
6 katlı hamburgeri yemeden 8 katlıyı vermeyen “Zmash Burger”e Ticaret Bakanlığı’ndan inceleme!
Şifreli kapıdan girilen, randevuyla oturulan ve hamburgerin bile seviyelerle ilerlediği Zmash Burger, bu kez gastronomi meraklılarının değil, denetim ekiplerinin radarına girdi. Sosyal medyada viral olan konsept, butik işletmecilik ile mevzuat arasındaki çizgiyi tartışmaya açtı.
İstanbul Emirgan’da faaliyet gösteren Zmash Burger, klasik “gel-ye-çık” hamburger anlayışının epey dışına çıkan konseptiyle kısa sürede sosyal medyada konuşulmaya başladı. Referansla müşteri kabul edilmesi, günde sınırlı sayıda kişiye hizmet verilmesi ve bazı menü seçenekleri için “önce alt seviye hamburgeri tatmış olma” şartı, mekanı adeta gastronomik bir kulüp haline getirdi.
Bu ilgi, beraberinde resmi incelemeleri de getirdi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından Ticaret Bakanlığı ve belediye ekipleri işletmede denetim gerçekleştirdi. İncelemelerde satıştan kaçınma, fiyat uygulamaları ve ruhsat bilgilerine ilişkin çeşitli tespitler yapıldı.
Menü var ama görünürde yok
Denetimlerde, işletmede müşterilerin görebileceği bir menü ve fiyat listesi bulunmadığı tespit edildi. 32 farklı ürünün yer aldığı menüde fiyatların piyasa ortalamasının üzerinde olduğu, yarım litrelik suyun 258 TL’den satıldığı bilgisi tutanaklara yansıdı.
Bir diğer başlık ise ruhsat oldu. Hamburgerci olarak hizmet veren işletmenin ruhsatında faaliyet alanının “pasta ve unlu mamuller” olarak kayıtlı olduğu belirlendi. Belediye ekiplerinin bu nedenle ruhsat iptaline yönelik süreci başlattığı öğrenildi.
İnceleme dosyasında ayrıca, 8 katlı hamburger siparişi verebilmek için daha önce 6 katlı hamburger tüketmiş olma şartına ilişkin paylaşımlar da yer aldı.
“Bu bir seçicilik değil, kapasite meselesi”
İşletme sahibi Alp Atalık ise konseptin yanlış yorumlandığını belirterek eleştirilere yanıt verdi. Atalık, tek başına çalıştığını ve üretimden servise, temizlikten sosyal medyaya kadar tüm süreci kendisinin yönettiğini vurguladı.
Sınırlı müşteri kabulünün bir tercih değil, kapasiteyle ilgili olduğunu ifade eden Atalık, referans kavramının da yanlış anlaşıldığını söyledi. Uzun süredir gelmek isteyen ve sırada bekleyen misafirleri sırayla ağırladığını belirten Atalık, amacının gelen herkese aynı kaliteyi sunmak olduğunu dile getirdi.
Ürünlerin servis sıcaklığına kadar her detayı deneyimin bir parçası olarak kurguladığını aktaran Atalık, “İnsanlar tadı alsın, keyif alsın istiyorum” sözleriyle yaklaşımını özetledi.
Deneyim odaklı mekanlar mercek altında
Ticaret Bakanlığı’nın incelemesi, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yürütülüyor. Mevzuat, satıştan kaçınma, koşullu satış ve fiyat bilgilendirmesine ilişkin net kurallar içeriyor.
Zmash Burger örneği, gastronomide “deneyim tasarımı”nın sınırlarını bir kez daha gündeme getirirken; sosyal medyada hızla parlayan niş konseptlerin, markalar için ne kadar ince bir çizgide ilerlediğini de hatırlatıyor.
Yılın İnovatif Ürünleri’nde başvuru tarihi 6 Şubat’a uzatıldı!
