Çalışanların yüzde 94’ü yurt dışında yaşamak istiyor!
Türkiye’nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net “göç” konulu bir anket çalışması gerçekleştirdi. Eleman.net üyesi 12 bin 705 adayın katılımıyla gerçekleştirilen anket çalışmasına göre; çalışanların yüzde 94,12’si yurtdışında yaşamak istiyor. Hangi ülkede yaşamak istersiniz sorusuna verilen yanıtlar arasında ise yüzde 17,1’lik oranla Amerika ilk sırada yer alırken, Amerika’yı yüzde 15,02’lik oranla Almanya, 14,16’lık pay ile Kanada, yüzde 10,24 ile İsviçre, yüzde 9,52 ile de İtalya yanıtları takip ediyor. Adayların yurtdışında yaşama isteğinin en önemli sebebi ise iş imkanları ve çalışma şartları.
Eleman.net Türkiye’deki çalışanların yurtdışında yaşama bakış açısını ortaya koyan bir anket çalışması gerçekleştirdi. 12 bin 705 aday arasında gerçekleştirilen araştırmada çalışanlara, “İmkanınız olsa yurtdışında yaşamak ister misiniz?”, “Hangi ülkede yaşamak istersiniz?” ve “Yurtdışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?” soruları yöneltildi. Sorulara verilen yanıtlar adayların yaklaşık yüzde 95’inin başka bir ülkede yaşamak istediğini gösterirken, en çok yaşanılmak istenilen ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Anket çalışmasının sonuçlarına göre adayların yüzde 17,1’i Amerika’da yaşamak istediğini belirtirken; yüzde 15,02’sinin Almanya, yüzde 14,16’sının Kanada, yüzde 10,24’ünün İsviçre, yüzde 9,52’inin de İtalya’yı tercih ettiği görülüyor. Kalan yanıtlar ise sırasıyla Fransa, Avustralya, Japonya, İspanya ve Brezilya şıklarında yoğunlaşırken, “Diğer” seçeneği yüzde 11,95’lik oranı oluşturuyor.
İmkanınız olsa yurt dışında yaşamak ister misiniz?
Evet % 94,12
Hayır % 5,88
Hangi ülkede yaşamak istersiniz?
Amerika Birleşik Devletleri% 17,10
Almanya % 15,02
Kanada % 14,16
İsviçre % 10,24
İtalya % 9,52
Fransa % 8,16
Avustralya % 5,83
Japonya% 3,92
İspanya% 2,79
Brezilya% 1,31
Diğer % 11,95
Anket çalışmasının diğer bir araştırma konusu olan “Yurt dışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?” sorusuna verilen yanıtlar ise, Türkiye’deki adayların çalışma şartlarından memnun olmadığını bir kere daha ortaya koyuyor. Anket sorusuna verilen yanıtlar arasında çalışma şartları ve iş imkanları yüzde 35,38 ile ilk sırada yer alırken, onu yüzde 32,42 ile yaşam standartları, yüzde 11,93 eğitim ve gelişim olanakları, yüzde 9,7 ile sosyal çevre ve kültürel yapı, yüzde 8,55 gelişmişlik düzeyi, yüzde 2,02 ile de coğrafi konum ve iklim özellikleri yanıtları izliyor.
Yurt dışında yaşamak istemenizin sebebi nedir?
Çalışma şartları ve iş imkanları % 35,38
Yaşam standardı % 32,42
Eğitim ve gelişim olanakları % 11,93
Sosyal çevre ve kültürel yapı % 9,70
Gelişmişlik düzeyi % 8,55
Coğrafi konum ve iklim özellikleri % 2,02
İşinden ve yaşam standartlarından memnun olmayan kişilerin yeni bir hayat için yaptıkları değişimler arasında başka ülkeye yerleşme fikri önemli bir yer tutuyor. Başta çalışma şartları ve iş imkanlarından kaynaklanan göç dalgası, adayları yurt dışındaki çalışma şartlarının daha iyi ve iş imkanlarının daha fazla olduğu düşüncesinde birleştiriyor. Özellikle ülkemizde yaşanan işsizlik sorunu, kayıt dışı istihdam, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarındaki eksiklikler, mesleki eğitime yeteri kadar önem verilmemesi ve haftalık çalışma sürelerinin uzunluğu çalışma hayatına yönelik olumsuz tutumu da beraberinde getiriyor. Türkiye’de yapılan çalışan memnuniyeti araştırmaları da özellikle mavi yaka çalışanlarda memnuniyet oranlarının daha düşük olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Ülkemizde çalışanların çalışma şartlarından memnun olmadığının altını çizen Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Her geçen yıl adayların çalışma koşulları konusunda memnuniyetsizliklerinin arttığını ve bu konuda iyileştirme beklediklerini görüyoruz. Birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi göç ülkemizin de başlıca sorunları arasında yer alıyor. Eğitim şartlarının yetersizliği, sanayileşme, sağlık koşulları, çalışma imkanları ve ekonomik belirsizlikler daha gelişmiş bir ülkeye göç etme fikrini de beraberinde getiriyor. Özellikle adayların yurt dışındaki çalışma şartlarının daha iyi ve iş imkanlarının daha fazla olduğuna yönelik inancı ülkemizin tam aksi bir durumu ortaya koyuyor. Ülkemizde çalışma saatlerinin yeteri kadar düzenli olmaması, emek karşılığında verilen ücret yetersizliği ve en önemlisi iş güvenliğinde ki açıklar maalesef ki çalışanları olumsuz yönde etkiliyor. Yeni nesil çalışanlar artık daha bilinçli ve bir o kadar da özgür düşünce yapısına sahip, bu sebeple farklı bir ülkede yaşama fikri o kadar da uzak bir fikir değil.”