9 Kasım Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Tüketici artık "fırsat avcısı" değil, "değer koleksiyoncusu"
Haberler

Tüketici artık “fırsat avcısı” değil, “değer koleksiyoncusu”

İrem Alimoğlu
4 saat önce
3 dk okuma

Kasım ayı geldiğinde markalar için “büyük indirim maratonu” başlıyor. Tüketici cephesinde ise alışveriş sepetleri, planlı harcamalar ve fırsat kovalamalarıyla dolup taşıyor. PwC’nin bu yıl ikinci kez gerçekleştirdiği “Efsane Cuma Dosyası 2025” araştırması, bu heyecanın ardındaki dinamikleri mercek altına alıyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu beş Avrupa ülkesinde yapılan araştırma, indirim dönemlerine yönelik ilgilinin hâlâ güçlü olduğunu ancak tüketici davranışlarının fiyat odaklılıktan güven, değer ve deneyim arayışına doğru evirildiğini ortaya koyuyor.

PwC’nin Fransa, Almanya, İtalya, İrlanda ve Türkiye’yi kapsayan “Efsane Cuma Dosyası 2025” araştırması, Kasım ayı indirim dönemine ilişkin en güncel trendleri ve değişen tüketici davranışlarını gözler önüne seriyor. Türkiye’den 2 bin kişiyle gerçekleştirilen çalışmanın sonuçları, bu yıl da Türk tüketicisinin alışveriş iştahının Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 87’si Efsane Cuma döneminde alışveriş yapmayı planlıyor. Üstelik bu yıl ortalama harcama beklentisi 320 Euro ile Avrupa ortalamasının (268 Euro) oldukça üzerinde seyrediyor. Ancak tüketicinin satın alma motivasyonları artık sadece indirim arayışına dayanmıyor; fiyatın yanı sıra güven, kalite ve değer algısı da karar süreçlerinde belirleyici hale gelmiş durumda.

Araştırma, Türkiye’de tüketicilerin giderek daha planlı ve bilinçli davrandığını da ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 60’ı bu yıl harcamalarını geçen yıla göre daha dikkatli ve kontrollü biçimde planladığını belirtiyor. Bu oran 2024’te yüzde 53 seviyesindeydi. “Gerçek bir fırsat yakaladığımı düşünmüyorum” diyenlerin oranının yüzde 25’ten yüzde 20’ye gerilemesi ise indirim dönemlerine duyulan güvenin kısmen arttığını gösteriyor. Buna karşın stok eksikliği hâlâ alışveriş deneyimini olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor.

Sosyal medyanın tüketici üzerindeki etkisi ise geçtiğimiz yıla göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Türk tüketicilerin yüzde 31’i alışveriş kararlarında sosyal medya akışında karşılaştıkları reklamların etkili olduğunu söylüyor. Bu oran 2024’te yüzde 16 seviyesindeydi. Televizyon reklamları ve fenomen iş birlikleri de karar sürecinde güçlü bir rol oynarken, Türkiye’nin yapay zeka destekli alışveriş önerilerini Avrupa’ya kıyasla daha hızlı benimsediği görülüyor. PwC verilerine göre bu oran Türkiye’de yüzde 13, Avrupa genelinde ise yüzde 9 düzeyinde.

Sadakat tarafında da Türkiye fark yaratıyor. Tüketicilerin yüzde 53’ü, geçtiğimiz yıl ilk kez alışveriş yaptığı markadan bu yıl yeniden alışveriş yapmayı planladığını belirtiyor. Bu sonuç, Efsane Cuma döneminin markalar için yalnızca satış değil, aynı zamanda müşteri bağlılığı yaratmak açısından da stratejik bir temas noktası haline geldiğini gösteriyor.

Araştırma, Türk tüketicisinin ilgisinin en çok yetişkin giyim, elektronik ve çocuk giyim kategorilerinde yoğunlaştığını ortaya koyuyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 82’si kasım ayı indirimlerinde yeni yıl hediyelerinin tümünü veya bir kısmını satın almayı planladığını ifade ediyor.

