
Perakendenin geleceğini şekillendirecek 6 mega trend…
TÜSİAD Perakende Çalışma Grubu bünyesinde EY Parthenon Türkiye tarafından hazırlanan “Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler” başlıklı rapor kamuoyu ile paylaşıldı. Rapor, perakende sektöründeki dönüşümü şekillendiren küresel ölçekteki ana eğilimleri analiz ediyor ve önümüzdeki döneme ilişkin öngörüleri kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Rapora göre yapay zeka ve otomasyon çözümleri gibi yeni teknolojilerin hızla süreçlere entegrasyonu, müşteri deneyimini iyileştiriyor, operasyonel verimliliği artırıyor.
TÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen rapor tanıtım toplantısının açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım, Gıda ve Hizmetler Yuvarlak Masa Başkanı İzzet Özilhan yaptı. İzzet Özilhan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Perakende sektörü; yalnızca ekonomik büyüklüğüyle değil, istihdama katkısı, tüketici davranışlarını şekillendirme gücü ve yenilikçilik potansiyeliyle de ülke ekonomilerinin temel taşlarından biri. Ancak bugünün perakendesi artık geleneksel yöntemlerle tanımlanmıyor. Sektör; yeni nesil tüketici davranışları, kanal stratejileri, üretken yapay zekâ uygulamaları ve sürdürülebilirlik odağıyla yeniden şekilleniyor. Dijitalleşme, yalnızca iş yapış biçimlerini değil; tüketici davranışlarını, iş gücü yapısını ve tedarik zincirlerini de köklü bir dönüşüme uğratıyor. Bu nedenle sektördeki gelişmeleri sadece bugünün değil, yarının ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde analiz etmek büyük önem taşıyor. ‘Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler’ raporumuz ise, küresel dönüşüm dinamiklerinin perakende sektörü üzerindeki etkilerini analiz eden stratejik bir çalışma olarak bu ihtiyaca yanıt vermeyi amaçlıyor.” Açılışın ardından, EY-Parthenon Türkiye Şirket Ortağı Yusuf Bulut rapor sunumunu gerçekleştirdi.
“Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler” raporda öne çıkan bulgular:
1- Yeni nesil tüketiciler ve beklentileri

- Yeni nesil tüketiciler; uygun fiyatlı, sağlıklı ve değer odaklı ürünlerin yanı sıra, private label seçenekleri, sektörler arası iş birlikleri ve sadakat programları gibi yenilikçi çözümlere ilgi gösteriyor.
2- Kanallar arasındaki sınırların kalkması

- Mağazalar ve dijital kanallar arasındaki sınırlar kalkıyor ve bu kanallar birbirini tamamlayacak şekilde bütünleşiyor.
- Perakendeciler, kendi ekosistemlerini tüketici ve deneyim odaklı iş modelleriyle güçlendiriyor.
3- Teknolojinin hızlanan entegrasyonu

- Yapay zeka ve otomasyon çözümleri gibi dijital yatırımlar, müşteri deneyimlerinin geliştirilmesini sağlıyor ve operasyonel verimliliği artırıyor.
- Perakendeciler, gömülü ödeme sistemlerini platformlarına entegre ederek kullanıcı etkileşimini artıyor ve müşteri ilişkilerini güçlendiriyor.
4- Sürdürülebilirlik odaklı şeffaf perakende

- Döngüsel ekonomi ve sürdürebilirlik hem düzenleyici kurumlar hem de tüketiciler için giderek daha önemli hale geliyor.
- Perakendecilerin, küresel sürdürülebilirlik hedeflerine uyum sağlamak için çevre dostu ürünler sunmaları, karbon ayak izlerini azaltmaları, etik üretim standartlarına uymaları ve iş süreçlerinde şeffaflık sağlamaları gerekiyor.
5- Tedarik zincirinde esneklik ve dayanıklılık

- Küresel lojistik krizler, jeopolitik riskler ve artan maliyetler, markaları tedarik zincirlerini daha dayanıklı ve esnek hale getirmeye zorlarken teknolojik yenilikler ve otomasyon, bu esnekliği artırarak müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verilmesini sağlıyor.
- E-ticaretin büyümesiyle birlikte, son kilometre teslimatları ve çevre dostu lojistik çözümleri perakendeciler için öncelik haline geliyor.
6- Yeni nesil iş gücü uygulamaları

- Dijitalleşme (örn. self-checkout makineleri, yapay zeka chatbotları), iş gücünü daha stratejik görevlere yönlendirerek verimliliği artırıyor.
- Uzaktan ve esnek çalışma modelleri perakende sektöründe iş-yaşam dengesinin iyileştirilmesini mümkün kılıyor.
- Perakende sektöründe kadın istihdamı ortalamanın üzerinde olsa da kadınların iş gücüne katılımını artırmak için daha kapsamlı programlara ihtiyaç devam ediyor.
“Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler” raporunun tamamına ulaşmak için TIKLAYIN!