10 Mart Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma
  • Abone Girişi
  • Abone Ol
İşiyle sağlıklı bağ kuramayan çalışanlar çağındayız. Peki neden?
Haberler

İşiyle sağlıklı bağ kuramayan çalışanlar çağındayız. Peki neden?

Sena Tufan
12 Ekim 2025
3 dk okuma

HP, küresel İş İlişkileri Endeksi’nin (WRI) 2025 bulgularını ve Türkiye’de yapılan karşılaştırmalı araştırma sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında paylaştı. Endekse göre bilgi çalışanlarının yalnızca yüzde 20’si işiyle sağlıklı bir bağ kurabiliyor. Türkiye’de yapılan araştırmada ise bu oran yüzde 29. Türkiye’deki bilgi çalışanlarının yüzde 63’ü, şirketlerin çalışan deneyiminden çok, iş büyümesine öncelik verdiğini düşünüyor. Küreselde bu oran yüzde 64. İş liderlerinin yalnızca yüzde 37’si BT’yi çalışan deneyimi çalışmalarına dahil ediyor. Oysa ki BT profesyonellerinin yüzde 71’i çalışan deneyimini önemli ölçüde iyileştirebileceğine inanıyor.

HP’nin 14 ülkeden toplam 18 bin 200 çalışanın katılımıyla gerçekleştirdiği HP İş İlişkileri Endeksi’nin (WRI) üçüncüsünü yayımladı. Dünyanın dört bir yanındaki insanların işleriyle olan ilişkileri hakkında ne hissettiklerini inceleyen kapsamlı bir küresel araştırma olan HP İş İlişkileri Endeksi (WRI) verileri, iş yerinde tatmin seviyesinin tarihsel olarak en düşük noktaya gerilediğini gösteriyor. Bilgi çalışanlarının yalnızca yüzde 20’si işiyle sağlıklı bir bağ kurabildiğini belirtirken, bu oran 2024’e kıyasla 8 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. En keskin gerileme iş dünyası liderleri arasında yaşanarak, en üst düzeyde ciddi bir güven ve bağlılık krizine işaret ediyor. Araştırma, işyerindeki tatmini artıracak şekilde düzenlemeler yapmak, gerekli değişim için BT departmanlarını karar süreçlerine dahil etmek ve değişime öncülük etmek ve daha sağlam iş ilişkileri kurmak konusunda önemli bir fırsatlar sunuyor.

Beklenti ve talepler artıyor

Araştırmaya göre, çalışanların işiyle sağlıklı bağ kurma noktasında dünya genelindeki yüzde 20 oranına karşılık HP Quant Survey Türkiye verilerine göre bu oran Türkiye’de yüzde 29 ile küresel ortalamaya yakın seyrediyor. Buna karşın çalışanların ciddi bir baskı altında olduğuna dair bulgular dikkat çekiyor. Çalışanların yüzde 67’si iş yerindeki beklenti ve taleplerin arttığını söylerken, yüzde 62’si şirketlerin insandan çok kâra öncelik verdiğini belirtiyor. Bu oran globalde ise yüzde 45 oranında. Türkiye’de çalışanların yüzde 63 ise kurumların çalışan deneyimi yerine şirketin büyümesini önceliklendirildiğini düşünüyor.

Türkiye’deki çalışanların memnuniyet seviyesi düşük

Çalışanlar, mesleki tatmin, profesyonel gelişim ve liderlerinin kendilerini önceliklendirmesi ile ilgileniyor. Çalışılan saatlerin sayısı değil, nasıl geçtiği daha çok önemseniyor. Çalışanlar için tatmin, kendisi ve kurumu için gerçekten anlamlı bir işe vakit ayırmak, bu önemli vakitte birlikte çalışabilmek ve beceri edinme fırsatları yakalayarak gelişim göstermek, sorunları kendi kontrolü altında çözme özgürlüğüne sahip olmak, yaratıcılığı kullanarak anlamlı hedeflere ulaşabilme yetkinliği anlamına geliyor. Önceliklendirilen bu beş unsur arasında en çok ilk üçü vurgulanırken, çalışanlar vakitlerinin sadece yüzde 50’sini bunlara ayırabildiğini söylüyor. Bu beş unsurun tatmin düzeyine katkısı sorgulandığında, Türkiye’deki çalışanlar için yetkinlik (yüzde 27) ve gelişimi (yüzde 24) ilk iki sırayı alıyor. Türkiye’de çalışanların memnuniyet seviyelerinin düşük olduğu görülüyor. Katılımcıların yüzde 58’i katkılarının yeterince takdir edilmediğini, yüzde 67’si iş yerindeki teknolojinin gelişime ihtiyaç duyduğunu, yüzde 72’si ise rutin işlerin anlamlı çalışmaları gölgelediğini belirtti.
Araştırmaya göre, dünya genelinde her 10 bilgi çalışanından 4’ü günlük işlerinde AI kullanıyor.

