
Reklam Kurulu’ndan otomotiv ve temizlik sektörüne yönelik dikkat çeken kararlar
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun 10 Temmuz 2025 tarihli ve 359 sayılı toplantısında alınan kararlar yayımlandı. Kurul, tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi ve aldatıcı reklamlara karşı korunması amacıyla özellikle otomotiv ve temizlik sektörüne yönelik iki önemli dosyada yaptırım kararı aldı.
Kararlara ilişkin öne çıkan noktalar şöyle:
- Elektrikli araç reklamı: İncelemede, reklamda belirtilen “ısı pompası” özelliğinin gerçekte bulunmadığı, araçta kullanılan sistemin “Webasto” markalı “Yüksek Voltajlı Isıtıcı” olduğu tespit edildi. Kurul, bu farklılığın batarya kapasitesi ve sürüş mesafesi üzerinde etkili olduğu gerekçesiyle tüketicilerin aldatıldığını belirterek reklamın mevzuata aykırı olduğuna hükmetti.
- Temizlik ürünü reklamı: “Çok amaçlı bitkisel temizleyici” olarak tanıtılan ürünün ambalajında ve internet sitesinde yer alan iddiaların bilimsel raporlarla desteklenmediği ortaya çıktı. Ayrıca, ürünün “kimyasal içermediği” yönündeki beyanların ispatlanamadığı, “karbon ve su ayak izini azaltma” gibi genel çevresel söylemlerin yanıltıcı olduğu ve sağlık beyanlarının da mevzuata aykırı biçimde kullanıldığı belirlendi.
Kurul’un bu kararları, markaların ürün tanıtımlarında özellikle çevresel iddialar ve teknolojik özellikler konusunda daha şeffaf ve bilimsel dayanaklı iletişim yapmasının gerekliliğini bir kez daha gündeme taşıdı.
Reklam Kurulu’nun aldığı tüm kararları incelemek için TIKLAYIN!
Teşebbüsler Rekabet Kurumu’na taahhüt verirken, bin düşünüp bir adım atmalı
Güncel Haberler