11 Ocak Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Gençler kaygı, yalnızlık ve “gençliğini yaşayamama” gerçeği ile karşı karşıya
Haberler

Gençler kaygı, yalnızlık ve “gençliğini yaşayamama” gerçeği ile karşı karşıya

Sena Tufan
27 Kasım 2025
2 dk okuma

Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV), TEV’li öğrencilerinin eğitim yaşamındaki etkisini ölçme amacıyla hayata geçirdiği Etki Araştırması’na göre gençler, ekonomik koşullar ve yalnızlık hissiyle mücadele ediyor. Ekonomik ya da duygusal olarak desteklenmeyen gençler; öğrencilik hayatında çalışmak zorunda kalmak, aileye yük olma hissinin yarattığı mahcubiyet, güvenlik kaygısı ve sosyal ve kültür sanat faaliyetlerine bütçe ayıramamak gibi nedenlerle “gençliğini yaşama” hakkından mahrum kalıyor. 

Türkiye’nin eğitime gönül veren en köklü sivil toplum kuruluşlarından Türk Eğitim Vakfı (TEV), üniversiteli gençlerin eğitim yolculuğunda karşılaştığı zorlukları, umut kaynaklarını ve destek ihtiyaçlarını ortaya koyan etki araştırması sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. 19–35 yaş aralığındaki bin 175 TEV bursiyeri, 374 mezun bursiyer ve 397 kişilik kontrol grubu olmak üzere toplam bin 946 gençle gerçekleştirilen araştırmada; çoklu krizler çağının etkileri, psikolojik dayanıklılık, sosyal katılım ve eğitime erişim gibi çeşitli başlıklarda çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. 

İzolasyon, yalnızlık, değersizlik ve “yarına dair belirsizlik” hissini beraberinde getiriyor

Vakfın saha araştırmasından elde ettiği bulgulara göre gençlerin en sık dile getirdiği duygu “gelecek kaygısı” oldu. Gençler; ekonomik dalgalanmalar, hayat pahalılığı, temel ihtiyaçlara erişim ve iş bulma endişesi nedeniyle üniversite yıllarında “gençliğini yaşayamıyor.” Bu durum sıkça sosyal izolasyon, yalnızlık, değersizlik ve “yarına dair belirsizlik” hissini beraberinde getiriyor. Araştırma aynı zamanda hali hazırda TEV’den destek alan bursiyerlerin önemli bir bölümünün maddi kısıtlar nedeniyle toplumsal hayata aktif olarak katılamadığını ortaya koyuyor. Buna paralel olarak, toplumsal hayattan uzaklaşmanın, psikolojik iyi oluşu olumsuz etkilediği araştırmanın bir diğer önemli sonucudur. Buna karşın, sosyal etkinliklere katılma imkanı bulan gençlerde yaşam memnuniyeti artarken özgüven de anlamlı ölçüde yükseliyor.

TEV bursiyerleri kendini daha güçlü, değerli ve huzurlu hissediyor

Araştırma, TEV’in etki izine bakıldığında bursiyerlerin TEV ile daha güçlü, değerli, huzurlu hissettiğine vurgu yapıyor. Bu tablo TEV’in gençlerin sosyal, duygusal ve psikolojik iyi oluşunda yarattığı bütüncül etkiyi çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 

TEV burslarının gençlerin yaşamında güçlü bir dalga etkisi yarattığını gösteren çalışmada, finansal stresin azalması sayesinde bursiyerlerin çalışmak zorunda kalmadan akademik başarıya ve kişisel gelişime odaklanabildiği belirtiliyor. TEV bursiyerlerinin yaşam doyumu, akranlarına göre yüzde 7,2 oranında daha yüksek. Kültür-sanat etkinlikleri, dayanışma ortamları ve mentorluk desteği gençlerin özgüvenini ve dayanıklılığını artırıyor. 

