17 Eylül Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Haberler

Twitter’da liderlerin karnesi belli oldu

Marketing Türkiye
26 Temmuz 2012
2 dk okuma
Marketing Türkiye'yi Google kaynaklarınıza ekleyin.
Merkezi New York’ta bulunan küresel araştırma ve halkla ilişkiler şirketi Burson-Marsteller’ın yaptığı “Twiplomacy” araştırmasına göre dünya liderlerinin üçte ikisinin Twitter hesabı var ancak liderler birbirini takip etmiyor.Burson-Marsteller yetkilisi Matthias Luefkens’e göre, G-20 liderlerinden 16’sı, kamu diplomasisi için aktif biçimde Twitter kullanıyor. Ancak Çin, Suudi Arabistan, Endonezya ve İtalya’daki liderler henüz buna katılmış değil. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Twitter’ı en aktif kullanan liderlerden. 2 milyondan fazla takipçisiyle Gül, Twitter’ın popüler isimlerinden. Ancak Burson-Marsteller’ın incelediği 125 ülkeden 264 Twitter hesabı arasında liderlik, 17 milyondan fazla kullanıcısıyla ABD Başkanı Barack Obama’nın @BarackObama hesabında. Araştırmanın sonuçlarına göre, Twitter’da hesap açan ilk devlet başkanı olan Obama aynı zamanda liderler arasında en popüler olmuş tweet’i de atan kişi. Obama’nın 9 Mayıs tarihli, “Eşcinsel çiftler evlenebilmeli” tweet’i şimdiye kadar 62 bin 47 RT ile en fazla retweet edilen lider mesajı oldu. Obama aynı zamanda Twitter alemindeki en popüler beşinci kişilik. Araştırmaya göre ABD Başkanı, Britney Spears’ın (@britneyspears) hemen ardından geliyor. Bununla birlikte Obama’nın tweet’lerinin çoğunu yardımcıları atıyor. Obama’nın hesabından atılan 5 bin tweet’ten sadece sekizi kendisine ait. Onlarda da “BO” şeklinde imzası bulunuyor. Bu tweet’ler arasında eşi Michelle Obama’ya gönderdiği Sevgililer Günü mesajı da var.
 
Dahası Obama’nın hesabından yazılanların sadece yüzde 1’i cevap niteliğinde. Dolayısıyla Obama, hesabını kamu diplomasisi için kullanma konusunda çok gerilerde kalıyor. Takipçileriyle en iyi diyaloğu kuran devlet başkanlarının ikisinin de Afrika’dan olması bir rastlantı olmasa gerek. Uganda Devlet Başkanı Amama Mbabazi (@AmamaMbabazi) ile Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin (@PaulKagame) yazdıklarının yüzde 90’ı başkalarının tweet’lerine verilmiş cevaplar. Twitter’ın en popüler ikinci lideri olan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez (@chavezcandanga) de kendisine yazılanların yüzde 38’ine yanıt veriyor. Burson-Marsteller’ın araştırmasına göre 99 lider ve hükümetin hesabından ise bir kez bile yanıt gönderilmedi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande (@FHollande) ile Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussef (DilmaBR) gibi bazı liderler ise seçildikten sonra takipçilerini terk etti.
 
Liderler arası ilişkilere gelince, bir mevkidaşını bile takip etmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin en alt sırada yer alıyor. “Twitter’cı Başkan” Obama ise sadece Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’i takip ediyor. Cumhurbaşkanı Gül de sadece iki hesabı takip ediyor: Cumhurbaşkanlığı’nın resmi hesabı ve hesabın İngilizcesi.
Avrupa Birliği Başkanı Herman van Rompuy (@euHvR) ise 11 kişiyle karşılıklı takip halinde olan en iyi bağlantılı lider. Avustralya Başbakanı Julia Gillard (@JuliaGillard) da bu konuda ikinci sırada. Bu arada Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Twitter kullanan liderler arasında özel bir yeri var: Kendisi müstehcen içerikli tweet yazan üç isimden biri. Gerçi daha sonra Kremlin’den yapılan açıklamada Medvedev’in hesabına adı açıklanmayan bir kişinin girdiği iddia edilerek, bu tweet silinmişti. Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli de bir tweet’inde İspanyolca “o… çocuğu” anlamına gelen “HP” kısaltmasını kullandı. Martinelli daha sonra tweet’ini silip “Harry Potter” demek istediğini öne sürdü. Twitter’da şu an hâlâ var olan tek müstehcen başkanlık içeriği Estonya Devlet Başkanı Toomas Ilves’in ekonomist Paul Krugman’ın eleştirilerine verdiği yanıt: “Doğu Avrupalıların ağzına s…: İngilizceleri kötüdür, yanıt vermezler, üzerine anlaşılan şeyleri yaparlar ve sorumlu hükümetleri yeniden seçerler.”
Kaynak: Hürriyet

 

1 Haftanın marka-ajans iş birlikleri (4-17 Eylül)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (4-17 Eylül)
2 L'Oréal Türkiye’den ABD’ye yönetici transferi
L’Oréal Türkiye’den ABD’ye yönetici transferi
3 Canva’da veri ihlali: Türkiye’de 424 kuruluşun verileri etkilendi
Canva’da veri ihlali: Türkiye’de 424 kuruluşun verileri etkilendi
4 Google’ın reklam sistemine yeni kurallar geliyor
Google’ın reklam sistemine yeni kurallar geliyor
5 Yıldız Holding’in “Senenin Yıldızları Ödülleri” 18’inci kez sahiplerini buldu
Yıldız Holding’in “Senenin Yıldızları Ödülleri” 18’inci kez sahiplerini buldu
Güncel Haberler
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (4-17 Eylül)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (4-17 Eylül)
L'Oréal Türkiye’den ABD’ye yönetici transferi
L’Oréal Türkiye’den ABD’ye yönetici transferi
Canva’da veri ihlali: Türkiye’de 424 kuruluşun verileri etkilendi
Canva’da veri ihlali: Türkiye’de 424 kuruluşun verileri etkilendi
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Heinz, Times Square’deki dev hot dog’un eksik sosunu tamamladı
Haberler
Heinz, Times Square’deki dev hot dog’un eksik sosunu tamamladı
Marketing Türkiye
10 Ağustos 2026
Artık Google'ın Gmail, Docs ve Keep'i ile sesli sohbet edilebiliyor
Haberler
Artık Google’ın Gmail, Docs ve Keep’i ile sesli sohbet edilebiliyor
Marketing Türkiye
2 hafta önce
Türkiye en çok video izliyor: Lider açık ara YouTube!
Haberler
Türkiye en çok video izliyor: Lider açık ara YouTube!
Marketing Türkiye
2 Temmuz 2026
Özgür Özel: "Yeni partinin logosunu yarışmayla belirleyebiliriz"
Haberler
Özgür Özel: “Yeni partinin logosunu yarışmayla belirleyebiliriz”
Marketing Türkiye
28 Temmuz 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.