Bebekler artık anne karnında “online” olacak
Özellikle genç kuşak için sıkça kullanılan “teknolojinin içine doğmak” tabiri vücut buluyor. Nasıl mı? MIT mühendislerinin geliştirdiği “ultrason çıkartmasıyla…” Bu çıkartma hamile kadınların bebeklerinin büyümesini akıllı telefondan izlemesine olanak tanıyor. Böylece doğmamış çocuklarınıza göz kulak olmak mümkün hale geliyor.
Anne adayları çok yakında bebeklerinin anne karnındaki büyümesini dijital bir cihazda izleyebilecekler. MIT mühendisleri, kalbin, akciğerlerin ve diğer organların yüksek çözünürlüklü görüntülerini üretebilen, pul boyutunda bir yapışkan çıkartma geliştirdi. Bu teknoloji, 48 saat boyunca sürekli bir ultrason görüntüsü oluşturuyor. Çıkartma, hamile kadınların fetüslerine göz kulak olmasını yanı sıra, kanserli tümörlerin izlenmesini de mümkün kılabilir. Araştırmacılar, çıkartmaların bir dizi potansiyel uygulamaya sahip olduğunu, hastalık teşhisini ve tedavisini hızlandırdığını ekliyor.
Ultrason çıkartmaları ne görebilir?
MIT ekibi, çıkartmaları boyun, göğüs, mide ve kollar da dahil olmak üzere vücutlarının çeşitli yerlerine yapıştıran sağlıklı gönüllülerle bir dizi test yaptı ve derilerine yapıştırılan çıkartmalarla görüntü aldılar. Bu süre zarfında, katılımcılar oturma ve ayakta durmadan koşuya, bisiklete binmeye ve ağırlık kaldırmaya kadar laboratuvarda çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiler. Görüntüler, otururken ve ayakta dururken büyük kan damarlarının değişen çaplarını ortaya çıkardı. Ayrıca, egzersiz sırasında kendini uygularken kalbin nasıl şekil değiştirdiği gibi daha derin organların ayrıntılarını da yakaladılar. Dahası, araştırmacılar midenin şişmesini izleyebildi, ardından gönüllüler meyve suyu içtikçe geri çekildi ve daha sonra sistemlerinden çıkardı.