“Gençlik, insan yaşamının en üretken, en güzel, en enerjik dönemi”

Öğrencilik hayatında derslerine odaklanmak yerine çalışmak zorunda kalmak, aileye yük olma hissinin yarattığı mahcubiyet, güvenlik kaygısı, sosyalleşmeye bütçe ayıramamak gibi nedenlerin gençleri yoksunluk hissiyle karşı karşıya bıraktığının altını çizen TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, gençlerin yaşadığı görünmez yükleri şu sözlerle aktardı:

“Hepimizin zihninde gençlerin yaşadığı maddi zorluklar ilk sırada yer alıyor çünkü yetişkinci bir toplum olarak gençlerle en çok bağ kurduğumuz alan bu. Finansal zorluklar başka yükleri daha da görünür hale getiriyor. Bugün gençler yetişkinlerin onlara yakıştırdığı bir hayatı yaşamak, sadece ‘okumak’ istemiyorlar; değer görmek, anlaşılmak, nefes alacak bir alan bulmak ve gençliklerini gerçekten yaşayabilmek istiyorlar. Biz de bu doğrultuda bir genç savunucusu olarak kendimizi konumluyoruz ve gençlerin eğitim alma, değer görme, saygı görme, gülme, dans etme, tiyatroya gitme, eğlenme ve daha pek çok hakkını yaşamaları için ‘O bir genç’ diyoruz ve gençliğini yaşama hakkına dikkat çekiyoruz. Unutmamalıyız ki gençlik yetişkin olmayı beklediğimiz, bir an önce atlatılması gereken bir dönem değil. Bir insan yaşamının en üretken, en güzel, en enerjik dönemi. Hem yetişkinlerin hem de bizzat gençlerin bu dönemin değerini bilmesi hepimiz için anlamlı ve gerekli.”

Türk Eğitim Vakfı’nın sunduğu destekler ve başvuru süreçleri hakkında detaylı bilgiye www.tev.org.tr web sitesinden ulaşılabiliyor.

The TECH Summit’te kayıtlar devam ediyor! Geleceği deneyimlemeye hazır mısınız?

featured TEV Türk Eğitim Vakfı
1 The One Awards'da ilk 3'e kalan markalar belli oldu!
The One Awards’da ilk 3’e kalan markalar belli oldu!
2 Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
Türkiye, ChatGPT kullanımında dünya birincisi
3 Sosyal medyanın “panzehiri” Tangle sahneye çıkıyor
Sosyal medyanın “panzehiri” Tangle sahneye çıkıyor
4 TÜİK açıkladı: İşte Türkiye'nin en çok tercih ettiği çiçek...
TÜİK açıkladı: İşte Türkiye’nin en çok tercih ettiği çiçek…
5 Dünya Ekonomik Forumu’ndan Kıvanç Zaimler’e küresel liderlik görevi
Dünya Ekonomik Forumu’ndan Kıvanç Zaimler’e küresel liderlik görevi
Güncel Haberler
IBM’den 2026’ya bakış: Belirsizliği yönetenler kazanacak!
IBM’den 2026’ya bakış: Belirsizliği yönetenler kazanacak!
Pazarlamanın yeni gücü "Agentic AI": 2026’yı şekillendirecek 5 trend...
Pazarlamanın yeni gücü “Agentic AI”: 2026’yı şekillendirecek 5 trend…
Türkiye’nin 2025 "bülten" karnesi açıklandı: En fazla iletişim yapan sektör hangisi?
Türkiye’nin 2025 “bülten” karnesi açıklandı: En fazla iletişim yapan sektör hangisi?
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Disney–OpenAI ortaklığı, eğlence sektöründe yeni bir oyun alanı açıyor
Haberler
Disney–OpenAI ortaklığı, eğlence sektöründe yeni bir oyun alanı açıyor
Nafizcan Önder
12 Aralık 2025
Türkiye’de ilk: Pazarlama Danışmanlığı "Dijital İkizler" ile yeni bir döneme giriyor
Haberler
Türkiye’de ilk: Pazarlama Danışmanlığı “Dijital İkizler” ile yeni bir döneme giriyor
Nafizcan Önder
17 Kasım 2025
Ticaret Bakanlığı’ndan Kasım fırsatlarına yakın takip!
Haberler
Ticaret Bakanlığı’ndan Kasım fırsatlarına yakın takip!
Nafizcan Önder
5 Kasım 2025
Epica Awards'tan Türkiye'ye 2 ödül!
Haberler
Epica Awards’tan Türkiye’ye 2 ödül!
Sena Tufan
4 hafta önce
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.