
“Depozito fırsatçılığına” inceleme: Fiyat artışları mercek altında
Depozito katılım payının güncellenmesinin ardından bazı üretici ve satıcıların maliyet artışını aşan fiyat artışlarına yöneldiğini belirten Ticaret Bakanlığı, ambalajlı su başta olmak üzere ilgili içecek ürünlerinde üretici, tedarikçi ve perakendecilere yönelik denetim başlattığını duyurdu. Bakanlık, tüketiciyi mağdur eden haksız fiyat uygulamalarına idari yaptırım uygulanacağını açıkladı.
Plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerde uygulanan depozito katılım payının güncellenmesinin ardından bazı üretici ve satıcıların maliyet artışını aşan fiyat artışlarını tüketiciye yansıttığı yönündeki tespitler üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, geri dönüşümün desteklenmesi ve kaynakların verimli kullanılmasını amaçlayan depozito uygulamasının ardından görülen fiyat artışlarının incelemeye alındığı belirtildi. Bu kapsamda ulusal ve yerel marketler ile sektör temsilcilerinin uyarıldığı, maliyet artışı dışında gerçekleştirilecek fiyat artışlarının “haksız fiyat uygulaması” kapsamında değerlendirileceğinin açık şekilde ifade edildiği kaydedildi.
Denetimler başladı
Ticaret Bakanlığı, ambalajlı su başta olmak üzere depozito uygulaması kapsamındaki içecek ürünlerinde üretici, tedarikçi ve perakende satış noktalarına yönelik denetimlerin başlatıldığını açıkladı.
Açıklamada, maliyet artışını aşarak tüketiciyi mağdur eden her türlü fiyat artışının haksız fiyat kapsamında değerlendirileceği ve gerekli idari yaptırımların kararlılıkla uygulanacağı vurgulandı.
Bakanlık ayrıca, çevre politikalarıyla uyumlu şekilde tüketici haklarını, piyasa düzenini ve adil rekabet koşullarını korumaya yönelik idari ve hukuki tedbirlerin sürdürüleceğini belirtti.
Ülkemizde geri dönüşümün desteklenmesi ve kaynakların verimli kullanılması amacıyla plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerde uygulanan depozito katılım payının güncellenmesi sonrasında, çeşitli üretici ve satıcılar tarafından maliyet artışını aşacak şekilde tüketici…
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) July 7, 2026
DOA Sistemi 81 ilde devreye girdi: İade edilen her ambalaja 1 TL teşvik veriliyor
