
Ayın öne çıkan global kampanyaları (Nisan 2025)
KFC, ağız bakımına adım attı: Tavuklu diş macunu!

Fast-food devi KFC, sürpriz bir hamleyle restoranlardan banyo raflarına uzanan bir iş birliğine imza attı. Avustralyalı ağız bakım markası Hismile ile iş birliği yapan KFC, “kızarmış tavuk aromalı” diş macunu piyasaya sürdü. Ürün, ilk bakışta 1 Nisan şakası gibi görünse de sınırlı sayıda üretilerek raflardaki yerini aldı. Hismile’in ekibi, başlangıçta şaka amaçlı geliştirdikleri bu fikrin viral olma potansiyelini fark ederek harekete geçmiş. KFC’nin 11 baharatlı “Original Recipe” tadında üretilen diş macunu, florür içermiyor. Ayrıca, macunu tamamlayacak nitelikte bir de elektrikli diş fırçası satışa sunuldu.
Coca-Cola’nın “isme özel şişeleri” geri dönüyor

Coca-Cola, yıllar önce büyük yankı uyandıran “Share a Coke” (Bir Coca-Cola Paylaş) kampanyasını yeniden başlattı. Şirket ikonik “isim yazılı kutu ve şişelerini” yeniden hayata geçirirken de dijitalin gücünden faydalanıyor. Ambalajların üzerindeki QR kodlarla tüketicileri proje için özel olarak tasarlanan bir platforma yönlendiren marka dileyenlerin bu platform üzerinden kişiselleştirilmiş içerikler, hatta videolar oluşturmasına olanak tanıyor.
Kawasaki’den sınırları zorlayan 4 ayaklı robot!
Kawasaki Heavy Industries, robotik alanında sınırları zorlayan yeni projesiyle gündem oldu. Şirket, yalnızca yürüyebilmesiyle değil, aynı zamanda insan taşıma kapasitesiyle de dikkat çeken dört ayaklı robotu Corleo’yu tanıttı. Geleneksel robot köpek tasarımlarından farklı olan Corleo, güçlü yapısı sayesinde bir insanı sırtında taşıyabiliyor. Hem endüstriyel kullanım hem de günlük yaşam için geliştirilen ileri teknolojili robot, özellikle dar alanlarda ve zorlu arazilerde etkili hareket kabiliyeti sunuyor. Kawasaki’nin 2025 Osaka Dünya Fuarı (Expo 2025) kapsamında tanıttığı “Corleo”, yalnızca bir robot değil, aynı zamanda geleceğin mobilite çözümlerine dair güçlü bir mesaj veriyor.
McDonald’s’ın “Studio Ghibli” tarzında yapay zeka reklamları tepki çekti

McDonald’s Meksika, sosyal medyada paylaştığı Studio Ghibli tarzı AI üretimi görseller nedeniyle eleştirilerin odağı oldu. OpenAI’nin yeni GPT- 4o modeliyle oluşturulduğu düşünülen görseller, McDonald’s ürünlerini ve mekanlarını Studio Ghibli’nin suluboya esintili tarzında yeniden yorumluyor. Ancak başta sanatçılar olmak üzere pek çok kişi, bu hamleyi bir saygı duruşundan ziyade bir “sanatsal gasp” olarak nitelendiriyor. Hayao Miyazaki’nin kurucu ortaklarından olduğu Studio Ghibli, el yapımı animasyonlara ve derin duygusal anlatımlara dayalı bir mirasa sahip. Miyazaki’nin daha önce “hayatın kendisine hakaret” olarak nitelendirdiği yapay zeka sanatının, bir marka tarafından bu şekilde kullanılması tepkilere yol açtı.
Mentos ve kola deneyi “fizzkooka” ile silaha dönüştü
Mentos ve BBH London iş birliğiyle hayata geçirilen “Mentos Fizzooka”, ünlü Mentos ve kola deneyini oyun dünyasına taşıyor. Dev bir Mentos rulosunu andıran bu sıra dışı roketatar, Fortnite Creative platformunda oyuncularla buluşarak klasik deneyi eğlenceli bir oyun deneyimine dönüştürüyor. Geliştirilen roketatar, rakipleri haritanın öbür ucuna fırlatabilme özelliğinin yanı sıra, tek atışla onları yok edebilen Fortnite’daki ilk ve tek silah olma özelliği taşıyor. Projeyle birlikte Mentos ve kola deneyi ilk kez bir oyun platformuna taşınmış oldu.
Devlet destekli katliam!
Hayvan hakları örgütü PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), son kampanyası “İlk Laboratuvar Hayvanım” ile devlet tarafından finanse edilen hayvan deneylerini sert bir şekilde eleştiriyor. 90’ların oyuncak reklamlarını andıran ve sarkastik bir dil kullanan reklam, çocukluk nostaljisiyle hayvan deneylerinin karanlık yüzünü bir araya getiriyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen deneylere dikkat çeken reklam, özellikle milenyum kuşağı ve devlet harcamalarını sorgulayan izleyicileri hedefliyor. Bir çocuğun oyuncak fare üzerinde yaptığı deneyleri konu alan reklamda çocuk; fareye kimyasal enjekte ediyor, elektrik şoku veriyor ve su dolu bir kabın içine atıyor. Tüm bunlar, neşeli bir reklam müziği eşliğinde sunuluyor. Kampanyanın sarkastik dili, çocuğun ebeveynlerine “sus payı” vermesiyle daha da keskinleşirken, anlatıcı “Devlet tarafından finanse edildi… Çocuğunuz psikopat olursa NIH (National Institutes of Health) sorumlu değildir” diyerek izleyicileri düşündürüyor.
Cilt bakım markası The Ordinary yumurta satmaya başladı!

Dünyaca ünlü cilt bakım markası The Ordinary, sanat kolektifi MSCHF ile iş birliği yaparak New York City’deki mağazalarında 12’li yumurta kartonlarını 3,37 dolara satmaya başladı. “Süslü püslü değil, sadece yumurta” sloganıyla duyurulan proje, MSCHF’nin sıra dışı tarzını yansıtıyor. The Ordinary’in Nolita ve 5. Cadde mağazalarında 2 günlüğüne satışa sunulan yumurtalar, ABD’de artan gıda fiyatlarına özellikle de yumurta maliyetlerindeki ani yükselişe dikkat çekmeyi amaçlıyor. Müşteriler, kişi başı en fazla iki karton yumurta satın alarak, son dönemde fiyatı oldukça artan bu temel gıdayı piyasanın oldukça altında bir fiyata alma şansı yakaladı.
Willy Wonka’nın “Golden Ticket”ı gerçek oldu!
Netflix, Roald Dahl’ın ünlü eseri Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ndan ilham alan yeni reality şovu The Golden Ticket’ı duyurdu. Ancak bu kez fabrikaya giren Charlie değil sıra dışı ve beklenmedik meydan okumalarla karşılaşmaya hazır, özel olarak seçilmiş yetişkin yarışmacılar olacak. Eureka Productions tarafından tasarlanan yarışma; katılımcıları içgüdülerini, stratejilerini ve uyum yeteneklerini sınayan hem eğlenceli hem de baskı dolu bir ortama davet ediyor. Yarışmacılar yalnızca şekerlemelerle dolu bir dünyada dolaşmakla kalmayacak, aynı zamanda sosyal becerilerini ve şanslarını da kullanarak rekabet edecekler.
The Ordinary ünlü iş birliğine ödeyeceği parayı vitrine yığdı…