Çalışan anneler maaşlarını ev için harcıyor
“Dijital işte kız kardeşlik network’ü” BinYaprak‘ın, Xsights Araştırma ve Danışmanlık iş birliğiyle gerçekleştirdiği Kadın ve İstihdam konulu “Eşitlik Araştırması”nın yeni sonuçları açıklandı.
“Dijital işte kız kardeşlik network’ü” BinYaprak ile sosyal araştırmalar gerçekleştiren Xsights Araştırma ve Danışmanlık iş birliğiyle Türkiye genelinde yapılan “Kadın ve İstihdam“ konulu “Eşitlik Araştırması”, 18 yaş ve üstü Türkiye temsili 750‘si kadın 750‘si erkek olmak üzere 1.500 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Kadınların istihdama katılımıyla ekonomi yüzde 20 büyür
BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak araştırmayla ilgili olarak “Türkiye’de kadınların istihdam katılımının OECD seviyelerini yakaladığında ülke gelirimizin yüzde 20 artacağını biliyoruz. Kadın çalışacak, ülke güçlenecek. Araştırma sonuçlarımız gelişim alanlarımıza da ışık tutuyor. Kurumların çalışan anneyi desteklemesi kritik. Bireylerinse -kadın ve erkek- hane ekonomisini geliştirmek için üstlerine düşen eşit ebeveynlik, eşit sorumluluk konusunda bilinçlenmeye ve birbirinden öğrenmeye ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.
Xsights Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Çiğdem Penn ise çalışmanın kadınlar için ifade ettiği ilk üç kavramı şöyle açıkladı: “Kadınların yüzde 61’i için çalışmak ekonomik özgürlük, yüzde 36’sı için aileye katkı, yüzde 31’i içinse özgüven anlamına geliyor. Çalışmanın hayatı devam ettirmek için gerekli bir eylem olduğunu düşünen erkeklerin oranı yüzde 22 iken kadınlar arasında bu oran sadece yüzde 10 olarak karşımıza çıktı. Kadın istihdamı konusunda, eylem ile söylemin birbirini tutmadığını araştırma sonuçlarında görebiliriz.”
Evli kadının dünyası
Eşitlik araştırmasında ortaya çıkan sonuçlara göre kadınların evlendikten sonra çalışmaması gerektiğini düşünen erkeklerin oranı yüzde 25 iken kadınlar arasında bu oran yüzde 14 olarak gerçekleşti. Araştırma sonuçlarına göre her on erkekten beşi (yüzde 51) kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini düşünüyor. Bu düşünceye katılan kadınların oranı ise yüzde 36.
Erkeklerin yüzde 74’ü “ekonomik yük bende” diyor
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 73’ü çalışarak eşine destek olmaları gerektiğini düşünüyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 65. Ailenin ekonomik ihtiyaçlarını giderme yükümlülüğünün kendilerinde olduğunu düşünen erkeklerin oranı ise yüzde 74.
Ev işleri eşit paylaşılmalı diyen kadınların oranı yüzde 74
Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 61’i evli kadınların mesai şartlarına uymasının zor olduğunu düşünürken, kadınlarda ise bu oranın yüzde 48 olduğu görülüyor. Erkeklerin yüzde 57’si kadınların işlerine aşırı bağlı olmasının sorun olduğunu belirtiyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 37’lere geriliyor.
Evli kadınların yüzde 74’ü ev işleri ve çocukların sorumluluğunun eşler arasında eşit paylaşılması gerektiğini düşünürken, erkeklerin yüzde 66’sı bu ifadeye katılıyor.
Çalışan anneler maaşlarını ev için harcıyor
Düzenli bir işe sahip olan kadınların yüzde 43’ü gelirlerinin tümünü ev giderleri için harcadıklarını belirtirken, erkeklerin ise yüzde 35’i tüm gelirlerini ev giderleri için harcadıklarını söylüyor. Evli kadınlar arasında tüm gelirini ev giderleri için harcayan kadınların oranı ise yüzde 45.
Kadınların yüzde 51’i çalışan annelerin çocuklarının sorumluluk sahibi olacaklarını ve yüzde 37’siyse çalışan annelerin çocuklarıyla daha kaliteli zaman geçireceklerini düşünüyor. Erkekler genel olarak çalışan bir annenin çocuklarının bu durumdan olumsuz etkileneceklerini düşünüyor. Araştırmaya katılan erkeklerin sadece yüzde 40’ı çalışan annelerin çocuklarının sorumluluk sahibi olacaklarını düşünüyor.
Çocuklar annenin çalışmasından olumsuz etkilenir mi?
Araştırmada yer alan “Dışarda çalışan annenin çocukları olumsuz etkilenir” ifadesine katılan kadınların oranı yüzde 31. Erkeklerdeyse bu oran yüzde 47. “Henüz ilkokula gitmeyen bir çocuk, annesi çalışırsa olumsuz etkilenir“ ifadesineyse kadınların yüzde 41’i katılıyor. Erkeklerde bu oran yüzde 48.
Çalışmayan kadınlar için öncelik aile
Çalışma hayatında olmayan kadınların çalışmama nedenleri sorgulandığında ailevi sebepler öne çıkıyor. Araştırmaya katılan çalışmayan kadınların yüzde 8’i “evime/aileme vakit ayırma gerekliliği“, yüzde 7’si “çocuk sahibi olması“, yüzde 6’sı “evlenmiş olması“ ve yüzde 5’i ise “eşinin istemediğini“ belirtiyor. Çalışmayan kadınların yüzde 14’üyse ihtiyaçları olmadığı için çalışmadıklarını söylüyor. Çalışmayan erkeklerin çalışmama nedenlerine bakıldığında ise emekli olmaları yüzde 24 ile ilk sırada yer alıyor. Kadınlar dış etkenler nedeniyle çalışma hayatından uzaklaşırken, erkekler için çalışma hayatında olmama sebebi sadece çalışma sürelerini doldurmaları.