Yetkinlik geliştirme ve kariyer ilerlemesi ön plana çıkıyor

HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bilgi çağında çalışanların işlerinden tatmin olmaları giderek zorlaşırken, liderlerinden değer görme ve bunu hissetme beklentileri artıyor. Türkiye’de yapılan araştırmalar, özellikle yetkinlik geliştirme ve kariyer ilerlemesinin ön plana çıktığını ayrıca çalışanların sorunsuz bir dijital deneyim arayışında da olduklarını gösteriyor. Dijital çalışma ortamımız yeni yetkinliklerle geliştikçe, daha bilinçli ve güvenli kararlar alabilecek, düşük etkili işleri teknolojiye devrederek yüksek etkili işlere odaklanabileceğiz. Geleceğin iş dünyasını ve dijital ofisini yeniden şekillendirmek için heyecan verici bir döneme giriyoruz.”

Araştırmanın metodolojisi

HP, 15 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında 14 ülkede (ABD, Fransa, Hindistan, İngiltere, Almanya, İspanya, Avustralya, Japonya, Meksika, Brezilya, Kanada, Endonezya, Arjantin ve Suudi Arabistan) üç hedef kitle grubunda dünyanın işle ilişkisi üzerine küresel bir anket gerçekleştirdi. HP, 14.000 bilgi çalışanı (her ülkede 1.000), 2.800 BT karar vericisi (her ülkede 200) ve 1.400 iş lideri (her ülkede 100) olmak üzere toplam 18.200 masa başı çalışanıyla anket yaptı.

Raporun tamamını incelemek için TIKLAYIN!

Çalışanlar yorgun olduğu için değil, görülmediği için tükeniyor!

featured hp
1 Şubat ayının en çok izlenen gazetecileri
Şubat ayının en çok izlenen gazetecileri
2 Ekonomiye pati değdi: Pet ürünleri pazarı büyüyor...
Ekonomiye pati değdi: Pet ürünleri pazarı büyüyor…
3 Yılın trendi: Topluluk yönetimi
Yılın trendi: Topluluk yönetimi
4 Türkiye şiddete seyirci kalıyor: 94 TV dizisi incelendi, yüzde 86’sında kadına şiddet var...
Türkiye şiddete seyirci kalıyor: 94 TV dizisi incelendi, yüzde 86’sında kadına şiddet var…
5 OpenAI tartışmalı anlaşmayı revize ediyor
OpenAI tartışmalı anlaşmayı revize ediyor
Güncel Haberler
Oracle'da yapay zeka etkisi: Binlerce kişiyi işten çıkaracak
Oracle’da yapay zeka etkisi: Binlerce kişiyi işten çıkaracak
Ebeveynlerin yüzde 52'si çocuklarını düzenli olarak sosyal medyada paylaşıyor
Ebeveynlerin yüzde 52’si çocuklarını düzenli olarak sosyal medyada paylaşıyor
Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Şubat ayında sosyal medyanın zirvesine yerleşen markalar
Sosyal Medya
  • FACEBOOK
  • TWITTER
  • LINKEDIN
  • INSTAGRAM
  • YOUTUBE

İlgili Haberler

BAFTA gecesinde Hollywood yıldızları pladis atıştırmalıkları yedi
Haberler
BAFTA gecesinde Hollywood yıldızları pladis atıştırmalıkları yedi
Sena Tufan
2 hafta önce
OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
Haberler
OpenAI, ChatGPT Health’i tanıttı: Yapay zekada sağlık dönemi başlıyor
İrem Alimoğlu
8 Ocak 2026
Kadınların "aferin bana" anları: Türkiye’de mikro zaferlerin haritası ve dayanışma dinamikleri
Haberler
Kadınların “aferin bana” anları: Türkiye’de mikro zaferlerin haritası ve dayanışma dinamikleri
Gülben Dikmen
2 gün önce
25 yıllık bir büyü: LEGO’dan Felsefe Taşı’na özel koleksiyon seti
Haberler
25 yıllık bir büyü: LEGO’dan Felsefe Taşı’na özel koleksiyon seti
Nafizcan Önder
20 Ocak 2026
  • Yarışmalar
  • Temsilcilikler
  • Etkinlikler
  • Yayınlar
Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar Yarışmalar
Temsilcilikler Temsilcilikler Temsilcilikler
Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler Etkinlikler
Yayınlar

Esentepe Mahallesi, Kore Şehitleri Caddesi, No:7, Yegane Apartmanı, Kat: 2, Daire: 4,
Şişli/İstanbul

[email protected]
0 (212) 211 11 12

  • Haberler
  • Yazarlar
  • Söyleşiler
  • Yaratıcı İşler
  • Etkinlikler
  • Kariyer
  • Üye Girişi
  • Kayıt Ol
  • Hakkımızda
  • Künye ve İletişim
  • KVKK Açık Rıza Beyanı
  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • Gizlilik, Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

©2026 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Abone Ol
  • Haberler
    • Ajanslar / Konkur
    • Atamalar
    • Dijital
    • KSS
    • Haberler
    • Insights
    • Trend
    • Marketing Türkiye 101
    • Türkiye’nin Gündemi
  • Yaratıcı İşler
  • Dergiler
  • Etkinlikler
  • Söyleşiler
  • Kariyer
  • Yazarlar
  • Araştırma

© 2001 Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic. Ltd. Şti. Bu Sitede Bulunan Yazı Ve Çizimlerin Her Hakkı Saklıdır.

Asquared WordPress Agency tarafından tasarlanmış ve kodlanmıştır.