10 Nisan Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
Sosyal medyada alkollü içki paylaşımlarına Reklam Kurulu’ndan durdurma cezası
Haberler

Sosyal medyada alkollü içki paylaşımlarına Reklam Kurulu’ndan durdurma cezası

İrem Alimoğlu
14 Ekim 2025
1 dk okuma

Sosyal medyada alkollü içki paylaşımları, Reklam Kurulu’nun radarına girdi. Özellikle Instagram hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda markalı içkilere yönelik dikkat çekici içerikler öne çıkarken, Kurul mevzuata aykırı içeriklere durdurma ve para cezası uyguladı. İncelemeler, sadece doğrudan markanın gösterildiği paylaşımları değil, örtülü ve dolaylı yönlendirmeleri de kapsıyor.

Reklam Kurulu, sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen bazı alkollü içki paylaşımlarına ilişkin incelemelerini tamamladı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, çeşitli hesaplar tarafından “Efes” ve “GORDON’s” markalı içkilere yönelik yapılan içeriklerin mevzuata aykırı olduğuna karar verildi.

Melike Tuğçe Özkan (@izmiriyiyorum) hesabında 23 Haziran 2025 tarihinde yayınlanan bir paylaşımda, Efes marka içkiler açıkça görülüyordu. Paylaşımda, Bayraklı’daki bir mekanda 50’lik fıçı ve şişe içecek kampanyaları öne çıkarken bu paylaşım kullanıcıların dikkatini çekmeye yönelik hazırlanmış bir içerik olarak değerlendirildi. Kurul, söz konusu paylaşımın 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Yönetmelik ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği hükümlerine aykırı olduğuna hükmederek reklamın durdurulmasına karar verdi.

Benzer şekilde, @grimeseleler ve @halkekmagfest hesapları tarafından yapılan Efes tanıtımları da mevzuat ihlali olarak değerlendirildi. Halkekmag Global Reklam Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ye 863.580 TL idari para cezası uygulanırken, reklamların durdurulması da kararlaştırıldı.

Ayrıca, @kadmfutbol isimli Instagram hesabı ve oyuncu Selin Şekerci (@selinsekerci) ve Sezin Akbaşoğulları (@sznakb) üzerinden yapılan GORDON’s paylaşımları da incelendi. Söz konusu içeriklerde marka doğrudan belirtilmese de görseller, ibareler ve hashtag’ler aracılığıyla tüketiciyi markaya yönlendirdiği gerekçesiyle, bu paylaşımlara da durdurma cezası verildi.

Buna karşın, oyuncu Gülcan Arslan (@gulcanarslann) ve Büşra Develi’nin (@bsrdeveli) yaptığı paylaşımlarda alkollü içki markasına yönelik doğrudan veya örtülü bir reklam tespit edilmediği için herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Kurul, değerlendirmelerinde özellikle sosyal medyada talep yaratıcı görseller ve ifadelerin kullanımına dikkat çekerek, mevzuat gereği alkollü içki reklamlarının yasak olduğunu bir kez daha hatırlattı.

featured Reklam Kurulu
1 Lahmacun Endeksi açıklandı: En ucuz lahmacun hangi şehirde?
Lahmacun Endeksi açıklandı: En ucuz lahmacun hangi şehirde?
2 Anadolu Grubu, Mercan Rakı'yı satın alıyor...
Anadolu Grubu, Mercan Rakı’yı satın alıyor…
3 Türkiye’nin Zihin Haritası: Umut ve yorgunluk bir arada
Türkiye’nin Zihin Haritası: Umut ve yorgunluk bir arada
4 Medyada yapay zeka alarmı: Verimliliği artırırken güveni azaltıyor!
Medyada yapay zeka alarmı: Verimliliği artırırken güveni azaltıyor!
5 İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart - 3 Nisan)
İş dünyasında haftanın atamaları (28 Mart – 3 Nisan)
Güncel Haberler
Yapay zeka çağında marka güvenliği
Yapay zeka çağında marka güvenliği
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (3-9 Nisan)
Haftanın marka-ajans iş birlikleri (3-9 Nisan)
“Yapay zeka ile viral olmak”
“Yapay zeka ile viral olmak”
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

Coca-Cola'dan cam sneaker!
Haberler
Coca-Cola’dan cam sneaker!
Sena Tufan
2 hafta önce
İstanbul’da deprem alarmı: Her iki kişiden biri önlem almadı!
Haberler
İstanbul’da deprem alarmı: Her iki kişiden biri önlem almadı!
Gülben Dikmen
6 Şubat 2026
Google'ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Haberler
Google’ın yeni telefonu Pixel 10a tanıtıldı
Sena Tufan
19 Şubat 2026
Yıl 2026, gece dışarıda yürümek kadınlar için hala endişe sebebi!
Haberler
Yıl 2026, gece dışarıda yürümek kadınlar için hala endişe sebebi!
Sena Tufan
5 Mart 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Sürdürülebilirlik
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.