomiyle büyüyen Türkiye” konuşulacak
Geçtiğimiz yıl “Pazarlama Zaten İnteraktiftir” konseptiyle iki gün boyunca Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda katılımcılarıyla buluşan İPZ de bu yıl da yine oldukça ilgi çekici bir içerikle ziyaretçilerini karşılamayı amaçlıyor. 2012 yılının içeriğiyle ilgili Ocak ayından bu yana çalışan İPZ’12 Think Tank ekibi bu senenin konseptini “İnteraktif ekonomiyle büyüyen Türkiye” olarak belirledi. Bu bağlamda İPZ 2012’de, iki tam gün boyunca internet mecrasının “ekonomik değer yaratan” tüm bileşenleri konuşulacak. İnteraktif yatırımları, bu yatırımların geri dönüşü ve interaktif pazarlamanın ekonomiye doğrudan katkısı, sayısal sonuçlarla iş dünyasının dikkatine sunulacak.