PwC’nin “Efsane Cuma Dosyası 2025” raporu, tüketicinin alışveriş motivasyonlarında önemli bir dönüşüm yaşandığını açık biçimde ortaya koyuyor. İndirim dönemlerine ilgi güçlü seyrini sürdürürken, tüketiciler artık yalnızca “daha uygun fiyat” peşinde değil; güvenilir markalarla anlamlı ilişkiler kurmak, kaliteli ürün ve hizmete erişmek istiyor. Kısacası, Efsane Cuma artık sadece bir alışveriş dönemi değil; güven, deneyim ve değer ekseninde yeniden tanımlanan yeni bir tüketim kültürünün yansıması olarak öne çıkıyor.

“Ekonomik koşullar değiştikçe, alışveriş motivasyonları da değişiyor”

Tüketici artık "fırsat avcısı" değil, "değer koleksiyoncusu"
Cihan Harman
PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri

PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Cihan Harman, araştırmayla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Ekonomik koşullar, teknolojik yenilikler ve toplumsal beklentiler değiştikçe, alışveriş motivasyonları da farklı biçimler alıyor. İki yıldır düzenli biçimde yaptığımız Efsane Cuma araştırmamızla tüketicinin nabzını tutuyoruz. Her yıl Kasım ayında gerçekleşen bu indirimler; e-ticaretten perakendeye, lojistiğe kadar kadar birçok sektör için kritik bir öneme sahip. Markaların bu dönemde tüketici beklenti ve taleplerini doğru analiz etmeleri ve bu doğrultuda en uygun aksiyonları almaları rekabet avantajı yaratıyor. Efsane Cuma Dosyası 2025 çalışmamız, tüketicinin bu indirim dönemine yönelik tutumlarını, alışveriş motivasyonlarını, harcama eğilimlerini ve memnuniyetini etkileyen kilit faktörleri ortaya koyarak perakende ve ilişkili tüm sektörler için yol gösterici içgörüler sunuyor.”

efsane cuma featured
1 Ne PR kalacak ne de PR’cı! İletişim nereye?..
Ne PR kalacak ne de PR’cı! İletişim nereye?..
2 The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
The Tech Summit 2025: Yapay zeka ile güçlendirilmiş gelecek nasıl olacak?
3 Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
Lahmacun Endeksi Ekim sonuçları açıklandı: Fiyatlar artıyor ama daha yavaş!
4 Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
Yapay zeka çağında geleceği tasarlamak: The Tech Summit başlıyor…
5 Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
Ekim ayının en çok izlenen gazetecileri
Güncel Haberler
Z kuşağı için "uzaktan çalışmak" yüksek maaştan daha değerli
Z kuşağı için “uzaktan çalışmak” yüksek maaştan daha değerli
Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
Mavi yaka çalışan profili değişiyor: Üniversiteli oranı yükselişte
Tüketici artık "fırsat avcısı" değil, "değer koleksiyoncusu"
Tüketici artık “fırsat avcısı” değil, “değer koleksiyoncusu”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Google'ın servislerine erişim sorunu yaşanıyor
Haberler
Google’ın servislerine erişim sorunu yaşanıyor
Sena Tufan
4 Eylül 2025
Halk kütüphanesinden matkap alınır mı?
Haberler
Halk kütüphanesinden matkap alınır mı?
Nafizcan Önder
4 hafta önce
MTV, 44 yılın ardından yayın hayatına veda ediyor
Haberler
MTV, 44 yılın ardından yayın hayatına veda ediyor
Sena Tufan
4 hafta önce
YouTube'da AI ile dublaj dönemi başladı
Haberler
YouTube’da AI ile dublaj dönemi başladı
Sena Tufan
12 Eylül 2025
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2025 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.